Проблематични Мората - да ли је бијег у Јувентус рјешење?

Шпански центарфор пролази кроз нимало једноставну трансформацију у Челсију. Момак који је практично од почетка своје професионалне каријере важио за резервног нападача и испомоћ искуснијим и скупљим голгетерима од летос је прешао на следећи степеник и постао прва опција Антонија Контеа у Челсију. Уместо да буде најбољи, како је сезона одмицала, Алваро Мората се све више провлачио кроз новинске ступце због погрешних ствари. Проблема са физичком спремном, повреда, голгетерског поста, лошег понашања, па самим тим и - изменама.

Фудбал 11.04.2018 | 23:08
Проблематични Мората - да ли је бијег у Јувентус рјешење?
Јувентусов покушај да коначно направи толико жељени европски искорак није уродио плодом и готово је извесно да ће после среде увече постати само још један клуб за који је мадридски Реал постао чист пеницилин. Због тога се у седишту дугогодишњег италијанског шампиона (највероватније седмог узастопног) почели су да се кују планови за предстојеће лето, које би требало да донесе велике промене у практично свим линијама Старе даме. 

Писали смо недавно о великом рестарту торинског гиганта и пројекту симболично названом Јуве 3.0, у чије средишту би требало да се налази српски бисер Сергеј Милинковић Савић. Ишло се детаљно у анализу свих позиција у тиму, свих могућих измена, потенцијалних долазака и одлазака, а листа жеља готово из дана у дан постаје све дужа, разноврснија. Зато се однеднавно у тефтеру првог оперативца Бјанконера Бепеа Мароте нашло још једно важно име - Алвара Морате. 

Како је одлазак Марија Манџукића у Кину, чини се, ипак све реалнија ствар, одговорни у Јувентусу доведени су у ситуацију да морају све старијемГонзалу Игуаину да пронађу нешто млађег саиграча, замену. Да ли јеМората решење? Боље питање, да ли је за проблематичног Шпанца најбоље да оде из Челсија?

После једне, више него солидне сезоне у Јувентусу, освојене Серије А и финала Лиге шампиона, Реал је 2015. године активирао откупну клаузулу иМорату вратио у Мадрид, после чега је продат Челсију. Али како се Челси готово сигурно неће пласирати у Лигу шампиона наредне сезоне, све је извесније да ће и на Стамфорд Бриџу доћи до велике чистке. Антонио Конте је готово сигурно бивши, а са њим ка излазним вратима могао би да крене баш и Мората. Зашто?

Шпански центарфор пролази кроз нимало једноставну трансформацију у Челсију. Момак који је практично од почетка своје професионалне каријере важио за резервног нападача и испомоћ искуснијим и скупљим голгетерима од летос је прешао на следећи степеник и постао прва опција Антонија Контеа у Челсију. Када за резервисту пробијете све клупске баријере и искеширате рекордну суму новца (66.000.000 евра обештећење, плус 16.000.000 евра на разне бонусе), очекујете да то буде играч који ће заиста правити разлику на терену. После Џими Флојда Хаселбајнка, Дидијеа Дрогбе, Дијега Косте и осталих то је најмање што и просечни навијач Челсија мора да очекује. Уместо тога, како је сезона одмицала, Алваро Мората се све више провлачио кроз новинске ступце због погрешних ствари. Проблема са физичком спремном, повреда, голгетерског поста, лошег понашања, па самим тим и - изменама.

На страну Контеов рат са клупском управом и то што први део сезоне није имао крштеног нападача као резервну опцију Шпанцу, Мората се услед свог статуса у Челсију превише уљуљако у неку сигурност коју има, а критичари верују да је због тога изгубио своју нападачку рутину и да у финишу сезоне не личи ни налик џокера кога је Зинедин Зидан радо користио у својим походима. Али ни поред тога што је чак био и у бољој форми од Карима Бенземе, па чак и постигао гол више (20) у пет утакмица мање од Француза (43), није успео да се избори за статус првог нападача Реала. 

Само у 2018. години Алваро Мората није затресао мрежу на већ 13 утакмица! Од тога, само шест пута био је стартер. У констрасту је оно што је урадио током свог боравка у Челсију током претходне године. На 26 утакмица постигао је 12 голова, од чега 10 у Премијер лиги.

Али уместо да подиже, он је форму довео до готово потпуног пада. Енигматична повреда леђа, због које је паузирао дуже време, довеле су у забуну и Контеа, због чега је и сам Италијан једном приликом изјавио да не зна да ли ће његов нападач бити одсутан недељу, месец или целу сезону. Била је то само иницијална каписла, односно тренутак када се открило да нешто не штима на релацији Челси - Мората.

Снимци са друштвених мрежа, на којем се видело како Мората на боловању плеше са својом изабраницомАлис Кампело, па је чак у неколико наврата у загрљају подиже у ваздух, додало је само уље на ватру. Због тога је у међувремену доведен Оливије Жиру, али се ситуација у Челсијевом нападу није битније променила.

Да је Конте изгубио контролу над Шпанцем видело се у двомечу осмине финала Лиге шампиона са Барселоном. Не само што је Мората практично без дужег тренинга ушао у тим, у окршају с великим противником ништа није показао. Бар не када су његове фудбалске вештине у питању. Имао је Моратадовољно времена да се хвата за међуножје и сређује старе рачуне с навијачима Барселоне, што се никоме у Челсију није допало. Његов пад на провокације с трибинама није благонаклоно видео ни селектор Шпаније Ђулен Лопетеги, због чега се све гласније спекулише да би Мората могао да изостане са списка путника за Мундијал у Русији. Лопетеги га већ није уврстио на мартовски списак за пријатељске мечеве, што довољно показује у каквој се ситуацији Челсијев нападач налази.

Мората је одувек био нападач који зависи од подршке тренера, коме је потребно да се осећа вољеним. Чинило се да би са Контеом, који га је у Јувентусу желео пре него што је постао селектор Италије, да ће добити оно што није код Карла Анчелотија и донекле код Макса Алегрија и Зинедина Зидана. Почело је добро, али могло би да се заврши катастрофално по Челси, Контеа и Морату.

Конте ће свакако остати без посла, Мората без звања првог голгетера Челсија, можда чак и без клуба, а Челси без нападача у којег је уложио све. И ако неко мисли да је Моратин одлазак после само једне сезоне и толиких уложених пара бесмислен, треба да размисли колико се фудбал променио од оних сетних, лепших времена за којима многи жале.

Ово је бизнис, а у њему све мање има места за љубав и стрпљење. Резултат је једино мерило, а Мората га није донео са 14 голова и шест асистенција.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар