Кафа појачава симптоме једне болести

Иако се о кафи говори као о напитку који има својих предности и позитивне ефекте на здравље, ново истраживање је показало "мрачнију" страну овог омиљеног напитка.

Здравље 11.04.2018 | 11:34
Кафа појачава симптоме једне болести
Наиме, резултати студије сугеришу да би вишегодишње конзумирање кафе могло негативно да утиче на симптоме Алцхајмерове болести. Заправо, честа употреба кофеина изазива проблеме у понашању и анксиозност.

Вођа студије докторка Лидија Хименез Лорт са Универзитета Аутонома де Барселона у Шпанији објавила је резултате у часопису Фронтиерс ин Пхармацологy.

Најчешћи симптом Алцхајмерове болести јесте губљење памћења, али такође треба узети у обзир и остале симптоме попут халуцинација, анксиозности, раздражљивости и депресије.

Иако је претходно истраживање показало да би кафа могла да смањи ризик од оболевања, на особе које су већ оболеле од Алцхајмера кофеин нема такво дејство, тврди Хименез Лорт.

Истраживање је спроведено над мишевима.

"Не само да су имали типичне когнитивне проблеме, већ многе симптоме деменције, тако да је битно утврдити да ли предности кофеина могу да надокнаде негативне ефекте“, наводи једна од ауторки студије Ракет Баета Корал.

У тринаестомесечном истраживању мишевима су тестиране когнитивно-бихејвиоралне способности. Код мишева који су конзумирали воду са додатком кофеина уочена је анксиозност, неофобија и страх од непознатих предмета и ситуација за разлику од мишева који су пили чисту воду.

Осим тога открили су да кофеин не утиче тако повољно на учење и меморију код глодара.

"Дошли смо до сазнања да кофеин заправо има вишеструке ефекте. Кафа уствари омета когнитивне функције више него што их поспешује“, навела је Хименез.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар