Нова књига: "Ја и тајкун"

У издању Лагуне изашла је аутобиографија Мирослава Мишковића под називом "Ја, тајкун". Међу првима смо се "дочепали" ове књиге, и сада вам откривамо прве детаље из ње, пише Еспресо.

Србија 14.04.2018 | 07:36
Нова књига: "Ја и тајкун"
СПОРТИСТА У ДУШИ

Ако неко није знао за спортску прошлост једног од најуспјешнијих бизнисмена Србије, дочекаће вас на првој страници то да је био "озбиљан атлетичар", и трчао и за репрезентацију.

Тренирао је два пута дневно, свим срцем, а на предавања на факултету "ишао повремено". 

- Кад се нечему посветим, у томе сам сто посто! Не радим ништа друго.Пазите, можда се ту крије тајна успеха.Свет је био мој! наводи, уз податак да је трчао 100 метара на шљаци за 10,7 секунди и побјеђивао тиме руске олимпијце.

ХАПШЕЊЕ И "ХАЈКА"

У књизи отвара душу и о хапшењу 12.децембра 2012.

"Тог јутра ми је на уму била једино дојава да ће по мене доћи полиција. Ухапсиће ме. Позвонили су тачно у пола седам. Дочекао сам их избријан и уредно обучен, као да идем на посао".

Он објашњава да је био обавијештен да ће бити ухапшен два дана пред сам чин. Али како је сарадница која му је јавила да ће бити ухапшен мислила да их прислушкују, звала га је да гледају Лигу шампиона. Занимљива шифра зар не?

"Циљ акције коју је против мене предузела власт није се тицао права, правде и закона, него рејтинга и политичке моћи" - пише он у књизи "Ја, тајкун".

Моје хапшење 2012. године коначно је означило почетак хајке за коју тврдим да нема сличне у новијој европској историји.

О ПОСЛОВНОЈ ЕТИЦИ

Пише и о првом послу, у Југобанци, додајући да није имао "никаква функционална банкарска нити финансијска знања". 

Колегијуми у Делти су почињали у 9. Ако закасниш, не улазиш.

"Закаснио си. Остани испред!"



БИЈЕГ ИЗ ВЛАДЕ

Дотакао се и своје политичке функције.

- На позицији потпредсједника Владе Србије ја сам имао један карактеристичан задатак, који је потекао од Милошевића - открива он.

Но, Милошевић је одбијао да га прими када је хтио да са њиим прича о приватизацији у привреди, открио је Мишковић у својој књизи.

- Он у ствари није желио трансформацију Србије...Ја сам у души био против друштвене својине и био сам за капитализам. Питање је да ли се може рећи да је Слоба био за комунизам - био је за своју власт. Тада сам одлучио да изађем из владе.

Сматра, да је Милошевић кренуо у реформе, да би био највећи реформатор у овом дијелу Европе.

Признаје да је смислио причу да је тешко болестан, јер се није могло тада лако изаћи из владе.

О МИЛКИ ФОРЦАН И БОРИСУ ТАДИЋУ

За своју блиску сарадницу Милку Форцан каже да је "у једном тренутку помислила да је моћнија од саме компаније".

Каже и да је страшан проблем када човјек побрка идентитете, али да је она била под утицајем човјека "малог знања", Бориса Тадића.

Даље у књизи открива да је Тадић био супротност Зорану Ђинђићу.

"Ђинђић ме је више пута упозоравао на њега и говорио да је тај човјек способан једино да нанесе велику штету" - пиша Мишковић.

О ОТМИЦИ

У књизи је описао и како је преживео отмицу, коју је организовао Земунски клан. Њега су отмичари смјестили у шахт који се налазио испод канала за поправку аутомобила.

У шахту је било ужасно хладно. Кад сам се пожалио, донијели су ми вунене чарапе, оне бијеле, плетене... Један од киднапера говорио је босанским акцентом. Хтјели су да помислим како траже паре за Радована Караџића и Ратка Младића...Одмах сам посумњао у ту причу.18 сати био је у заробљеништву

"Слиједећег дана око подне био сам на Сајму аутомобила са Зораном Ђинђићем. Нисам могао ни да помислим да ће га двије године касније убити управо Земунски клан, Легија и Звездан Јовановић".
 
О ВЕЛИМИРУ ИЛИЋУ

"Ружно је кад је човек примитиван, али је још ружније кад се мијеша у ствари о којима ништа не зна"

Тако у књизи описује моменат када му је министар поручивао да је "уништио 30 одсто српске привреде".

У књизи још открива и када је доживио највећи неуспјех, ком СПЦ званичнику је замјерио када је причајући о донацијама прећутао његово име, како је преживио суђење и дочекао ослобађајућу пресуду, али и како је доживео Ђинђићево убиство.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Слобо

14.04.2018 09:25

Био си млого брз,али су те споро уфатили.Био си изнурен од трцања,у фатали су те по бегису ко лудјака...

ОДГОВОРИТЕ
Name

цдблука

14.04.2018 09:51

Ма, постењацина...све зарадио од плате..и не пуси, као ни нас предсједник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде Молим Те

14.04.2018 10:47

Ко ће ово да купи и чита, јадна му мајка. Он има ста да пише. Страсно. Био би на Голом отоку да је Тито жив. Фуј, гади ми се ово све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стане

14.04.2018 14:32

Наговорио га Спирке да се на књигама зарадјује богатство,јес га зајебооо...Спиркетових књига на отпаду колко волис,одосе за Италију по 35фенингица по кило...РЕЦИКЛАЗА,а писац салдзија,а босански срби неписмени,а оно мало писмених неце да цитају како се саду компијери.