Анализа: Партизанова деценијска брука...!

Одбрана од папира, Звездина олуја, зашто је Радник посебан и како је Ђукић подбацио? Да ли је до имена, тренерских принципа или несхватању истих?

Фудбал 21.04.2018 | 23:15
Анализа: Партизанова деценијска брука...!
То није одбрана, то је џак за ударање. Ако се ствари назову правим именом постаје јасно да је један од видљивијих и (засад) нерешевих проблема Партизана - дефанзива. Била је заштитни знак црно-белих у походу на дуплу круну минулог пролећа, заслужила јавне похвале - и на страницама овог портала - а претворила се у катастрофу историјских размера.

Четири пацке на Бановом брду предстаљају такав ударац тренерским схватањима Мирослава Ђукића да је питање може ли се од њега опоравити до краја сезоне за чији је, какав-такав, спас преостао покушај да надомести два разлике и пласира се у финале Купа. Без гаранција да ће онаквом или сличном партијом у завршној представи у Сурдулици словити за фаворита. Штавише, без гаранција да ће је актуелни тренер са својим сарадницима „затегнути“.

Да је реч о катастрофи - термин је и сам Ђукић употребио - сведочи податак да је Чукарички постао први српски тим који је Партизану спаковао четири комада после радно десет година. Претходни је била Црвена звезда, у првом званичном сусрету по одласку Мирослава Ђукића, његов наследник Славиша Јокановићодвео је екипу на Маракану и 1. марта 2008. и по олуји, кад је ветар обалио клупе за резервне играче, а почетак другог полувремена добрано каснио, добио преко носа (1:4). Отад нико, што у првенству, што у Купу, није рашрафио Парни ваљак као у среду вече Ненад Лалатовић.

Та срамота црно-белих највише се односи на одбрану. Одавно се не може говорити о инцидентима, несрећи, судијским грешкама, већ о хроничном проблему за коју Мирослав Ђукић нема или не може да нађе лек. Документовано подацима, страдање Партизана ове сезоне изгледа овако: на 49 утакмица голмани су савладани чак 45 пута (20 у првенству, 16 у Европи и ова четири у Купу Србије). Небитно да ли је између статива стајао Филип Кљајић, Владимир Стојковић или као јуче Марко Јовичић. Једноставно, четворка испред њих, у било ком саставу да игра, толико је попустљива да гарантује капитулацију.

Против било кога. Једино је „моћни“ Радник из Сурдулице од свих тимова Суперлиге (било да је реч о првенству или купу) пропустио да постигне гол против Партизана. Преосталих 14 чланова елитне дивизије макар по једном су успели да искористе рупе (читај: кратере) у последњој линији, стављајући остатак црно-белог тима у незавидан положај да мора да постигне макар два гола, да би рачунао на победу.

Какав је то „напредак“ показује чињеница да је за целу прошлу сезону, под вођством Марка Николића, примио само 23 гола на 45 утакмица.

А ту су и даље капитен Мирослав Вулићевић на десном, Немања Г. Милетић на левом боку, Бојан Остојић је почео сезону као штопер, док су новајлије Немања Р. Милетић и Милан Митровић, те талентовани Светозар Марковић. Ово није до имена, већ тренерских принципа. Или неодстатку истих.

Како то да је одбрана код Николића била затегнута под конац, а код Ђукића се повија као да је од папира? Како је Николић од исто тако младог Николе Миленковића направио штопера вредног 5.100.000 евра (кажу да му је цена у Италији скочила шест пута), а сад је питање да ли комплетна одбрана црно-белих, све са резервама, вреди толико? Поврх свега: зар је могуће да Мирослав Ђукић као некада врхунски штопер, репрезентативног формата, не спева несумњиво знање да пребаци на ученике? При чему је објективно запитати се да ли и они сами могу да разумеју свог тренера, схвате шта од тражи. И шта играње у Партизану подразумева.

Није (само) до голова, већ начина на који су примљени (два по десној, два по левој страни), тајмингу (у другом минуту и другом минуту надокнаде), околностима (голман остављен практично на стрелишту). Мучење Партизанове одбране дијагностификовано је још прошлог лета, ињекција за смирење је одавно дата, међутим, или је лекар преписао погрешну терапију или оздрвљење подразумева операцију. А то значи и рез. Болан. Без анестезије.

П. С. Кад би само одбрана била проблем... Игра? Реализација?

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт, МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар