На тезгама и отровни парадајз?

На гајбицама парадајза увезеног из Турске исписано стравично упозорење да кора није за људску исхрану, али је он ипак стављен у промет на београдским тезгама.

Србија 09.04.2018 | 12:33
На тезгама и отровни парадајз?
С првим данима прољећа на пијаце и у продавнице стигло је младо поврће и воће. Знамо ли шта тачно једемо?

Већина нема никакве лоше посљедице по нас, али веома забрињава фотографија гајбица парадајза снимљена, како се тврди, на Кванташкој пијаци у Београду, гдје је на декларацији, поред назива производа, године бербе, имена турског извозника и српског увозника, назачено стравично упозорење: „Кора није за људску исхрану“!

Стручњаци објашњавају да то значи да је производ затрован пестицидима и опасан по људско здравље. Истичу да се такви примјери, нажалост, могу наћи скоро на свакој пијаци у Србији. И да то људи једу јер их нико није упозорио и тако угрожавају здравље!

Предсједник Националне организације потрошача Србије НОПС Горан Паповић каже да је овдје реч о непоштеној трговачкој пракси која мора да се санкционише законом, али и да нико не зна колико су отровног воћа и поврћа грађани већ појели.



“Када је кора попрскана пестицидима, наравно да није за људску исхрану, јер је отровна и опасна по здравље, али грађани не знају шта купују и не сумњају да кору парадајза не смију да једу! Већина парадајза се увози из Турске и Албаније и да би задржао свјежину од паковања до продаје, што све може да траје и до три месеца, они га прскају специфичним отровима.

Зато данас парадајз и изгледа тако пластично, док непрскани домаћи парадајз иструне и појави му се буђ након једног дана, ако није у фрижидеру. Морамо боље да контролишемо шта увозимо и да уведемо додатне анализе¨, сматра Паповић.

Агроекономиста Миладин Шеварлић, професор Пољопривредног факултета, згрожен је:

“Не могу да вјерујем како је уопште могло да уђе у Србију нешто на чему стоји да није за људску исхрану! Такве ствари не смеју да се дешавају. Док нисам видио слику да се стварно ради о парадајзу, посумњао сам да су у питању поморанџе или лимун, јер њихова кора није за јело, али ово је стварно страшно – изричит је Шеварлић.

(Курир)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

хмм

09.04.2018 11:03

Да сам јуце умро неби знао да се и на турском казе назив производа парадајз,квалитет 2 класа јос и берба 2018 а као слаг на торту и то да су написали да кора није за људску употребу. јели ово нека сала или турци стварно тако прицају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миодраг

09.04.2018 11:26

Ово је декларација производа који је увезен у Србију и логицно је да је исписана на српском језику. Боље ти је да цутис па да мисле да си глуп него овако да писес и отклонис сваку сумњу.

Name

@хмммза

09.04.2018 11:43

Јел се ти шалиш ил си стварно тако глуп? Па декларација мора бити на језику земље увознице, да људи разумију шта пише, а не земље извознице...

Name

Хемицар у крви

09.04.2018 12:59

Отровни парадајз дрзати најприје 3 сата у крецној води, па га кратко оплахнути у натријевој лузини у размјеру са водом 1:45 око 35 секунди. Онда испрати водом и сви отрови су неутралисани укљуцујуци и витамине из парадајза, на залост!

Name

Дуо

09.04.2018 13:14

Па пуне су тезге овога парадаиза и код нас.Мора тако бити из разлога сто они који би то требали контролисати не раде ниста.

Name

домаћин

09.04.2018 11:35

Сваки парадајз и краставицу који купујете у продавницама и на тезгама су пуни хемикалија, чак и јабуке, обавезно прво опрати, а онда огулити. Иначе, ни у љетној сезони није ништа боља ситуација, осим ако из породичне баште не берете непрскано поврће и воће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.04.2018 12:28

Купус најгори

Name

ре

09.04.2018 13:25

Чак и јабуке! Јабуке су нафиловане и пре-филоване отровима.То знам јер када конзумирам такве јабуке,јави ми са нека као реакција на лицу,неке мрље.Волим јабуке,али конзумирам јабуке само у Септембру и Октобру и тада нема проблема.Мислим на домаце јабуке који људи донесу тада на пијацу и само се тада могу наци.Ове јабуке које се нуде осталих мјесеци,као сада су пуне хемије.Дефинитивно.То су јабуке са плантаза гдје се хемија користи на великој скали.И ово за купус је истина.Круске нису ни приблизно толико пуне хемије.