Снимљена моћна кинеска војска

Неколико малих приватних сателита за посматрање Земљине површине снимило је прије неколико дана велику флоту кинеске војне морнарице од најмање 43 брода.

Свијет 12.04.2018 | 10:01
Снимљена моћна кинеска војска
Осим Реутерса, фотографије потписује и Планет Лабс, приватна компанија за лансирање минијатурних сателита. Што се кинеске морнарице тиче, иако је ријеч о Јужнокинеском мору, вјерује се да се ради о представљању ратне морнаричке силе свима заинтересованима. Читај Западу.

Бродови су пловили поредани у формацију углавном по два, један уз другог, а једини брод који се из Земљине орбите могао са сигурношћу препознати био је 304 метра дугачак кинески носач авиона Лиаонинг с нагураним борбеним авионима Схенyанг Ј-15 и хеликоптерима на палуби.

Судећи према изузетно уским траговима бразда на морској површини испред већине поморске колоне, испред колоне пловило је и најмање шест подморница. За претпоставити да је ријеч о шминкерском представљању своје војне силе има смисла из низа разлога.

У свијету који је већ неко вријеме мултиполаран, у којем се САД, Русија и Кина, а на нешто нижим нивоима и други попут Турске, Израела или Саудијске Арабије распоређују у геостратешкој слици, неки ће то назвати пуно горим изразима, Кина је посљедњих година усред највеће изградње и обнове своје војске у сувременој историји, тако и што се тиче ратне морнарице. Мноштво ратних бродова с најмодернијим системима пројектила свих могућих намјена и радара влада у Пекингу распоређује по својим трима морнаричим командама.



Само јужна морнарица, према подацима Пентагона располаже са 4 нуклеарне подморнице, 16 дизел-електричних подморница, 7 разарача, 22 фрегате, 12 корвета, 3 велика амфибијска брода и 35 ракетних чамаца. Наравно, уз сву пратећу инфраструктуру. Бродови снимљени сада из свемира припадају управо тој јужној флоти, осим носача авиона Лиаонинг који припада оној сјеверној, али по потреби с властитом убојитом пратњом посјети и југ, као сад.

Судећи према фотографијама, лако је могуће да је НР Кина овом приликом представила оно најубојитије чиме располаже на југу, у мору у којем је већ неколико година усред територијалних сукоба с регионалним државама који су углавном посљедица налазишта нафте, плина и других сировина. Кина неријетко своју морнарицу шаље у воде око Јапана, Тајвана и Вијетнама, што се не свиђа Пентагону.



У јануару је у медије "процурила" вијест да америчко министарство одбране сматра директном пријетњом и такве територијалне свађе Кине са сусједима и кинеско војно обнављање арсенала. Медији су тада наводили израз "хладни рат" у контексту Кине и САД-а, а утисак није нимало ублажио најављени трговински рат Доналда Трампа с Кином. Притом је недавно кинески предсједник Си Ђинпинг осигурао могућност да га бирају из мандата у мандат докле год је жив.

Кина започела поморске војне вежбе

Кина је данас започела поморске војне вјежбе недалеко од провинције Хајнан у Јужном кинеском мору.

Тим вјежбама Кина истиче, како је оцијенила агенција АП, своју растућу способност у одбрани поморских интереса.

Војна вјежба трајаће три дана, саопштила је кинеска управа за поморску безбједност.

Кина убрзано гради нове бродове с циљем опремања своје морнарице, обалске страже и поморских агенција, укључујући и први носач авиона домаће производње, навела је америчка агенција.

Извор: Ексспрес.хр

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ГОЈКО

12.04.2018 10:03

Нас серба и Кинеза 1,5 милијарди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобо

12.04.2018 10:45

Тако је.