Гужве у сервисима због замјене гума

У сервисима за замјену гума већ од 1. априла увелико је почела демонтажа зимских и монтирање љетних гума на четвороточкаше, иако је зимска опрема обавезна до 15. априла.

Република Српска 11.04.2018 | 10:45
Гужве у сервисима због замјене гума
Чекања трају од сат времена до два, док се у појединим сервисима за замјену пнеуматика мора наручивати.

Сервисери кажу да су гужве већ почеле, али и да велики број грађана вози аутомобил на зимским гумама током читаве године, па је због тога гужва за мијењање гума пред љетну сезону ипак мања од оне пред зимску сезону.

Стефан Страживук, комерцијалиста у малопродаји у Ауто-центру "Меркур" Бањалука, каже да је порасла гужва, као и продаја љетних гума задњих 10 до 15 дана, те да су због тога све вријеме у послу.

"Како се приближава 15. април гужве су све веће и веће, те тада очекујемо ударну гужву. Отприлике се сада на замјену чека од сат до два, све у зависности од тога када клијент дође и узме број. Током јутарњих часова очекујемо највећу навалу и некад се за 10 минута подијели 20 бројева", рекао је Страживук.

Он је истакао да се иначе цијена монтаже и балансирања гума није мијењала, док цијена саме гуме зависи од произвођача.

"Цијене се нису мијењале, с тим да смо ми добили најновију машину, гдје не може постојати оштећење алу-фелге, па је због тога код нас монтажа сада девет КМ", рекао је Страживук и додао да уз куповину гума иде бесплатна монтажа.

Нагласио је да је најекономичније да возачи имају два сета гума, те да љети возе на љетним, а зими на зимским гумама.

"Зимска гума у свом својству има доста већи проценат чисте гуме, док је у љетној мањи проценат. Зимска гума преко љета се брже топи, стврдне се и постане пластика, те онда за зиму немате квалитетну гуму", нагласио је Страживук.

Поред економских разлога, он је додао да је и сигурније љети користити љетне, а зими зимске гуме, јер долази до бржег заустављања и мањег проклизавања.

У Ауто-сервису АСД у Бањалуци кажу да су веће гужве за постављање љетних гума почеле прије три-четири дана, те да се сада чека сат или два.

"Најбоље је да се људи наруче путем телефона. Ми их можемо примити и овдје када дођу за замјену гума, али се мора сачекати сат-два, у зависности од тога колико аута имамо прије", рекли су у овом сервису.

Истакао је да су људи почели мијењати гуме раније него иначе, те да 15. априла свакако очекују гужве, али не велике као што то буде зими.

Мирко Васковић, шеф сервиса "Тимко 2" у Бијељини, каже да људи мијењају гуме од 1. априла.

"Ми смо овдје близу границе са Србијом, код њих се гуме мијењају већ 1. априла, па они махом долазе код нас. Поред њих, и грађани Бијељине и околине већ увелико интензивније мијењају гуме", рекао је Васковић.

Он каже да су то углавном обзирнији грађани који хоће да избјегну могућу гужву око 15. априла, када очекујемо да ће бити највећи удар за замјену гума.

"Није гужва у овом периоду за мијењање гума као што то буде у зимском периоду. Љетне гуме нису обавезне, само што престаје обавеза да се вози на зимским гумама", рекао је Васковић.

У "Сава трговини" у Сарајеву кажу да су људи почели већ да мијењају љетне гуме, али да нарочите гужве нема, те да је очекују 15. априла.

Бањалучанин Милош К. каже да је дошао замијенити пнеуматике поучен искуством из зимског периода да не чека задњи тренутак.

"За сваки случај сам дошао раније да замијеним гуме и чекам више од сат времена", рекао је овај Бањалучанин.

Извор: Независне

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

007

11.04.2018 13:10

Какав нам је стандард,добро је.Изачи на улице и протестовати због чексња,срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исо

11.04.2018 19:05

Треба имати пара за сет зимских+сет љетних гума.Мањина су они који си ово могу приустити.

ОДГОВОРИТЕ