Стисак руке много говори о вашем здрављу

Људи који много вежбају имају мање изгледе за срчани или мождани удар од неактивних особа, чак и кад имају генетску предиспозицију за срчане болести, показало је британско истраживање.

Здравље 17.04.2018 | 15:30
Стисак руке много говори о вашем здрављу
Особе с јачим стиском руке, више телесних активности и бољом кардиоваскуларном формом имају мањи ризик од срчаних болести чак и у случајевима кад су у породици забележени случајеви срчаних и можданих удара, резултат је истраживања.

“Чак и кад имате већи генетски ризик, можете вежбањем побољшати своје изгледе за задржавање доброг кардиоваскуларног здравља”, каже вођа истраживања Ерик Ингелсон, научник с медицинског Универзитета Стенфорд у Калифорнији.

Тако, на пример, међу особама с умереним генетским ризиком за кардиоваскуларне болести, обухваћенима истраживањем, појединци с најснажнијим стиском руке имали су 36 одсто мање изгледе да развију коронарну срчану болест и имали су 46 одсто ниже изгледе развоја атријске фибрилације у односу на људе с најслабијим стиском руке, наводи се у истраживању чији су резултати објављени у часопису Цирцулатион.

А међу особама с високим генетским ризиком за кардиоваскуларне болести они који су били у најбољој кардиоваскуларној форми имали су 49 одсто нижи ризик коронарне болести срца у поређењу с онима који су били најмање 'фит'. Они су такође имали 60 одсто мањи ризик од атријске фибрилације, честог поремећаја срчаног ритма који излаже људе ризику можданог удара.

Ниједан учесник на почетку истраживања није имао срчану болест и имали су од 40 до 69 година, а половина је остала у истраживању и дуже од шест година.

Током истраживања забележено је 20.914 случајева срчаних болести, можданих удара, атријске фибрилације и срчаног застоја, пренео је Јутрањи.хр..

Научници су уз помоћ упитника о телесној активности процењивали колико испитаници вежбају, а уз помоћ покретних трака процењивали су стварну кардиоваскуларну форму сваког испитаника, док су справама мерили јачину стиска руке. Прикупили су и податке о болестима у породици.

Показало се да је вежбање повезано с мањим ризиком од појаве срчаних болести и након што су научници узели у обзир друге факторе који имају утицаја попут узраста, пола, етничке припадности, друштвено-економског статуса, дијабетеса, пушења, крвног притиска и коришћења лекова за смањивање холестерола.

“Одржавање телесне форме води до мање масног ткива, мање гојазности и више мишића", каже Дона Арнет са Универзитета у Кентакију, бивша председница Америчког удружења за болести срца, која није била укључена у истраживање.

“То води до нижег крвног притиска, мање дијабетеса, бољег искоришћавања глукозе и инсулина и свеукупно бољег метаболичког здравља."

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар