Ову храну слободно можете јести прије спавања

Свакодневно слушамо како не би требало јести пре спавања као и које намирнице највише угрожавају наш миран сан. Међутим, постоје бројне намирнице које, тврде стручњаци, увек можемо “грицнути” пре одласка у кревет.

Здравље 18.04.2018 | 14:48
Ову храну слободно можете јести прије спавања
Банана је прво воће на листи које је идеалан избор за јело пре спавања, јер садржи триптофан и калијум који су одлични за добар сан. С друге стране, ове воћка је слатка, што је у сваком случају бољи избор од чоколаде.

Друго воће које ће вам помоћи да се наспавате је киви чији утицај на сан лежи у високом нивоу антиоксиданса и серотонина у његовом саставу.

Међу намирницама које подстичу бољи сан је сок од вишње који помаже у повећању нивоа хормона мелатонина од ког се осећамо поспано. Здраве рибе попут лососа или туне такође производе мелатонин јер су богате витамином Б6. Стога, конзерва туне може довести до бољег сна.

Уколико вам је после вечере или ручка остало неколико слатких кромпирића, слободно их можете појести пре спавања јер садрже калијум који помаже у опуштању мишића.

Млечни производи као што су лагани сиреви или јогурт ће вас такође подстаћи на добар одмор.

Ипак, најбољи избор за лагану вечеру пре спавања је зелено поврће. На пример, спанаћ, кељ или боб су одличан извор калцијума који је потребан телу за производњу мелатонина, пише Клиx.

Подсећамо, неке од намирница чије конзумирање стручњаци никако не препоручују пре спавања су броколи, сладолед, алкохол, зачињена и масна храна и кафа.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар