Кафа би могла да помогне људима са срчаним обољењима

Свакодневно испијање кафе и чаја могло би да буде од користи људима који имају проблема са срцем, сматрају научници.

Здравље 18.04.2018 | 14:46
Кафа би могла да помогне људима са срчаним обољењима
Ново истраживње довело је у везу конзумацију кофеина, као састојка ова две популарна напитка, са смањењем стопе аритмије и абнормалног срчаног ритма. Научници, међутим, упозоравају да они људи који од раније имају проблема са срцем, не би требало да пију енергетска пића, која садрже много већи проценат кофеина.

Аритмије су стања код којих срце куца превише брзо, спорије или неједнеким ритмом. Многи лекари саветују пацијенте са атријалним или вентрикуларним аритмијама да избегавају напитке који садрже кофеин.

"Општа је схватање да је кофеин често уобичајни акутни 'окидач', када су проблеми са срчаним ритмом у питнају", каже доктор Питер Кистлер, електрофизиолог са Института за срце и дијабетес Бејкер.

"Наш обиман увид у медицинску литературу, међутим, сугерише да то баш и није случај."

Научници су анализирали 11 значајаних научних студија, у које је укупно било укључено 360.000 људи, и открили да кофенин нема никавог утицаја на вентрикуларну аритмију, пише Гардијан.

Анализа сугерише да унос кофеина у количини од 300 милиграма дневно може да се сматра безбедним код пацијената који пате од аритмија. То је, отприлике, количина коју садрже три шољице кафе.

Међутим, постоје бројне индивидуалне разлике када је осетљивост на ефекте кофеина у питању, имајући у виду факторе који доводе до аритмије код неких појединачних случајева.

"Напитци који садрже кофеин, као што су кафа и чај, могу да имају дугорочна антиаритмична својства, посредована антиоксиднатским ефектима и антагонизмом аденозина", каже Кистлер.

"У студијама, у које је био укључен велики броја људи, пацијенти који су умерено конзумирали кафу и чај имали су нижи ризик од појаве проблема са срчаним ритмом. Могуће је и да је то позитивно утицало на дужину њиховог живота", закључио је он.

Студија је објављена у научном часопису Јоурнал оф тхе Америцан Цоллеге оф Цардиологy.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар