Реаговања на напад на Сирију

Напад САД, Британије и Француске у Сирији представља кршење међународног права, наводе сиријски државни медији. Осуде из Русије и Ирана. Напад неће остати без посљедица, поручује амбасадор Русије у САД.

Свијет 14.04.2018 | 07:55
Реаговања на напад на Сирију
Током ноћи, као реакција на наводни хемијски напад у Думи Сједињене Државе, Британија и Француска су напале циљеве у Сирији. Погођене су три локације које имају везе са производњом хемијског оружја, саопштио је Пентагон.

Британски премијер Тереса Меј изјавила је убрзо након што је предсједник Трумп објавио напад да "нема практичне алтернативе употреби силе која би деградирала и спречила сиријски режим при употребе хемијског оружја".

"Ја судим да је ова акција у националном интересу Велике Британије, не можемо дозволити да хемијско оружје постане нормално - у Сирији, на улицама Велике Британије или било гдје другде у нашем свијету."

И француски предсједник Еммануел Мацрон рекао је да је хемијски напад који је убио десетине цивила био "тотално кршење међународног права".

"Црвена линија која је од стране Француске проглашена у мају 2017. године, је прекорачена", рекао је он у саопштењу. "Зато сам наредио француским оружаним снагама да интервенишу, у склопу међународне операције вођене у коалицији са Сједињеним Америчким Државама и Уједињеним Краљевством против тајног арсенала хемијског оружја сиријског режима".

Али сиријски државни медији назвали су ваздушне нападе "флагрантним кршењем међународног права".

Русија, коју је Трумп прогласио за највећег кривца што није зауставила наводни хемијески напад, обец́ала је да "такве акције нец́е бити остављене без посљедица", потврдио је на твитеру руски амбасадор Анатолиј Антонов.

Додао је да "сва одговорност за нападе почива на Вашингтону, Лондону и Паризу".

Поручио је да је "увреда председника Русије неприхватљива" и да САД немају морално право да оптужују друге државе јер поседују велики арсенал хемијског оружја.

"Нападнута је престоница суверене државе која се годинама бори против претње тероризма", саопштила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Захарова је истакла да је напад извршен у време када је постојала шанса за мирну будућност.

Осуде стижу и из Техерана. Напад представља флагрантно кршење међународног права и суверенитет Сирије.

Министарство спољних послова Ирана оштро осуђује трипартитну агресију на Сирију и упозорава на последице по регион, преноси Ројтерс.

Ипак, велики део света - или барем други амерички савезници - понудили су подршку за акцију.

"Канада подржава одлуку Сједињених Држава, Уједињеног Краљевства и Француске да предузму мере како би деградирали способност режима Асада да покрене напад хемијским оружјем против својих људи", рекао је канадски председник Џастин Трудо у саопштењу. "Наставиц́емо да радимо са нашим међународним партнерима како бисмо додатно истражили употребу хемијског оружја у Сирији. Они одговорни морају бити доведени пред лице правде", рекао је он.

Израел, блиски амерички савезник који је такође ангажовао своје војнике у Сирији, похвалио је брз одговор.
"Председник Трумп је прошле године јасно ставио до знања да употреба хемијског оружја прелази црвену линију. Вечерас, под америчким руководством, Сједињене Државе, Француска и Уједињено Краљевство су стале на ту линију.

Сирија наставља да се ангажује и пружа основу за убиствене радње, укључујуц́и и оне Ирана, доводећи своју територију, снаге и лидерство у опасност ", рекао је један израелски званичник НБЦ њуз-у.

Генерални секретар НАТО-а, Јенс Столтенберг, рекао је да је напад био прикладан и да би "смањио способност режима за поновне нападе хемијским оружјем на људе из Сирије .

"Употреба хемијског оружја је неприхватљива, а они одговорни морају се сматрати одговорним", рекао је он.

(Еуро неwс)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

попара

14.04.2018 06:09

Русија није ставила вето,знаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Попара

14.04.2018 07:03

Русија моће стављати вето на одлуке УН, а никако на одлуке моћног Нато-а, мже само причати у празно као и до сада, Русија је као кула од карата, мали повјетарац и нема је више.

Name

Ста ли мисли

14.04.2018 07:08

Спавас ли мирно Галијасевицу?

Name

РЕ;РЕ ПОПАРА

14.04.2018 07:20

Не лупетај. Шта ти знаш шта је Русије. Да ли знаш колика је Русија и да има 4 временска доба. То гарантујем да не знаш, према томе не лупај на празно.

Name

Ре

14.04.2018 10:38

Сви кои користе хемиско орузје требају одмах бити унистени. То нормалан ум несме подрзати

Name

Црни петак

14.04.2018 06:14

Неваља ништа радити када је 13 у петак, јер народ каже да је то црни дан. Изгледа да је истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

14.04.2018 07:01

Напад се догодио 14. 04. ове године око 03:00 и колико видим није био "црни" петак.

Name

9 Временских Зона

14.04.2018 08:20

9 Временских зона

Name

Миле

14.04.2018 06:46

Е хајде да видимо и најновије Руске системе ! Са прице да се пређе на дјела !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.04.2018 07:19

Није Јос време а ово исто сценарио као у сарајеву на маркалама

Name

Томо

14.04.2018 06:55

Толико о Русима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРН

14.04.2018 06:57

Цудо да Русија није ставила Вето....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

14.04.2018 07:39

Онако мали цовјек а јос и лазе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

С-400

14.04.2018 08:10

С-400 не може да сруши ракету нити авион, значи може да се гађа било који град у Русији. Да овај систем и проради, Руси немају довољно ракета, да срушите све авионе нато-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

14.04.2018 08:11

Америка је морала спасити образ и лансирала је са само 100-тињак крстарецих сто је врло мало јер да је било озбиљно и данас би трајало лансирање сто доводи до закљуцка да је било "Путине пусти нас да спасимо образ ипак смо ми моцни НАТО свијет це нам се смијати" Успут колико сам процитао из разних медија висе од половине је оборено сто је опет врло поразно за моцни НАТО. Друго ниједног момента Руске снаге нису биле угрозене иако су авиони и сва остала техника битна за витално функционисање а власниство Сиријаца је склоњена код Руса и није гадјана па се справо поставља питање сврхе овог дјела осим спасавња образа Америке и Нато-а. Ово је било само да показемо свијету да смо моцни и ХВАЛА РУСИЈИ ста нас је пустила да неигубимо образ. Прави резултат овога видјет цемо у наредним данима јер послије овога вјерујем да це Сиријаска армија брзе и силовитије заузимати територије од терориста промјенит це тактику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

14.04.2018 08:11

Све је ово режија ових моћних фашиста, ту мислим на све и САД, Русију Британију и ЕУ. Ту не мислим на народ већ на фашисте властодржце

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ Коста

14.04.2018 08:22

ЕВО Србима доказа ко су Руси,војно и политицки се налазе у Сирији и опет Американци полупају њиховог савезника пред руским оцима.Како би тек бранили Србију која је 2000-3000 км далеко од Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

14.04.2018 10:51

Дали је мозда и југославија имала хемијско оружје па сте морали бомбардоват СРАМ ВАС БИЛО БОГА И ПОСТЕНОГ НАРОДА !!!!!!

ОДГОВОРИТЕ