Тајно путовао у Сјеверну Кореју

Директор ЦИА Мајк Помпео се у Пјонгјангу тајно срео са предсједником Сјеверне Кореје Ким Џонг Уном, тврде амерички медији.

Свијет 19.04.2018 | 18:48
Тајно путовао у Сјеверну Кореју
Састанак на тему предстојећег сусрета америчког предсједника Доналда Трампа и Ким Џонг Уна је одржан почетком априла, рекли су неименовани амерички званичници.

Трамп је и раније наговјештавао могућност директних преговора са Пјонгјангом на високом нивоу, али овај неочекивани и тајни сусрет представља први директни контакт високих званичника од 2000. године.

"Имали смо директне разговоре на... веома високом нивоу", поручио је Трамп са Флориде, гдје му је гост јапански премијер Шинзо Абе.

Предсједник је додао да је дао свој "благослов" за преговоре између Сјеверне и Јужне Кореје како би се мировним споразумом формално окончао корејски рат, који је трајао од 1950. до 1953.

И Јужна Кореја је послала сигнал да жели формални крај сукоба. Јужнокорејски предсједник Мун Џе-Ин би требало да се сретне са Кимом крајем априла.

Шта знамо о "тајном састанку"?

Вијест да је садашњи шеф ЦИА кога је Трамп номиновао за државног секретара тајно путовао у Сјеверну Кореју како би се срео са Кимом први је објавио "Вашингтон Пост".

Осим тога се не зна готово ништа, осим да се разговарало о припремама за сусрет Кима и Трампа.

Према изјавама два неименована извора "Вашингтон посту", до сусрета је дошло убрзо након што је Трамп номиновао Помпеа за државног секретара.

Накнадно је и агенција Ројтерс јавила да су јој високи званичници потврдили да се Помпео срео са Кимом.

Бијела Кућа се овим поводом досад није званично огласила.

Кад и гдје ће се одржати самит?

Трамп је у марту изненадио свјетску јавност кад је прихватио сугестију Пјонгјанга о директним преговорима. Досад се ниједан амерички предсједник током свог мандата није срео са сјевернокорејским лидером.

Тада је рекао да би до самита могло да дође почетком јуна "или мало раније" и да се разматра неколико локација, од којих ниједна није у САД.

Аналитичари спекулишу да би сусрет могао да се одржи у демилитаризованој зони између двије Кореје, у некој азијској или европској земљи или на броду у међународним водама.

Сјеверна Кореја је деценијама била изолована и изложена међународним санкцијама због тешких злоупотреба људских права и развијања нуклеарног оружја.

Досад је извела шест нуклеарних проба и тврди да њене ракете могу да досегну америчко тло.

Међутим, Зимске олимпијске игре које су се у фебруару одржале у Јужној Кореји неочекивано су послужиле као окидач за низ дипломатских контаката Пјонгјанга са Кином, Јужном Корејом, а сад и са САД.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар