И даље непознат мотив трагедије

Њемачки тужиоци и даље не знају због чега је 48-годишњи Нијемац јуче комбијем улетио у групу пјешака у граду Минстеру на западу Њемачке, којом приликом су двије особе изгубиле живот, а 20 је повређено.

Свијет 08.04.2018 | 16:06
И даље непознат мотив трагедије
Нападач је након инцидента одузео себи живот.

Тужилац Мартин Боценхард поручио је у саопштењу да тужилаштво нема трагове о могућем мотиву за јучерашњу несрећу у Минстеру, преноси АП.

Њемачки медији пренијели су да је возач комбија који је у суботу поподне улетио у масу људи у центру Минстера Немац Јенс Р. (48), без кривичног досијеа.

Како наводи "Билд", он је пореклом из Сара. "Зидојче цајтунг" пише да је ријеч о психички лабилној особи, док ЗДФ јавља да је недавно покушао да изврши самоубиство. Осим тога, наводно је одржавао контакте са екстремном десницом.

Медији преносе изјаве очевидаца који су се затекли у близини мјеста напада.

Угур Хур је радио у оближњем кафићу у центру Минстера кад се догодио напад.

"Чуо сам гласан ударац, вриштање. Полиција је стигла и сви су изашли напоље. Много људи је бјежало вриштећи", рекао је он, преноси АП.

Лино Балди, власник италијанског ресторана који се налази у близини мјеста несреће, рекао је за Скај ТГ24 да је град био пун људи који су уживали у суботњој шетњи на скоро љетњој температури.

Минстер, град са око 300.000 становника, један је од највећих универзитетских центара у Њемачкој са око 50.000 студената. У старом градском језгру налазе се бројни кафићи, ресторани и културне установе.

Многи грађани одазвали су се позиву Универзитетске болнице да дају крв. Убрзо се испред болнице формирао дуг ред давалаца крви, а болница је послије сат времена захвалила свима и саопштила да су прикупљене потребне залихе крви.

Њемачки председник Франк Валтер-Штајнмајер и канцеларка Ангела Меркел огласили су се поводом напада.

Предсједник Франк-Валтер Штајнмајер рекао је да су вијести из Минстера страшне и да се ради о тешком насиљу, пренијели су њемачки медији.

"Моје мисли су у овим часовима са жртвама и породицама. Упућујем најдубље саосјећање онима који су изгубили своје вољене и онима који су у великој забринутости", рекао је Штајнмајер.

"Дубоко сам потрешена страшним догађајима у Минстеру. Сада се чини све могуће да се расвијетли тај чин, а жртвама и њиховим породицама пружи подршка", навела је канцеларка у изјави коју је на Твитеру објавила портпаролка Улрике Демер.

Меркел је додала да је у сталном контакту са министром унутрашњих послова, вицеканцеларом и премијером Северне Рајне и Вестфалије.

Меркел и Штајнмајер захвалили су свим надлежним снагама које су на лицу мјеста.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар