Због чега расте цијена прасића?

Становнике у Републици Српској који планирају да славе 1. мај - Празник рада или обиљежавају надолазеће крсне славе Ђурђевдан и Марковдан уз печење и роштиљ, дочекаће неугодно изненађење, јер је цијена прасића по килограму живе ваге достигла шест КМ.

Република Српска 18.04.2018 | 09:52
Због чега расте цијена прасића?
Како кажу узгајивачи свиња, цијене су високе управо због тога што нема довољно прасића на тржишту.

Драго Убовић, трговац из Драгочаја, којег смо јуче затекли на бањалучкој сточној пијаци,  истиче да је велика потражња управо за прасићима до 30 кг те да је задовољан пазарним даном.

"Људи углавном за славе купују прасиће до 30 кг, а велики број њих је данас дошао јер се боји да ће пред сам Ђурђевдан цијена још више скочити",  рекао је Убовић.

С њим се слаже трговац Милан Врховац из Милосаваца, код Лакташа,  који каже да купци највише траже прасиће до 30 кг, иако су најскупљи.

"Јутрос сам продао скоро све прасиће које сам довезао, петнаестак, а велики број купаца купује за Ђурђевдан и Марковдан", казао је Врховац.

Он  додаје да ове године цијена прасића није никако падала испод 5,50 КМ.

"Иако се знало дешавати да у фебруару цијена падне, па тек почетком прољећа опет порасте, ове године то није било случај", навео је он.

Купац Петко Вуклисевић с Мањаче каже да је за славу планирао да купи прасе до 30 кг, али није очекивао овако папрене цијене.

"Раније сам куповао мало прасе па га прихрањивао до славе, а ове године нисам и вјерујте да сам се покајао", каже он.

Мишо Маљчић, предсједник Удружења узгајавича свиња РС, казао је да су цијене високе због  мале производње.

"Драго ми је да наши узгајивачи прате ситуацију у свијету која се догађа, а сви очекују да ће доћи до огромог скока цијене товних свиња, јер је то условљено царином на америчко свињског месо, које уводи Кина као противмјеру", истиче Маљчић.

Додао је да ће се то одразити на већу потражњу свињетине из Европске уније, што ће се свакако одразити на повећану цијену.

"И домаћи товљеник ће пратити тренд раста цијене", казао је Маљчић и додаје да ће бити већа тражња од понуде.

Он прогонизира да ће цијена прасића ићи навише.

Небојша Чипчија, власник свињогојске фарме "Кантри порк" из Пелагићева, истиче да је цијена  прасића висока управо због тога што их је тешко наћи на тржишту.

"Очекивања су да у неком наредном периоду дође до још већих цијена малих прасића, али и товљених свиња", казао је Чипчија.

Цјеновник прасића:
Прасићи од 30 кг - 5,50 - 6 КМ
Прасићи преко 30 кг - 5 КМ
Свиња преко 100 кг - 3 КМ

Куповати само провјерену јагњад

Надлежни у Тузланском кантону апелују на грађанство да за надолазеће првомајске празнике купују јагњад од власника чија је роба под ветеринарским здравственим надзором.  

Наиме, на подручју Грачанице, Живиница и Тузле у овој години забиљежено је неколико спорадичних случајева заразних болести животиња, бруцелозе, кју грознице и инфективне анемије коња.

На састанку који су одржали Амел Мехиновић, директор Кантоналне управе за инспекцијске послове, и Сенад Хамзић, директор Ветеринарског завода Тузланског кантона, сугерисано је фармерима да кретање и контролу промета стоке врше у складу с прописаним законским процедурама како би спријечили ширење заразних болести.

Цијена брашна мирује

Зоран Кос, предсједник Удружења млинара РС, казао је за "Независне" да се не очекује да ће у наредном периоду доћи до повећања цијена брашна.



"Не би требало да дође до повећане цијена брашна на нашим просторима", потврдио је Кос.

Врећа брашна до 25 килограма кошта, зависно од произвођача и типа, од 13 до 20 марака.

Извор: Независне



Коментари / 17

Оставите коментар
Name

МАX

18.04.2018 08:29

Конацно нормална тема,,а не само глупа политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈУГОСЛОВЕН

18.04.2018 10:43

ПОВЕЋАН ИЗВОЗ У ФЕДЕРАЦИЈУ.

Name

Ре ,

18.04.2018 10:55

Евтопске цене.

Name

ма немој

18.04.2018 08:44

Када је цијена 4_6км трљају руке , казу мало прасица на трзисту. Када је 3км укидају прасилице веле слаба цијена. А обицни народ ко ј...е он мора створити то прасе бар за Славу И Бозиц .... који су то полтрони. Наравно ко дрзи две три прасилице да му је мала цијена, али реални узгојиваци је та цијена у реду али има 15так прасилица И преко цитаве године прирастај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

18.04.2018 09:13

Па ти купи 15 прасилица и продаји прасиће по 2 км...

Name

БАЊА ЛУКА

18.04.2018 09:07

Ради ли ста инспекција све би ја то позатварао јел Бозиц подигну цијене иде слава подигну цијене па јесте ли крстени стоко без вјере без образа ма ми срби смо себи најгори нетреба нама муслиман загорцавати ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

18.04.2018 09:43

Вјероватно кад је цијена нпр. 2.5 км по килограму ви кажете сељаку који продаје прасиће ево платићу ти по 3.5 км, мала је цијена, имај и ти неку зараду...

Name

Нормални

18.04.2018 09:07

Како се бринете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

18.04.2018 10:00

У земљи са толиким бројем незапослених слави се дан рада и то јос разањ.. има се мозе се а кука се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.04.2018 19:08

Мали је број стварних незапослених лица, огромна вецина су нерадници који не зеле да раде нити тразе посао, а ти нерадници највисе кукају,...нема дилеме

Name

Димњачар

18.04.2018 10:34

Колико луд мораш бити да поред јагњетине ждереш прасетину???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

18.04.2018 15:42

Дзеп одлуцује а не квалитет меса. За килу јагњетине купис 5 оне лосије са утицницом на носу.

Name

Црни Груја

18.04.2018 11:20

Не бавим се сточарством и редовно купујем прасиће на пијаци. Мени ова цијена није превисока. Колико само треба рада и улагања да добијете прасе од 30 кг. Што се мене тиче цијена треба још да иде на горе. Па коме је скупо нека сам тови. Српска је постала замља готована. Кладионице и кафићи по читав дан пуни. Многи који живе на дмак градова, отишли су као подстанари у те градове а оставили на селу имања. И сад глуме господу а прасићи им скупи. Господо сточари само дижите цијену, немој да џаба храните готоване.

ОДГОВОРИТЕ
Name

$

18.04.2018 19:10

Управо тако, то је једина истина, нико не зели да ради.

Name

Несо Република Српска

18.04.2018 15:12

Цијена не расте,реална цијена је 5-6 км по кг,а проблем нам је сто су села празна,они сто су остали,углавном не раде ниста,пију пред задругом,слусају гдје се пеце ракија да оду да се нализу,гдје је неко умро да се наједу,све пропалице и нерадници,знам ово јер ми је отац на селу,кад их зовнес за 40 км додју тај дан,навеце се напију,сутра не могу доци себи и немају за цигаре,сви редом воде политику и кукају на дрзаву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

18.04.2018 17:27

Браво Несо Створилисмо такве нераднике да смо сигурно први на свим листама . Све експерти . Никада није ово било . Ста це славити кад вецина људи ниста неради. Празник нерада.

Name

РЕ.Несо

18.04.2018 19:12

То је тацно пријатељу, зато и јесмо пропали, и нема нам помоци