Пет разлога да почнете да тренирате бокс

Постоји разлог зашто је бокс изузетно популарна вежба међу љубитељима вежбања и славним личностима.

Здравље 09.04.2018 | 11:12
 Пет разлога да почнете да тренирате бокс
Бокс је свеобухватна вежба, три у један - кардио, снага и ментални тренинг.

Ако то није довољно да вас убеди да га укључите у свој живот, можда ће вас уверити ових пет разлога.

Бокс активира све мишиће у телу

"Немојте мислити да је бокс вежба само за горњи део тела. То је чист мит. Ноге једнако учествују у раду јер тело мора да ради координисано, а тада осим снаге и повећане потрошње енергије побољшавате и равнотежу, експлозивност и агилност", каже спортски психолог Џесика Метјус.

Топи калорије, и то брзо

Бокс значајно убрзава откуцаје срца и јача мишићну издржљивост, па тело временом може да почне да сагорева све више калорија, каже Метјус

Стручњаци су израчунали да бокс топи 13 калорија у минуту, слично као трчање и вожња бициклом, с тим што пола сата спаринга троши око 300 калорија, пола сата рада с врећом око 200, а борба у рингу око 400 калорија, пише Индеx.

Опушта од стреса боље од било које друге активности

"Не само да делује здраво и продуктивно на мозак, већ се 'избацивањем стреса из себе' савршено опуштате. Производи се ендорфин, који доказано чини људе срећнијим. Међутим, менталне предности ту не стају јер бокс гради самопоуздање и самоконтролу", нагласио је Арнолд Гонзалес, амерички боксер и тренер у клубу "ЕверyбодyФигхтс".

Поправља координацију

У боксу је најважније имати добру "везу" између очију и руку. Управо ту лежи ментална снага боксера, која уједно савршено делује на побољшање координације целог тела.

У боксу никада нећете престати да учите и напредујете

Бокс никада не може да вам досади. Тренинзи пролазе у трену јер сте стално фокусирани, и притом сте свесни да увек постоји нешто ново што можете да научите.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар