Анализа: Да ли је 700.000.000 евра довољно?!

Гвардиола хоће још три велика појачања, а кандидата је осам.  Каталонац спремио листу жеља за лето.

Фудбал 14.04.2018 | 23:45
Анализа: Да ли је 700.000.000 евра довољно?!
Силне милијарде уложене у довођење играча претходних година нису донеле Манчестер Ситију толико жељени трофеј Лиге шампиона. Чак ни финале. Уствари, највећи домет је био једно мршаво полуфинале са Мануелом Пелегринијем на клупи. Долазак Пепа Гвардиоле је требало да буде гаранција тог жељеног искорака, али се он није десио.

Гвардиола је прошле сезоне елиминисан у осмини финала од Монака, а ове у четвртфиналу од Ливерпула. Далеко слабијих и платежно инфериорнијих клубова. А Гвардиола је од доласка на клупу Ситија пре две године потрошио 528.000.000 евра на појачања. Само на одбрамбене играче је дао скоро 250.000.000 и примио пет голова од Ливерпула ове сезоне у два меча и шест од Монака прошле?!
„Немогуће је играти на начин на који ми играмо и побеђивати како ми побеђујемо без играча топ класе. А данашњи топ играчи коштају много. Некада ме питају да ли бих у Барселони и Бајерну побеђивао без тих великих имена? Одговор је: Не бих. То је немогуће. Потребан нам је новац да бисмо били стално на високом нивоу. Без новца само чудом можете до резултата, а ја нисам способан за то“, рекао јеГвардиола недавно.

Зато се спрема за нове куповине и нова скупа појачања како би у трећој сезони на клупи Грађана освојио Лигу шампиона. Острвски медији тврде да Гвардиола жели три велика појачања наредног лета. По једно у свакој линији тима. И спреман је да плати између 150.000.000 и 200.000.000 евра за тај трилинг.

Каталонац жели појачање у срцу везног реда, на боку напада и у одрбани.

Највеће појачање би требало да буде долазак офанзивног везсите. Гвардиолин сан је Еден Азар из Челсија, он кошта преко 100.000.000 евра, али није извесно да ће му Челси дозволити да оде. Поготово не у редове једног од директних ривала. Алтернативе за Азара су Ријад Марез и Тома Лемар. Алжирац је и зимус биоГвардиолина жеља, Сити је слао четири понуде једну за другом, али је сваки пут одбијен. Последња понуда је износила 74.000.000 евра. Можда Лестер наредног лета ипак прихвати понуду ако Сити понуди још новца. Лисице су зимус тражиле чак 110.000.000 евра за Мареза, што значи да ће Грађани сада морати да спреме макар 80.000.000 евра ако желе да отворе преговоре. Трећа опција је Тома Лемар из Монака чија цена је 90.000.000 евра, а желе га још Арсенал и Ливерпул.

Што се тиче избора за везни ред, ту је конкуренција још жешћа. Пеп тражи некога ко би поделио минутажу саФернандињом и Гундоганом, и у перспективи заменио искусног Бразилца. Кандидати су Фред (Шахтјор),Јулијан Вајгл (Борусија Дортмунд), Жан Мишел Сери (Ница) и Жоржињо (Наполи). Бразилац из Шахтјора кошта 50.000.000 евра, а жели га и Мурињо у Јунајтеду. Сери у Ници има откупну калузулу од 40.000.000 евра, летос је био на корак од преласка у Барселону, а сада га желе Арсенал и Челси. Вајгл кошта око 50.000.000 евра, Гвардиола се заљубио у њега у време када је радио у Немачкој, али Борусија не жели да прода свог драгуља. Што се Жоржиња тиче, он по стилу игре највише паше Гвардиолиној филозофији, но ни Наполи није вољан да остане без плејмејкера. За тог момка је од раније заинетерсован и Јирген Клоп. Ни његова цена није мања од 45.000.000 евра.

И на крају - штопер! Иако је дао огроман новац за куповину Стонса и Лапорта, иако има Отамендија иКомпанија, Гвардиола жели још једног штопера. Због великог фонда утакмица, Компанијевих сталних повреда, промењиве форме Отамендија и Стонса... Избор је пао на Тобија Алдервајрелда из Тотенхема. Он је одбио да продужи уговор са Спурсима јер му ниси понудили довољно новца. Сити то може да уради. Уговор му истиче 2019. што значи да Тотенхем мора да га прода наредног лета ако хоће обештећење. Сити је спреман да понуди око 45.000.000 евра за њега, а конкуренција су му Манчестер Јунајтед и Пари Сен Жермен.

Са трилингом новајлија, Гвардиола би премашио границу од 700.000.000 евра утрошену на куповине играча у његовом мандату. Да ли ће то бити довољно, видећемо...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар