Губитак новца може да нас убије

Губитак прихода и личног богатства, ма колико оно било, може знатно да увећа ризик од смрти, тврди студија објављена у магазину Медицал Неwс Тодаy.

Здравље 11.04.2018 | 11:36
Губитак новца може да нас убије
Различите студије претходних година показале су да постоји однос између онога што поседујемо и здравља. Али постављало се питање - да ли губитак тога што имамо може да скрати наш животни век? Одувек се веровало да људи са више новца живе дуже од оних који га имају мање, али се то приписивало условима и квалитету живота.

Последња студија о утицају новца на здравље открила је да губитак новца знатно утиче на дужину живота. Студија коју су спровели научници с Нортвестерн медицине у Илиноису и на Универзитету Мичиген открива да је током двадесетогодишњег периода више од четвртине људи средњих година и старијих у Америци доживело "негативни шок" због ефекта губитка прихода.

У овој студији, негативни шок као пензија дефинисан је као губитак 75 посто прихода у раздобљу од две године. Иако су током велике рецесије од 2007. до 2010. забележени велики губици новца, та је сума константна у свим периодима.

Аутори студије кажу да губитак животне уштеђевине има значајан утицај на дугорочно здравље особе. Појединци који доживе шок губитка прихода или штедње имају 50 процената веће шансе да умру у наредних 20 година него они којима се то није догодило.

Људи без уштеђевине имају још већи ризик, а он износи 67 процената, пише Недељник.рс.

Људи који остану без новца, прихода или штедње имају проблем са очувањем психичког здравља због финансијских губитака, као и због одустајања од квалитетне медицинске неге.

Резултати потврђују претходне студије које су истраживале последице велике рецесије и утврдиле мерљиве промене у краткорочним здравственим параметрима, као појава високог крвног притиска, депресије, злоупотребе супстанци и оштећења срца.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар