Ову слику да ураме у Арсеналовој свлачионици!

Арсенал није вратио НИ БОД на "Емирејтс" у 2018. години, а овај некада моћан тим већ је примио 11 голова више него у сезони 2015/16. Видић је као консултант говорио отворено о проблемима "тобџија".

Фудбал 17.04.2018 | 20:00
Ову слику да ураме у Арсеналовој свлачионици!
Фудбалери Арсенала изгубили су и у Њукаслу (2:1) за викенд, након чега су остали једини клуб у енглеском професионалном фудбалу који у 2018. години није вратио НИ БОД са гостовања.

Први следећи тим на Острву који нема ни реми ван свог стадиона ове године је аматерски Тимворт, који се налази на 20. месту табеле Националне лиге север.

Арсенал ван "Емирејтса" 2018. године:

Борнмут 2:1
Свонси 3:1
Тотенхем 1:0
Брајтон 2:1
Њукасл 2:1
Манчестер јунајтед (29. април)
Лестер (9. мај)
Хадерсфилд (13. мај)

У судару са "свракама" на "Сент Џејмс парку", лабилан састав менаџера Арсена Венгера доживео је 11. пораз ове сезоне и примио 44. и 45. гол, док се седмопласирани Брајтон примакао на два бода заостатка (уз 16 погодака мање у својој мрежи од "тобџија").

Проблем о ком смо већ писали, а за који је Венгер директно одговоран, наставио је да метастазира у игри Арсенала, тима који је увелико примио више голова него целе прошле сезоне (44), а 11 више него у сезонама 2015/16 и 2014/15 (по 36) када је изборен пласман у Лигу шампиона.

О овој теми, гостујући на једној британској телевизији, говорио је и својевремено један од најбољих дефанзиваца света и капитен Манчестер јунајтеда, Немања Видић.

У којој мери је компетентан да прича о "игри" дефанзиваца Арсенала, најбоље говори Србинов учинак у тандему са Ријом Фердинандом у периоду од 2007. до 2013. године - одбрана Јунајтеда са њима двојицом примала је 22, 24, 28, 37, 33 и 43 гола у шест сезона са сером Алексом Фергусоном и освојила четири титуле уз два друга места.

"Они морају да науче како се игра одбрана", рекао је Видић који је у својству стручног консултанта пратио меч Њукасл - Арсенал у студију "Скy Спорт" мреже.

"Ако мене питате, када Арсенал буде почео припреме за следећу сезону, они уопште не би требало да размишљају о нападу, већ би требало да се запитају: 'Можемо ли, молим вас, да сачувамо своју мрежу?' То је ствар коју морају да науче", причао је Видић и био у праву, иако је говорио о фудбалерима на које су потрошени милиони евра.

"Одбранити се, то је кључна ствар уколико желите да будете кандидат за титулу, јер свакако мислим да ће они на крају дати 70 голова, али ако наставе овако примаће 40 и више. Прошле сезоне су примили... колико? Чини ми се 44 или 45", рекао је и поентирао:

"Заправо, мислим да им иде прилично добро ове сезоне за екипу која се налази на шестој-седмој позицији, с обзиром на то колико голова примају".

Распоред Арсенала:

Вест Хем (ПЛ, 22. април)
Атлетико Мадрид (ЛЕ, 26. април)
Манчестер јунајтед (ПЛ, 29. април)*
Атлетико Мадрид (ЛЕ, 3. мај)*
Барнли (ПЛ, 6. мај)
Лестер (ПЛ, 9. мај)*
Хадерсфилд (ПЛ, 13. мај)*
*напомена: звездицом су означена гостовања

Брајтон, који је 13. на табели и Свонси, који се бори за опстанак и налази на 17. месту, примили су само гол више од Арсенала (46).

Коментаришући гол Мета Ричија за 2:1 средином другог полувремена, након што је Александар Лаказет у 14. минуту довео "тобџије" у вођство, а Ајозе Перез изједначио 15 минута касније, Видић је указао на потпуни хаос који влада у последњој линији одбране пред Петером Чехом.

"Ту су била шесторица против тројице, али није било никакве комуникације међу њима, није се знало ко ће напасти лопту, а ко покривати играче Њукасла. Делује у таквим ситуацијама да је проблем организација, не могу да кажем да нема жара и воље, јер је реч о играчима који су у првих 20 минута заиста нападали лопту и били агресивни. Заиста не знам шта се тамо тачно догодило", причао је и понудио солуцију:

"Мислим да је суштина у недостатку комуникације. Ако викнете саиграчу: 'Ја ћу лопту', а други каже: 'Ја те покривам', то је једноставно и лако споразумевање на терену. Сви су гледали шта ће овај други да уради, нико није дао инструкције: 'Ја ћу напред' или 'Ја ћу позади'. Управо то сам радио целе каријере са Ријом, Патрисом и осталима, увек смо разговарали. Никада нисмо дозволили да стојимо и чекамо док се нешто не догоди, комуницирали смо од почетка до краја утакмице".

Венгер ове сезоне од дефанзиваца има једног десног бека, Ектора Бељерина, двојицу левих, Наћа Монреала и Сеада Колашинца, као и петорицу штопера од којих се Пер Мертесакер практично повукао, Роб Холдинг и Калум Чејмберс запели на путу достизања пуног потенцијала, а Лоран Кошелни и Шкодран Мустафи изнели највећи терет иако су директним грешкама довели до, збирно, 15 погодака противника ове сезоне.

Поготово Мустафи.

Венгерови "непобедиви" из сезоне 2003/04, када је освојена последња титула уз скор 26-12-0, постигли су 73, а примили 26 голова.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар