Евролига без српских тимова послије дуго, дуго...

Тачније, од 2001. године.

Кошарка 16.04.2018 | 22:15
Евролига без српских тимова послије дуго, дуго...
У сезони 2018/2019 по први пут од 2001. године Евролига неће имати у свом саставу барем један српски клуб. За то је заслужна Будућност која је у финалној серији АБА лиге савладала Црвену звезду резултатом 3:1 у серији.

Подгоричани ће тако играти у Евролиги први пут од 2003. године. Наравно, ово све говоримо онако како правила налажу. Дешавало се раније, сетимо се случаја Цибоне, да тим који је изборио прво место на Јадрану не оде у Евролигу због ових, или оних разлога.

Углавном, Будућност има загарантовано место.

Евролига има 11 закључаних места за тимове с А лиценцом. Једном место иде победнику Еврокупа (Дарушафака), једно АБА лиги (Будућност), шампион немачке лиге, једно иде ВТБ лиги (освајач, или финалиста ако ЦСКА освоји титулу), и још једно место иде АЦБ лиги најбоље пласираном тиму, а да то нису Реал Мадрд, Барселона или Басконија.

Дакле, једини начин за неки од српских клубова ове сезоне да се докопа Евролиге је да освоји АБА лигу. Следеће сезоне ће Црвена звезда, и можда Партизан, имати дуплу шансу (учешће у Еврокупу).

Ипак, Евролига наредне сезоне ће бити помало чудна за гледање. Ни Звезде, ни Партизана...

Штета...

Наравно, увек преостаје места да се нешто промени у кошарци, али Будућност је најавила да ће играти Евролигу. Ту је и место Панатинаикоса који би можда могао да напусти Евролигу, али то је све баш у домену научне фантастике.

Време да се запитамо...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар