Бирају: Ко је нови предсједник Кубе?

Кубанска Народна скупштина данас је започела дводневно заседање, током којег би требало да буде изабран наследник актуелног кубанског лидера Раула Кастра.

Свијет 18.04.2018 | 20:06
Бирају: Ко је нови предсједник Кубе?
Према писању медија, фаворит је актуелни први потпредседник Кубе Мигел Дијас-Канел.

Скупштина ће данас изабрати председника, али ће сутра објавити име Кастровог наследника, објашњава АП и констатује да је реч о неуобичајном дводневном процесу током којег ће први пут после 60 година на највишу функцију у земљи бити постављен неко ко није члан породице Кастро.

За новог председника Кубе највероватније ће бити изабран Дијас-Канел (57).



Дијас Канел припада млађој генерацији лидера, залагао се за модернизацију острва, али се од њега, као дугогодишњег функционера Комунистичке партије, не очекује да ће инсистирати на великим политичким променама, пише Ројтерс.

Уколико буде изабран, Дијас-Канел биће први председник Кубе који је рођен након Кубанске револуције.

По образовању је инжењер електронике, а у јавности се често више појављивао у складу са потребом него Раул и Фидел Кастро, који су владали острвом у протеклих шест деценија.

Као млади шеф покрајинске партије, Дијас-Канел успротивио се политици партије тиме што је подржао културни центар, који је пријатељски настројен према ЛГБТ заједници, а наводно слуша рок музику и носи дугу косу.

На националном нивоу, Дијас-Канел позивао је државне медије да с више критике покривају догађаје и тражио већи приступ интернету како би се отворило једно од најслабије повезаних друштва путем интернета на свету.

Британска агенција истиче и да на састанке често долази с таблетом.

Ипак, наводе аналитичари, делује да је Дијас-Канел кандидат око којег је постигнут консензус, којег је лично изабрао Кастро, чије је поверење добио радећи на његов начин више од три деценије и држећи се партијске линије о кључним политичким и економским питањима.

"Постоје разлози за очекивања да ће он бити флексибилнији, модернији, али нема доказа који иду њему у прилог да ће бити реформиста и да ће напустити једнопартијски систем, или да ће престати да фаворизује државни сектор над недржавним сектором", рекао је бивши аналитичар кубанске владе Артуро Лопес Леви, који је одрастао у Санта Клари, родном граду Дијас-Канела, а сада предаје на Универзитету у Тексасу.

Дијас-Канел је 2003. године изабран за шефа партије у покрајини Олгин, а 2009. је постављен за Министра за високо образовање.

Кастро га је 2013. изабрао за своју десну руку и похвалио га због његове "солидне идеолошке снаге".

На заседању кубанске Народне скупштине укупно 605 народних посланика гласачким листићима изабраће председника Државног савета, који је по Уставу шеф државе и владе, председника Народне скупштине, потпредседника и чланове Државног савета, пренео је ТАСС.

Име новог председник Државног савета биће објављено сутра, а како се наводи, тај датум је за Кубу симболичан, јер су тог дана 1961. године кубанске оружане снаге под вођством Фидела Кастра поразиле интервенционистицке снаге.

Раул Кастро (86) ће, међутим, до 2021. године остати лидер Комунистичке партије, једине политичке организације у земљи, што значи да ће и даље имати велики утицај на процес доношења државних одлука.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Фадил Кастро

18.04.2018 19:30

Ста мислите засто Американци не дирају Кубанце и ако су комунисти,због маркетинга,да Америцки народ види како се биједно зиви на Куби да неби такву глупост направили у Америци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

19.04.2018 04:56

.Тацно.је.тако.зиви.лопови.

ОДГОВОРИТЕ