Изложба о Калмију Баруху

Музеј књижевности и позоришне умјетности Босне и Херцеговине, у сарадњи са Културно-просвјетним друштвом Ла Беневоленција, почасним конзулом Босне и Херцеговине у Држави Израел Александром Николићем и општином Центар, реализује изложбу под називом “Прошло и садашње – трагови и огледала, Калми Барух: писац, народ, језик и град”.

Босна и Херцеговина 10.04.2018 | 11:15
Изложба о Калмију Баруху
Иницијатори ове изложбе су виши кустос музеја Тамара Сарајлић-Славнић и његова директорица Шејла Шехабовић.

Калми Барух (1896-1945) је претеча југословенске хиспанистике, те међународно признати научник из области сефардског културног наљеђа и посебно јеврејско-шпанског језика. Докторирао је на бечком универзитету 1923, бранећи дисертацију под насловом Дер Лаутстанд дес Јуденспанисцхен ин Босниен, а пост-докторске студије је похађао у Мадриду, као једини стипендиста шпанске владе са Балкана.

Био је дугогодишњи сарадник више домаћих и европских часописа из области филологије и књижевности, као на примјер: Српски књижевни гласник и Мисао, оба из Београда, односно мадридског Ревиста де филологíа Еспаñола.

Сарађивао је и са београдским Балканским институтом и Универзитетом, те са Шпанском краљевском академијом.

Преводио је са шпанског на српски и приређивао приказе и књижевну критику савремене шпанске књижевности. Објављивао радове о језичкој компаратистици, уџбеницима и научним радовима из области филологије, са нагласком на романистику.  

Сарађивао је са проф. Хименес Кабаљером, Ивом Андрићем, Исидором Секулић и др.

Спадао је међу најеминентније активне интелектуалце, напредне оријентације, Сарајева и читаве Краљевине Југославије, 30-тих година прошлог вијека.

Посебно се залагао за социјално угрожене ученике, културно уздизање радника, међуконфесионалну толеранцију и борбу против антисемитизма, те пружао березервну подршку републиканцима у Грађанском рату у Шпанији..

Страдао је у концентрационом логору Берген-Белзен.



Отварању изложбе 12. априла у ликовној галерији Мак, која је саставни дио Музеја, присуствоваће амбасадор Државе Израел Боаз Родкин, а пратит ће је програм који ће трајати мјесец дана. За 26. април је заказано предавање др Нааме Шик из Јад вашем-а.  

(БН)
 

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јохн

10.04.2018 09:38

Каква дивна вијест!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јована

10.04.2018 10:38

Отац југословенске хиспанистике. Браво!

ОДГОВОРИТЕ