Баксузан дан или сујевјерје!

Баксузни број 13 стварно нема шансе! 
Данас никако испод мердевина и заобиђите црну мачку. Ева је управо у петак понудила Адаму јабуку, тог дана је почео Велики потоп, обустављена изградња Вавилонске куле, а и Каин је, наводно, баш једног петка 13. убио Авеља.

Занимљивости 13.04.2018 | 08:01
Баксузан дан или сујевјерје!
Веровање сујеверних у баксузлук овог дана потиче још из средњег века. Међутим од петка 13. зазирали су и стари Римљани. Они су веровали да се дванаест вештица баш петком састајало са нечастивим.

Али то није све - Ева је управо у петак понудила Адаму јабуку, тог дана је почео Велики потоп, обустављена изградња Вавилонске куле, а и Каин је, наводно, баш једног петка 13. убио Авеља.

Исус је разапет у петак, после вечере на којој је 13. гост био Јуда, апостол који је издао Исуса, а и пре Светог писма, петком су људи молили своја божанства за добру жетву, здравље и срећу, те се рад на тај дан сматрао призивањем несреће.

Страх од броја 13 повезује се и са норвешким митом о 12 богова, који су приредили вечеру на коју је непозван упао Локи и навео слепог бога таме Ходера, да убије Балдера, бога весеља и задовољства.

Међутим, легенда о петку 13. највероватније је везана баш за петак, 13. октобар 1307. године, када се у Француској, по налогу француског краља Филипа Четвртог Лепог догодила једна од највећих „чистки“ у историји. Како би се докопао њиховог богатства, Филип је наредио да се сви темплари у Француској ухапсе и затворе и побију.

Веровање да ће нас на овај дан задесити несрећа веома је старо. Када је петак тринаести дан у месецу неки не желе да доносе важне одлуке, нити да иду на посао. Лудост иде дотле да неки ни из куће не излазе. 

Примера ради, Ајнштајн, иако велики научник, био је прилично сујеверан, Тесла је строго водио рачуна да му у тањиру број зрна грашка буде увек дељив с неким одређеним бројем, па зашто онда обичан човек не би био уплашен од нечега што му је непознато. Краљица Елизабета је умела да каже „Не верујем у духове, али их се плашим“. Тако да, и они који кажу да се петка тринаестог не боје, вероватно неће тог дана пролазити испод мердевина или допустити да им црна мачка пређе пут.  Сујеверје, међутим, понекад иде и дотле да у многим хотелима нема 13. спрата или собе са тим бројем.

Петак 13. је, по народном веровању „баксузан“ већ вековима, а страх од њега је толико распрострањен да је чак добио и стручно име - параскеводекатријафобија. Тај ирационални страх обузима бар још 60 милиона људи широм света, а само у САД од параскеводекатријафобије пати око 18 милиона људи.

Симптоми су, кажу психолози, од благе напетости, до озбиљних напада панике, па онда и не чуди чињеница да има људи који на тај дан не одлазе на посао. 
Стручњаци процењују да светска економија на тај дан бива оштећена за око 800 милиона долара, јер се сујеверни не усуђују да улажу новац.

Иначе, психолози сматрају да су људи који себе сматрају несрећнима чешће сујеверни, те они који мисле да су рођени под несрећном звездом имају веће шансе да се више плашите петка 13, разбијених огледала, проласка испод мердевина... И број 13 сам по себи је предмет фобије, па више од 80 одсто светских хотела и небодера немају собе или спратове са тим бројем, многи аеродроми немају 13. писту, а у Фиренци се куће између бројева 12 и 14, обележавају са „12 и по“.

Случајност или не, пре неколико година соба за реанимацију у београдском Ургентном центру и шалтер за рекламације у ЕДБ носили су број 13. А кад су у Београд, давне 1898. године, дошли први телефони, број 13 нико није желео да узме, па се на крају све решило тако што је овај број додељен Љуби Срећковићу, за београдску кланицу.

Томас Фернслер, научни сарадник у Центру за математику при Универзитету у Делаверу, сматра да се броју 13 чини неправда због његове судбине - мора да следи број 12, који је по нумеролозима „потпун“ број: 12 је месеци у години, 12 знакова зодијака, 12 богова на Олимпу Кад се броју 12 дода 1, нарушава се његова „потпуност, па Фернслер тврди да је управо то разлог повезаности броја 13 са несрећом.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

петак 13.

13.04.2018 09:17

Сујевјерје као и много штошта у "правој" вјери, нема разлике, каже за васкрс се треба умити водом са потока да би година била добра, сујевјерје и гатање, има таквих примјера пуно, гледање у карте и очекивање доброг је исто што и клечати пред каменом Госпом у Међугорју, или код босанских муслимана убацивање пара у турбета зарад нечега...све је то гатање и празновијерје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спомени Бога !!!

13.04.2018 14:25

и зиви како је Господ Бог одредио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре спомени

14.04.2018 08:07

Мислис да је бог одредио?Људи маните се религије вец једном