"Окренути смо у потпуности ЕУ"

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић разговарао је данас у Софији са премијером Републике Бугарске Борком Борисовом о убрзању евроатлантских интеграција БиХ и регионалној сарадњи.

Босна и Херцеговина 13.04.2018 | 11:30
"Окренути смо у потпуности ЕУ"
Звиздић је информисао премијера Борисова о актуалној политичкој ситуацији у Босни и Херцеговини. Поновио је опредјељеност Савјета министара БиХ ка европском путу Босне и Херцеговине. Рекао је да БиХ након успјешног завршетка Одговора на Упитник ЕК покушава да на најбољи начин искористи тренутни позитивни моменат с циљем убрзања интеграцијских процеса припремајући се за тзв. евалуативне мисије Европске комисије, као и за наредни круг додатних питања.

Звиздић је поздравио одлуку Бугарске што је као један од приоритета предсједавања изабрала Западни Балкан. Рекао је да је такав став отворио нову позитивну динамику унутар ЕУ у односу на ово питање. Додао је да је Бугарска играла кључну и увијек пријатељску улогу у важним тренуцима БиХ. 

Премијер Борисов је поновио неупитну подршку европским и НАТО интеграцијама Босне и Херцеговине. Нагласио је да ће Бугарска континуирано држати питање интеграција Западног Балкана на дневном реду ЕУ и додао да су интеграције једини пут за мир, стабилност и просперитет регије.

Разговарано је и о унапређењу транспортне инфраструктуре регије. Наглашено је да је то кључно за повезивање регије и убрзавање економског развоја и европских интеграција Западног Балкана. Разматрани су модалитети директног авио-повезивања главних градова Балкана путем удруживања регионалних авио оператера чиме би се убрзао проток људи и роба у регији. Изражен је и обострани интерес за унапређењем привредних и трговинских односа.

Размијењена су мишљења и о питањима безбједности у регији, а премијери су истакнули сарадњу, мир и стабилност као главне смјернице политика БиХ и Бугарске у оквирима регионалних процеса и иницијатива и сагласили се да једино тај пут доноси општи просперитет и економски бољитак.

Састанку су присуствовали министар безбједности БиХ Драган Мектић, министар правде БиХ Јосип Грубеша, министар комуникација и саобраћаја БиХ Исмир Јуско и амбасадор Босне и Херцеговине у Републици Бугарској Радомир Богдановић.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Балкан

13.04.2018 09:44

Браћо Хрвати подијелимо ову БиХ већ једном, на српски и хрватски дио. Бошњаци треба сами да одлуче са киме ће да живе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пробали сте два пута

13.04.2018 14:40

Није вам ишло од руке, трећег пута неће бити. 1939 сте Хрватима дали Бановину која се убрзо претворила у НДХ. Савезници договор скршили у пепео ‘45. Имали сте ‘92. Савезници вам допустили РС но платила Србија ’99. изгубивши Косово а потом и ЦГ. Ако буде треће рунде, тале ће мјеркати Далмацију, мадјари своје, бугари своје, итд. Пиши пропало.

Name

Ре

13.04.2018 14:54

Па они су се изјасњавали као Срби сто и јесу.висе су појели прасетине него ми.јос да скиниу само Иконе са са тавана и то је.

Name

ЕУ = У

13.04.2018 14:57

(1) Против сам ЕУ, као што сам и против таквих глупих приједлога за даљим дјељењем БиХ. Срби имају Српску и њу морамо да јачамо и градимо. Шта се дешава “преко плота” није много од нашег интереса - осим када су у питању Срби који живе у ФБиХ. (2) Са расбраћом требамо како они са нама: Ако желе да живе у миру и саживоту - тако ћемо и ми са њима; ако желе да ратују са нама - тако ћемо и ми са њима. (3) Иако немам ништа против Хрвата на личном нивоу, њихова политика је под утицајем Ватикана и врло је деструктивна како према православцима тако и према муслиманима (и то не само у БиХ већ, како видимо, и у остатку свијета). То би требало и морало да зближи православце и муслимане - када би се муслимани у БиХ исчупали из служништва западу и западним марионетским режимима у Малој азији и на Блиском истоку. (4) Ти би са Хрватима везао заставе (“Браћо Хрвати”), а Хрвати не дају Србима њихова уставом загарантована права а да не причам како у дрварском крају (у осталим дјеловима Кантона 10) сво србско историјско насљеђе проглашавају својим.

Name

Ре Балкан

13.04.2018 17:58

Размишљаш у складу са својим именом.

Name

Браца

13.04.2018 21:13

Дјели оно сто је твоје, хахаха.Дијелите Ево 25 година и јос ниста.Пусиона и за тебе и за брацу ти

Name

Последњи кинески цар

13.04.2018 09:55

Људи моји, па ови уживају, путују по свијету и троше наше паре и шаком и капом. Овај Бојко Борисов прије три дана долазио у Мостар на сајам и није се Денис Звиздић могао са њим видјети у Мостару и разговарати него је запуцао у Софију. И иде опет 17.маја. Није могао чекати ни до тада, толико је хитно па мора данас. Као да је са Маријин двора прошетао до Илиџе, па то ништа некошта?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меха

13.04.2018 12:05

Оно у Мостару је била прослава НДХ.Није Му било мјеста

Name

Правда

13.04.2018 10:08

Живјели смо и живјет чемо акобогда и даље само још да се багре ријешимо који су против РС и Државе Босне и Херзеговина

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.04.2018 23:19

Браво!

Name

Марко

13.04.2018 10:38

Зато вријеме у Источном Сарајеву основана проруска странка СТОП. Јавно су на првој пресс конференцији саопстили да је основни циљ прекид свих преговора са Европском Унијом и почетак сарадње са Русијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.04.2018 17:57

Е, та ће побиједити у октобру гарант. Шта кажеш, почетак сарадње са Русијом? Како почетак, па ови наши нас убише са том сарадњом.