Ф1: Фетел у задњем тренутку до пола испред Раиконена!

Возач Ферарија Себастијан Фетел стартоваће са првог места у трци Формуле 1 за Велику награду Кине у Шангају, пошто је био најбржи у квалификацијама.  Спектакуларни Фетел украо пол-позицију Раиконену! На писти на којој је Мерцедес остварио пет победа у последњих шест сезона, Ботас и Хамилтон забележили су пола секунде спорије време од асова "скудерије".

Остали спортови 14.04.2018 | 12:15
Ф1: Фетел у задњем тренутку до пола испред Раиконена!
Фетел је "отео" пол позицију од клупског колеге Кимија Раиконена, који је до последњег тренутка квалификација имао најбоље време и чинило се да ће бити најстарији возач на пол позицији у последњих 25 година.

Последњи пут тридесетосмогодишњи Финац био је на пол позицији прошле године у Монаку. 

Фетел је остварио резултат од 1:31,05 минута, а Раиконен је био спорији за 0,087 секунди. Ферари је тако прекинуо низ Мерцедеса чији су возачи у последњих шест година стартовали са прве позиције у Кини. 

Трећи је био Валтери Ботас из Мерцедеса резултатом 1:31,625, а иза је остао његов клупски колега Луис Хамилтон резултатом 1:31,675. 

Пето и шесто место заузели су возачи Ред Була Макс Верстапен и Данијел Рикардо. 

Фетел је водећи у шампионату са две победе из прве две трке у Аустралији и Бахреину. 

Прошле године у Шангају је победио актуелни светски првак Хамилтон, који има пет победа у Кини. 

Победник прве две трке у сезони, немачки аутомобилиста Себастијан Фетел, сензационалном вожњом у последњем кругу на стази током јутрошњег тренинга за Велику награду Кине "украо" је прво стартно место клупском колеги, Кимију Раиконену и забележио 52. пол-позицију у каријери.

Асови Ферарија стартоваће из првог реда у недељу у 8.10, када се буду угасиле црвене лампе на Интернационалној писти у Шангају, на којој је Мерцедес у претходних шест сезона освојио исто толико пол-позиција и победио у пет од шест трка.

Ове године, Мерцедесови пилоти Валтери Ботас и Луис Хамилтон каснили су пола секунде и "јаче" за Фетелом, који је имао проблема и током незваничних и током већег дела званичних квалификација, али је у последњем покушају био перфектан и забележио за 0,087 секунди боље време од Раиконеновог.

Фетел је остварио победе на отварању сезоне у Мелбурну, а потом и прошлог викенда у Бахреину, у трци коју је обележио инцидент у боксу "скудерије", када је повређен један од механичара, а Раиконен био приморан да одустане.

Четвороструки првак света, додуше као возач Ред Була (2010, 2011, 2012, 2013), забележио је 52. пол-позицију у каријери, а у недељу ће током 56 кругова на 5.451 метар дугој писти покушати да забележи јубиларну 50. победу у каријери и повећа предност у односу на актуелног првака, Хамилтона, који тренутно има 17 бодова мање и 0,58 секунди спорије време са тренинга.

Из трећег реда, као пети и шести, стартоваће Ред Булови асови Макс Ферштапен и Данијел Рикардо - последњи из каравана који су успели да провезу круг за мање од минут и 32 секунде. После охрабрујућих резултата у Аустралији и Бахреину, возачи Мекларена вратили су се уназад, тамо где су углавном били од раскида сарадње ас Мерцедесом тако да ће четвртопласирани у генералном пласману, Фернандо Алонсо, стартовати са 13. места, одмах поред Штофела Вандорна.

У Шангају се од 2004. године вози десни круг, возаче од старта до циља дели 16 кривина, капацитет трибина око стазе је 200.000 људи. Очекује се суво време, тако да ће бити занимљиво и видети за какве тактике код избора гума ће се одлучити тактичари Ферарија, Мерцедеса, Ред Була и осталих тимова.

У девет од 14 трка Формуле 1 у Кини победио је возач који је стартовао са првог места, а Фетел је као возач Ред Була три пута био најбржи на тренингу и само једном победио у Шангају (2009).

Трка за Велику награду Кине почиње у недељу у 8.10 по средњеевропском времену.

После Кине, Формула 1 сели се у Азербејџан где ће 29. априла бити вожена трка улицама Бакуа.

Генерални пласман: Себастијан Фетел (Ферари) 50, Луис Хамилтон (Мерцедес) 33, Валтери Ботас (Мерцедес) 22, Фернандо Алонсо (Мекларен) 16, Кими Раиконен (Ферари) 15, Нико Хулкенберг (Рено) 14, Данијел Рикардо (Ред Бул) 12, Пјер Гасли (Торо Росо) 12, Кевин Магнусен (Хас) 10, Макс Ферштапен (Ред Бул) 9...

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар