ХОЛ: ПСВ разбио Ајакс и освојио титулу!

Фудбалери ПСВ Ајндховена постали су шампиони Холандије 24. пут у клупској историји. Гази, кидај, освајај! ПСВ згромио Ајакс и вратио титулу у Ајндховен! Бруталних 3:0 на Филипс арени. Фајенорд додаје гас за плеј-офа, Ван Перси наштеловао нишан! Утрехт савладан са 3:1.

Фудбал 15.04.2018 | 21:45
ХОЛ: ПСВ разбио Ајакс и освојио титулу!
ПСВ разбио Ајакс и постао првак - 24. пут! Славље у Ајнхдовену. Титула је стигла трећи пут у последњег четири године.

"Филипсовци" су нови трофеј освојили на најслађи могући начин, убедљивом победом над великим ривалом Ајаксом са 3:0 у Ајндховену.

Гастон Переиро и Лук де Јонг су "сломили" Ајакс већ у првом полувремену, док је коначан резултат у наставку поставио Стивен Бергвајн.

Тим Филипа Кокупа има 80 бодова после 31 утакмице, недостижних десет више од Ајакса три кола пре краја сезоне. 

Ово је трећа титула ПСВ у последње четири сезоне.

Рекорд је и даље Ајаксов (33 титуле), али Филипс стадион поново слави!

ПСВ Ајндховен убедљиво је у недељу победио великана из Амстердама (3:0) и на свом терену потврдио освајање 24. шампионског пехара у клупској историји.

Екипа Филипа Кокуа тако је отворила витрине стадиона ПСВ-а и у њих унела трећу освојену титулу у последње четири године. Тај низ накратко је прошле године прекинуо Фејнорд, али се после тог романтичног "излета" трофеј вратио у дом тренутно најдоминантнијег члана "велике холандске тројке".

Головима Уругвајца Гастона Переира, холандске "деветке" Лука Де Јонга и младог Стивена Берхвејна (20), ПСВ је уочи последња три кола стекао 10 поена предности, довољних да до краја првенства ужива у великом успеху.

Већ током друге фазе Светског првенства, ПСВ ће почети најозбиљније припреме за квалификације за Лигу шампиона, у којима ће заиграти од треће рунде, заједно са прваком Грчке, као и трећепласираним тимовима из Француске и Русије, односно са вицешампионима Португала, Украјине и Белгије.

До озбиљног планирања борбе за пласман у Лигу шампиона у Ајндховену ће, ипак, имати довољно времена. У међувремену им преостаје да на миру прославе, а затим да кратко одморе пред почетак такмичарске године, у којој ће свакако желети да се врате у елиту после сезоне одсуства.

У сваком случају, ПСВ ће апсолутно желети да му се не понови прошло лето, када га је у трећој рунди квалификација за Лигу Европе избацио хрватски Осијек...

Када је у питању холандско првенство у финишу сезоне 2017/18, Ајакс је са 70 бодова тренутно другопласирани, са пет бодова више од трећег АЗ Алкмара (65 бодова) и реалном шансом да на лето такође учествује у квалификацијама за Лигу шампиона, почев од друге рунде.

На трибинама журка, на улицама Ајнхдовена разврат! Цео град је полудео. После две посне сезоне титула се вратила! И прослављена је како доликује. Бруталних 3:0 за ПСВ у великом дербију са Ајаксом, тек да ником не падне на памет да постави питање да ли је заслужено.

Јесте, више је него заслужено. ПСВ је ове сезоне демонстрирао силу у Ередивизији, па је три кола пре краја 10 бодова испред Ајакса. Да се не лажемо, узео би тај пехар и да је данас изгубио, али после 0:3 у Амстердаму у првом делу сезоне Филипсовцима је била потребна овако катарзична утакмица.

Гастон Переиро трећим гол на последње три утакмице за 1:0 већ после 23 минута игре и експлозију емоција на трибинама Филипс стадиона. Осетило се већ тада. Осетило се да је данас тај дан.

Па у 38. минуту и Лук де Јонг, случајно да не помисли Ајакс да ће се провући и ако ништа друго ускратити Ајндховен за ову данашњу фешту. Ништа није тако слатко у свету фудбала. Ништа као победа над најљућим ривалом у најважнијој утакмици.

Шлаг на торту почетком другог полувремена сипао је Стив Бергвајн. Навијачи су пали у транс. То више није била обична прослава. То је историјски дан. Дан који ће да памте док су живи.

Гости из Амстердама фрустрирани. Овакав пораз боли. Прво темпераментни Аргентинац Николас Таљафико, па Сијем де Јонг. Ајакс је последњи судијски звиждук дочекао са деветорицом на терену. Могло је да буде и горе колико је домаћин био надмоћан.

ПСВ шампион Холандије 24. пут у историји клуба. Прву титулу освојио је  давне 1929. године, али тек у 21. веку се издвојио као доминантна сила у Ередивизији. Од 2000. године Филипсовци су узели 10 од могућих 18 пехара. Три у последње четири сезоне. Фајенорд их је само на кратко спотакао прошле сезоне. Додуше, Ајакс је још далеко са 33 трофеја, али ако се ускоро не врати на старе стазе успеха није толико далеко дан када ће му ПСВ запретити.

Сад му остаје само да се у последња три кола избори за тај директан пласман у Лигу шампиона. АЗ му дише за врат. А Филип Коку и његови могу и мало да се опусте. Заслужили су.

Прошлогодишњи првак, екипа Фејнорда (57 поена), има само теоретску шансу се да се у последњих 270 минута фудбала дочепа треће позиције.

Фајенорд додаје гас за плеј-офа, Ван Перси наштеловао нишан! Утрехт савладан са 3:1.

У дану када су Ајакс и ПСВ одлучивали о шампионској титулу ниједан се други меч у Ередивизији не може назвати дербијем, али у Ротердаму су један на другог ударили четврти и пети на табели. И могли смо да видимо - разлика је у класи. Фајенорд је без већих проблема савладао Утрехт са 3:1 и уписао пету победу у низу, која му вероватно неће донети ништа осим добре атмосфере у свлачионици бараж за пласман у Лигу Европе.

Просто, АЗ је већ одмакао. Фајенорд је прекасно упалио. Имао је добар почетак сезоне и сада пет победа у низу. Између тога - испод реномеа клуба. Али изласком у Европу барем ће ублажити утисак о неуспешној такмичарској години. Објективно је квалитетнији тим од ривала са којима ће се борити. А сада има и Робина ван Персија, који се после тешке повреде колена враћа у прави ритам.

На последње три утакмице на којима је био у стартној постави Фајенорда - четири гола. Данас можда и одлучујући за 2:1 у 43. минуту. Свен ван Бек му је послао добру лопту, а овај је грудима спустио на ногу, пријемом већ себи створио простор за ударац и потом прецизно гађао у малу мрежу.

За преостала два поготка побринуо се Јенс Торнстра. Није их додуше он сам дао, али је асистирао. Прво Николају Јоргенсену, па Сему Ларсону. Фајенорд ће бити четврти. Утрехт за сада остаје пети. Врло је могуће да ће се ускоро поново састати у много важнијим мечевима баража.

Ередивизија, 31. коло:

Петак:

Хераклес - АЗ Алкмар 0:3 (0:2)
/Тил 25, Идриси 30, Џаханбахш 59/

Субота:

Ден Хаг - Твенте 2:1 (1:1)
/Јонсен 45+2, 75 - Јенсен 13/

ВВВ Венло - Херенвен 0:2 (0:0)
/Гучанеџад 69, Михајловић 79/

Витесе - Спарта 7:0 (3:0)
/Сереро 2, Беренс 18, Фишер 29 аутогол, Линсен 59, 82, Матавж 72, Брунс 77/

Цволе - Екселсиор 1:1 (1:0)
/Моктар 17 - Ван Дујнен 57пен/

Недеља:

НАЦ Бреда - Виљем други 1:2 (1:2)
/Вершурен 29 - Рјенстра 5, 40/

Фајенорд - Ухтрехт 3:1 (2:1)
/Јоргенсен 7, Ван Персие 43, Ларсон 69 - Десерс 31/

Гронинген - Рода 2:0 (1:0)
/Доан 15, Дрост 49/

ПСВ - Ајакс 3:0 (2:0)
/Переиро 23, Де Јонг 38, Бергвајн 54/

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар