Ангела схвата нашу позицију!

За трајно решење за Косово потребно је да буду сагласни Немачка, Француска, ЕУ, САД, Турска и Русија, изјавио је у Берлину председник Александар Вучић.

Србија 13.04.2018 | 17:33
Ангела схвата нашу позицију!
“Спремни смо на компромис, рекао сам то и госпођи Меркел, али за то су потребне две стране“, навео је Вучић након састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Како каже, раније је веровао да је лакше да Срби и Албанци сами разговарају.

“Међутим, за трајно решење потребна је и сагласност Немаца, Француза, дакле ЕУ, Американаца, Турске, Русије, а да о свему томе буде обавештена и Кина“, навео је Вучић.

На питање новинара која је цена коју је Србија спремна да плати када је реч о Косову, Вучић је рекао да “не зна шта то значи“, да стабилност нема цену и да би војни сукоб вратио све стотину и више година уназад.

Како каже, не жели да “неког будућег председника за тридесет година у Берлину опет питају исто о Косову“: “Боље да пробамо да решимо нешто, али не зависи само од нас, већ и од других фактора.“

Вучић је рекао и да је са немачком канцеларком причао о ЗСО, као и да је пролазио Бриселски споразум “тачку по тачку“, а истакао је и да “за ручком ништа није јео и да ноћима не спава“ због Косова.

На питање да ли је са немачком канцеларком разговарао о столици Косова у УН, Вучић каже: „Госпођа Меркел је једна од најмудријих и најпаметнијих саговорника с којима сам разговарао, а неко ко је мудар и паметан никада на тај начин не би на такав начин говорио. Она је коректна и конкретна, пуна самопоуздања и они који су такви не користе такав речник.“

Како каже, речи је било о Заједници српских општина. „Нећу говорити шта је рекла госпођа Меркел. Могу рећи шта сам ја рекао. Анализирао сам Бриселски споразум, тачку по тачку. Све то госпођа Меркел зна. Првих шет тачака је испуњено, после тога ништа. Првих шест су биле обавеза Србије, после нису“, рекао је Вучић и додао да немачка канцеларка жели да се ствари држе под контролом.

„Рећи ћу и да ми је рекла да између мене и вас постоји поверење, а ја сам рекао да је моје поверење у њу неограничено“, додао је Вучић и указао да је тон немачке канцеларке био знатно другачији 2011.

“Мислите да она не зна са каквим проблемима се суочавамо, мислите да људи у Србији заиста не знају каква је ситуација на КиМ? У Србији нико није ни глуп, ни слеп, виде људи како се боримо, доводимо фабрике, а то не можемо ако немамо добре односе са Немачком“, рекао је Вучић.

Он је поновио да Меркелова зна шта за Србију значи Косово и да разуме нашу позицију и у складу с тим се тражи решење. „Да ли она поштује Србију? Да, поштује. И овде се осећам посебно јер не можете свугде да добијете такво поштовање“, истиче председник Србије.

Упитан шта би на крају поручио грађанима Србије, Вучић је рекао: „Неће бити лако у вези Косова, све остало иде у добром смеру. Ја људе у Србији не лажем, никада нисам, и људи то знају. Неће бити доборг решења за КиМ и то да вам кажем, али компромис значи да сви помало будемо незадовољни.“

Вучић се са Меркеловом претходно састао крајем фебруара када је такође једна од тема било Косово.

(Б92)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

дјуро

13.04.2018 15:46

Све све али шта је било иза затворених врата увјек исте изјаве унапријед написане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дјуро

13.04.2018 16:26

Па, наравно. То се зове дипломатија. Није састанак кућног савјета,

Name

ма да

13.04.2018 18:48

Ма да,баш исто као што ти схваташ Додика у Републици Српској,човјек нас развали,опљачка,уништи,изолова а ти дођеш и кажеш бла бла бла...бори се за Српство,ма бори се он за Беч и виле по Београду.

Name

Хамо

13.04.2018 15:53

Е јадан ти је.Као слијепац хода около и заврћу му уши.Најебали сте ко нико.Шта мислите за пар година шта ће бити са вас ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

13.04.2018 20:44

Како лагано сам припрема терен за Видовдан,па то је чудо,а када ће рећи"па сви су за то да Косово буде независно,како ми као мала земља да се противимо,зато ћемо ради мира признати га"..е то је тај твој ДИЈАЛОГ..да ли је овај народ толико наиван..и што је најцрње нико неће ни прстом мрднути од народа када се то објави..а он ће и даље остати на власти...а овај опет овамо тракториста,је посебна прича..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.04.2018 04:53

Па, напиши неко боље ријешење? Шта мислиш, како то рјешити на задовољство и једне а и друге стране?

Name

Размисли Опет

14.04.2018 19:11

Одакле друзе теби идеја да це се слозити земље које су набројане. управо немају ни 1% сснсе да се договоре. стави добро прст на цело, али добро. добро размисли.

Name

Рекла му..

14.04.2018 06:06

Па рекла му је - преломи и одмах ћеш осјетити олакшање, биће ти лакше, вратиће то се и апетит и сан. А узгред, окани се оног криминалца са лијеве стране Дрине, шта ће ти лопине. Ето, то му је рекла.

ОДГОВОРИТЕ