Напади: Чија је статистика лаж?!

Чија је статистика лажна о епилогу суботњег ракетног напада на Сирију, питање је које се наметнуло многима послије два потпуно различита генералска извјештаја о истом догађају које су направили у Москви и Вашингтону. Још једном се потврдило да кад почне рат, прво настрада истина, као и да се једино послије лова више лаже него у рату.

Свијет 16.04.2018 | 15:33
Напади: Чија је статистика лаж?!
У Министарству одбране Руске Федерације у суботу је саопштено да су Американци, Британци и Французи испалили 103 ракете на циљеве у Сирији, али да је сиријски ПВО успио да обори чак 71 ракету, и то са старим совјетским системима.

Мало касније, на специјалном брифингу у Министарству одбране САД, генерал Кенет Мекензи, у име Комитета начелника штабова оружаних снага, категорички је тврдио како су све испаљене ракете погодиле циљеве, као и да ниједан од авиона који су били у акцији није отешћен и да су се сви вратили у базе.

Сиријци нису ни тврдили да су погодили било који авион, али су с видео-снимцима потврђивали да су оборили "томахавке".

Ако су тачне информације саопштене у Москви, Американци и савезници су доживјели бруку, па зато и тврде да су погодили све циљеве.

Како су Сиријци са совјетским системима С-125, С-200, као и "Бук", "Квадрат" и "Оса" успјели да оборе толики број ракета, питање је које постављају и руски новинари. Генерал-пуковник Сергеј Рудској, који руководи Главном оперативном управом Генералштаба РФ, не скрива да је у посљедњих годину и по Русија помогла Сирији да обнови свој ПВО и да наставља да помаже Дамаску да противваздушну одбрану осавремени.

Један од најбољих познавалаца ракетне технике и ПВО система, руски пензионисани генерал-мајор Павел Золотарјов, који је сада на функцији замјеника директора Института за изучавање САД и Канаде, вјерује да су Руси помогли Сирији да доведе у бојеву готовост ПВО системе које је Дамаск набавио седамдесетих година од СССР.

"Очигледно је да су ПВО јединице Сирије добро обучене, а да се западна коалиција није најбоље припремила за ракетне ударе", оцјењује генерал Золотарјов.

Многи су у Русији, али и у земљама које се солидаришу са Асадом, зажалили што Кремљ прије неколико година није продао системе С-300 Сирији, већ је од тога одустао, послије молби које су стигле из западних земаља. Сада у Москви кажу да су спремни да се врате преговорима о продаји С-300 Дамаску.

Руски експерти сматрају да је за заштиту Дамаска довољно да тамо буду три-четири дивизиона система С-300, а за покривање цијеле Сирије је потребно од 10 до 12 дивизиона.

Ако буде политичке воље у Кремљу, системи С-300 могу да стигну у Сирију веома брзо. Додуше, то не би били С-300 са фабричке линије, јер је обустављена њихова производња, али их Русија има довољно у војним складиштима. А најновији системи С-400 су за Сирију прескупи. Наравно, проблем је и то што за примену С-300 сиријски официри тек треба да буду обучени. Њих би инструктори могли да припреме за пет-шест мјесеци.

"У односу на системе које сада има Сирија, С-300 је сасвим нови технички ниво. С-300 може истовремено да прати и гађа шест циљева, док амерички 'патриоти' могу да нишане само четири. Стари системи које има Сирија могу да гађају један циљ", објашњавају руски експерти.

Могуће је и да ирански официри који су већ обучени за гађање системима С-300 пренесу знања Сиријцима.



Американци не негирају да су искористили "механизам за избјегавање конфликта", односно да су војним и дипломатским путем саопштили Русима када ће бити реализован напад и који објекти ће бити гађани, што је потврдио и амерички генерал Кенет Мекензи. Чему су онда служиле пријетње предсједника Трампа у оном чувеном оглашавању на Тwиттеру, да ће Русима послати лијепе и нове ракете, тешко је одгонетнути. Остаје да се нагађа да ли је неко од трезвенијих генерала упозорио шоумена Трампа да би гађање руских позиција могло да се претворили у велики рат.

Најновија Трампова акција ће сигурно отријезнити и оне руске политичаре попут контроверзног Владимира Жириновског, који се радовао побједи Доналда Трампа на предсједничким изборима у САД.

У Москви никога није изненадила вијест да Савјет безбједности УН није усвојио приједлог руске резолуције о најновијој агресији на Сирију. У нападу су учествовале три сталне чланице Савјета безбједности које имају право вета, па је било нереално да оне признају своје гријехе. Руски приједлог су подржали Кинези и Боливија, а четири земље су биле уздржане.



Али са сигурношћу се може очекивати да Москва ускоро узврати својим ветом, кад на дневном реду буде приједлог документа о Сирији који су припремили агресори.

Сјећање на Вијетнам

У совјетско вријеме Кремљ не само што је слао у Вијетнам ракете и авионе, већ су тамо у рату против Американаца учествовали и совјетски пилоти. Кад су Американци почели у марту 1965. да стално бомбардују Сјеверни Вијетнам, Москва је послала своје официре пилоте и специјалисте за ПВО. До краја рата у Вијетнаму, СССР је дао својим савезницима 95 система С-75 "Двина" и, за њих, више од 7.500 ракета. Осим тога, СССР је дао Вијетнаму 316 авиона, као и 687 тенкова.

Горбачов: Личило је на тренинг

“Све што се догодило у суботу у Сирији личило је на тренинг. Такав напад са таквим резултатима никоме није потребан. Зато је могуће да је то био тренинг, прије него што стварно крену да пуцају, а то до доброг неће довести”, изјавио је Михаил Горбачов, посљедњи совјетски предсједник којег је свијет запамтио као "оца перестројке".

Турске рачунице

Интересантно је да већина руских медија прећуткује да је турски предсједник Реџеп Ердоан подржао гранатирање Сирије. Пензионисани пуковник Семјон Багдасаров, директор московског Центра за изучавање Блиског истока, изјавио је да се лукави Ердоан понаша у зависности од ситуације. Прикривајући се Русијом, он заузима дио сиријске територије, а када САД бомбардује Асада, увијек то поздравља, јер машта о томе да постави свог човјека у Дамаску и додатно "отргне" Алепо.

Извор: Новости.рс

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Са стране

16.04.2018 14:08

Ватрогасац, без заштитне опреме, гаси зграду "погона за производњу бојних отрова", па ви просудите шта је лаж.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АРЈ-ПВО

16.04.2018 14:48

Тацно је да постоје системи за пресретање и обарање крстарецих ракета,и то веома успјесни,медјутим има један проблем,веома су скупи,цак скупљи од самих крстарецих ракета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

16.04.2018 15:47

Чињеница је да су напади трајали око сат времена. Здравом логиком се закључује да нови нацисти неби покретали силну технику, авионе и бродове само ради једног сата бомбардовања. Закључак који се намеће је да су или добили по носу или озбиљну претњу из Москве, па су на вријеме подвили реп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

16.04.2018 17:37

Ово је било испитивање Руског стрпљења,по мени су Руси паметно поступили јер још није вријеме за прави обрачун са фашистима,могли су Руси хладно да оборе све ракете али једноставно нису имали интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики водја

16.04.2018 18:50

Русима није циљ да открију како њихова ПВО функционису а то је запада и највисе интересовало . Мислим да су Руси са Сиријцима имали договор и да су им давали све податке са својих радара. Путин је мудро поступио и на западу је добио велике синпатије сто се за другу страну немозе реци.Сви су видјели да је ово само игра запада а отрови су само изговор за бомбардовање