Два васкрснућа жене у Венецуели

У малом венецуеланском селу Бетихоке живи Рафаела Барони, права жива легенда. Она је пророчица, акушерка, вајарка, умјетница, пјесникиња.
Ова медицинска сестра је успјела да оствари немогуц́е — да два пута васкрсне. Спутњик је разговарао са 83-годишњом Рафаелом о њеним невјероватним сусретима са смрц́у.

Занимљивости 09.04.2018 | 07:40
Два васкрснућа жене у Венецуели
Прва смрт

Баронијева је први пут „умрла“ када јој је било 11 година. Њена мајка ју је нашла како лежи и не даје знаке живота. У оближњој болници љекар је дијагностиковао смрт. Породица је почела да припрема сахрану.

Рафела тврди да је она све вријеме заправо била при свијести и да је могла да чује све што се око ње дешава.

„Обрадовала сам се када су стигли рођаци, моје баке и деке, али сам била веома тужна јер сам схватала да се они припремају да ме живу сахране. Колико год да сам викала, нико ме није чуо“, присјец́а се Рафаела.

Тргла се за само неколико тренутака прије него што су је сахранили.

Друга смрт

Када је Рафели било 33 године, она је „умрла“ по други пут. Било је то 1968. године.

„Одвезли су ме у болницу, тамо сам провела 19 дана у коми, а потом су рекли да сам мртва. Пошли смо на гробље, али се неко сјетио да су сва документа остала у Бокону. Без свих тих папира и потврда нису могли да ме сахране. Одвезли су ме у мртвачницу, а онда су видјели да се одједном тијело мрда. Неко је повикао: „Не, сињора није умрла“.

Након што се „вратила из мртвих“, Рафаели су дијагностиковали каталепсију, болест која је у медицинским књигама описана као стање у које човјек пада и дјелује да је мртав. Човјек не може да говори. Оболи и даље имају оријентацију у времену и простору и свјесни су свега што се око њих дешава.

Рафаела у Венецуели није позната само због ове двије чудесне приче о повратку „из мртвих“, вец́ и по својим бројим умјетничким дјелима инспирисаним најпре религиозном тематиком, као и по томе што лијечи људе и може да предвиди њихову судбину.

Баронијева се неколико пута сусретала са Угом Чавезом, прије него што је постао предсједник Венецуеле, али и послије.

„Упознала сам га у Баринасу, када је он још био дјечак. Тада је продавао кокаду, напитак од кокоса популаран у Венецуели. Био је увијек скроман и обичан човјек“, каже Рафаела Барони.

(Спутњик)

Коментари / 0

Оставите коментар