Кренуло је прије 130 година - ово је прва табела енглеске лиге!

Само четири клуба из овосезонског шампионата учествовала су и у првом у сезони 1888/89!

Фудбал 20.04.2018 | 00:00
Кренуло је прије 130 година - ово је прва табела енглеске лиге!
Данас у Енглеској имамо Премијер лигу, најатрактивније лигашко такмичење на свету, а шта мислите, како је било пре 130 година? Управо на данашњи дан 1888, група ентузијаста састала се у Манчестеру и договорила организацију првог првенства Енглеске - најстаријег шампионата на свету. Под називом Фудбалска лига такмичење је договорено 17. априла, а прва утакмица одиграна је 8. септембра. као гост, Вест Бромвич Албион је савладао Стоук са 2:0. 

Занимљиво да су та два тима уз Евертон и Барнли једини чланови Премијер лиге ове сезоне. Поред њих, те прве сезоне учешће су узели још Акрингтон, Астон Вила, Блекбурн, Болтон, Дерби, Нотс Каунти, Престон и Вулверхемптон.

Договорено је да свако са сваким одигра по две утакмице (код куће и на страни), а идеја да се за победу добија два, односно за реми један бод, однела је превагу у односу на предлог да само победници добијају по бод. Такође, установљено је да би четири најлошије пласиране екипе требало да испадну из лиге, тачније да код организатора пред старт наредне сезоне поднесу нове захтеве за учешћем, после чега би било процењено да ли би их требало опет уврстити у лигу, или шансу указати неким новим клубовима.   

Прва сезона није била нарочито узбудљива, пошто је Престон био врло доминантан тим. С учинком од 18 победа и само четири ремија, данашњи члан Чемпионшипа докопао се титуле испред Астон Виле која је сакупила 11 бодова мање. Остало је забележено да је Џон Гудал из шампионскг састава био први стрелац са 21 голом на 22 утакмице.

Подсетимо, ФА куп је најстарије такмичење на свету и стартовало је 20 година пре Фудбалске лиге. 

Фудбалска лига, односно Прва дивизија потрајаће све до 1992. године. Ливерпул са 18 титула и Арсенал са 10 били су једини "двоцифрени". Рецимо, Манчестер Јунајтед имао је само седам пехара шампиона, Тотенхем и Манчестер Сити по два, Челси један... С Премијер лигом кренула је и нова ера. Манчестер Јунајтед постао је апсолутни владар енглеског фудбала, док Ливерпул још чека на први трофеј у Премијершипу. Блекбурн и Лестер једини су изван шампионске четворке (Арсенал, Челси, Манчестер Јунајтед, Манчестер Сити) успели да дођу до трона...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар