СБ расправља о нападу на Сирију

Савет безбедности Уједињених нација на захтев Русије расправља о ситуацији у Сирији после ваздушног напада САД, Британије и Француске на циљеве у тој земљи.
 

Свијет 14.04.2018 | 18:07
СБ расправља о нападу на Сирију
Руски амбасадор при УН Василиј Небензја истакао је током расправе да су научна постројења на коју је извршен напад служила да побољшају економију земље.

“Зар желите да вратите Сирију у камено доба? Пре сукоба у Сирији, она је важила за једну од најразвијенијх земаља Блиског истока”, нагласио је руски амбасадор.

Осим тога, он је навео да САД “чине катастрофалну ситуацију у Сирији још гором, разарајући систем међународоног права као што је то био случај у бившој Југославији, Либији и Ираку”.

Генерални секретар УН Антинио Гутерес рекао је да тврдње у хемијском нападу у Думи треба да испита тим стручњака Организације за забрану хемијског оружја (ОПЦW), чији се тим већа налази на терену.

Москва је предложила нацрт резолуције, у коју је Ројтерс имао увид, где се осуђује "агресија САД и њених савезника на Сирију и кршење међународног права и Повеље УН".

У дипломатским круговима верују да је мало вероватно да ће нацрт резолуције добити минимум од девет гласова, колико је потребно да би се САД, Француска и Британија приморале да уложе вето.

За усвајање резолуције потребно је најмање девет гласова и да ниједна од пет сталних чланица тела од 15 чланова тј. Русија, Кина, Француска, Британија или САД не уложе вето.

САД, Велика Британија и Француска извеле су ваздушне нападе на циљеве у Сирији. Како се наводи, гађане су локације у вези са производњом хемијског оружја.

Напад је изведен као одговор на наводно коришћење хемијског оружја у сиријском граду Думи претходне недеље, које Русија пориче.

Јутро после напада обележила су саопштења подршке, али и жестоке осуде напада које је извела коалиција на челу са САД.

Међу првима реаговала је Русија, коју западне силе осуђују због подрђке сирисјком председнику Башару ала Асаду.

(Б92/РТС/РОЈТЕРС)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

007 Бонд

14.04.2018 16:19

Те уједињене нације су велика 0 (нула)! ...Све се то лако заобиђе, тј. Амер то не шљиви ни 0,1%!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.04.2018 17:12

Нетоцно. Амери управо раде то сто заступа савет безбедности. Забрана употребе хемиског орузја. Јасно као дан.

Name

Думп

14.04.2018 17:36

Па ко га је користио ако је јасно као дан идиоте? Распитај се мало и проконтај мало том главом, људи направили напредак који нису за 7 година ратовања остало им сасвим мало да врате контролу над цијелом дрзавом и сада це свој народ тровати кемијским орузјем? Која си ти будала.

Name

Забрањено пусење

14.04.2018 17:35

Јебо народ који се узда у УН и СБ-УН.Добро је рекао Ердоган није свијет 5 сталних цланица УН.Народ Сирије гине вец 8г,а они галасају о некаквој резолуцији као у БиХ,ако овај оно,или овај оно.Најбољи је био Гадафи када је бацио повељу о УН,за мене је требао гузицу са њом обрисати.

ОДГОВОРИТЕ