Повлаче породице дипломата са Кубе

Влада Канаде наредила је повлачење породица дипломата с Кубе због мистериозне болести која се појављује међу дипломатским особљем у тој земљи.

Свијет 17.04.2018 | 09:54
Повлаче породице дипломата са Кубе
Канадске власти су Кубу прогласиле "дипломате без пратње", што значи да породицама канадских дипломата није дозвољен боравак у тој земљи током мисије. Породице дипломата би у Канаду требале допутовати у наредним данима.

Такав потез услиједио је непосредно након новог медицинској извјештаја о мистериозним здравственим проблемима с којима су се суочиле десетине америчких и канадских дипломата и чланова њихових породица на Куби.

У извјештају се наводи да су дипломате имале необјашњиве и интензивне главобоље, вртоглавице, краткорочни губитак памћења и осјећај хроничног умора који би могли бити посљедица нове врсте изазваног оштећења мозга.

"Узрочник болести је непознат, али могуће је да се ради о антропогеном фактору", наводи се у извјештају.

Канада је раније ангажовала властите љекарске тимове да изврше прегледе дипломата, али нису установљени конкретнији узроци.

Оштећене дипломате тврде да су у периоду здравствених проблема чули високофреквентне и болне звукове. Постоји низ теорија од оних које говоре о соничним нападима до психолошки индуциране болести, али засад нема конкретнијих доказа за то.

И Сједињене Америчке Државе (САД) су повукле већину дипломатског особља и њихових породица из Кубе након што се у јануару на сличне здравствене проблеме жалило више од 20 Американаца у Хавани.

Канада је раније делегацијама без пратње прогласила и Либију и Афганистан у којима породицама дипломата није дозвољен боравак због сигурносних криза у тим земљама.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Рамо

17.04.2018 08:40

АиДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

17.04.2018 08:45

Одмах бомбардовати Иран и Сирију због употребе забрањеног хемијског оружја. Послије бомбардовања, упутити комисију да утврди јели то тачно или није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниxон

17.04.2018 08:53

Куба има супертајно оружје!? До када више лагање и измишљање, гдје је крај те англосаксонске болести.

ОДГОВОРИТЕ