Навике којима уништавате своје здравље

Ако тражите начин да побољшате своје здравствено стање, мењање ових лоших здравствених навика (или барем неких од њих) могло би да буде управо оно што вам је потребно. Ово је 10 најчешћих негативних свакодневних навика:

Здравље 19.04.2018 | 11:55
Навике којима уништавате своје здравље
1. Прескачете оброке

Студија објављена у "Америцан Јоурнал оф Епидемиологy" показала је да људи који прескачу доручак имају 4,5 пута веће шансе да постану гојазни. Већи број мањих оброка у току дана сузбиће глад и укупан ниво шећера у крви.

2. Грицкате нокте

Мала студија из магазина открила је да су патогени попут ешерихије коли пронађени код 76 одсто људи који грицкају нокте, у поређењу са 26,5 одсто људи који немају ову лошу навику.

3. Свакодневно купујете готове или прерађене оброке

Уколико нисте у могућности да кувате сваки дан, стручњаци саветују да издвојите макар сат до два у току викенда и скувате за то време оброке за целу недељу.

4. Не мењате редовно постељину

Споре гљивица, бактерије, полен, прашина, телесне излучевине и перут са коже ваших љубимаца биће вам у том случају редовни "гости", каже микробиолог Филип Тиерно са Медицинског факултета Универзитета у Њујорку.

5. Одлазите рано у теретану

Под раним одласком мисли се на то да сте легли у 2 ујутро, а устали опет у 5, као и сваког јутра. Ако сте мислили да је ова пракса корисна, у великој сте заблуди. Иако ће вежбање поправити ваше расположење и помоћи вам да се отарасите сувишних килограма, недостатак сна ће довести до повећане производње хормона глади, самим тим и већег конзумирања хране.

6. Журите да довршите оброк

Истраживање објављено у "Јоурнал оф тхе Америцан Диететиц Ассоциатион" показало је да су учесници осећали већу ситост када су спорије јели. Они су у просеку уносили 66 калорија мање по оброку од особа које су брзо јеле. Разлог за то је тај што је мозгу потребно 20 минута да препозна сигнал да је желудац пун.

7. Прва ствар коју ујутро унесете у желудац је - кафа

Тачно је да кафа подстиче метаболизам, али студија објављена у "Тхе Јоурнал оф Цлиницал Ендоцринологy анд Метаболисм" показала је да је код испитаника који су ујутро пре оброка конзумирали 500 милилитара воде забележена појачана метаболичка активност од 30 одсто.

8. Једете за доручак пахуљице од интегралних житарица

У питању је маркетиншки трик, јер пахуљице често осим интегралних житарица садрже и обично бело брашно, конзервансе, вештачке боје и натријум, а недостају им важни витамини и минерали.

9. Пијете флаширану воду по цео дан

Упркос томе што је важно да останете хидрирани цео дан, нанећете свом организму више штете него користи ако стално пијете флаширану воду. Многе од њих садрже бисфенол А или БФА, супстанцу која се доводи у везу са гојазношћу и смањеном плодношћу код мушкараца и жена, показало је истраживање објављено у "Цлиницал анд Еxпериментал Репродуцтиве Медицине".

10. Избегавате здраве масноће

Тачно је да су масти калоричније од протеина и угљених хидрата по граму, али то не значи да би требало да их избегавате. Здраве масноће (орашасти плодови, семење, авокадо, лосос) неопходне су за апсорпцију многих нутријената, попут витамина А, Д, Е и К, а осим тога одржавају осећај ситости и смањују ризик за настанак срчаних болести.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар