Литургије широм Републике Српске

Епископ бањалучки Јефрем, уз саслужење свештенства Епархије бањалучке, служио је у поноћ васкршњу литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци. Литургије служене и у другим градовима.

Република Српска 08.04.2018 | 14:37
Литургије широм Републике Српске
Његово високо преосвештенство Јефрем честитао је вјерницима празник над празницима - Васкрсење Христово уз радосни поздрав "Христос васкрсе - ваистину васкрсе".

Након молитвеног дијела прочитана је посланица Његове светости патријарха српског Иринеја, а затим је услиједило причешће вјерника.

Васкршњој литургији присуствовао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, свештенство Српске православне цркве, те многобројни вјерници.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије позвао је данас на заједништво Цркве, државе и народа и на живот према јеванђељским законима вјере, љубави, милосрђа и праштања.

"Дај Боже да увек будемо у миру и благослову и да будемо заједно, Црква, представници државе и сви људи овога народа, јер само заједно можемо изнети крст који је историја ставила пред нас", рекао је владика Фотије у бесједи након Васкршње литургије у Саборном храму у Бијељини.

Он је рекао да људи читавог живота треба да живе васкрсењем, по јеванђељским законима вјере, љубави, милосрђа и праштања.

"Васкрсење је суштина вере, као срце у организму, из њега је живот, из њега су сви импулси вере, свака доброта, милосрђе и сваки смисао живота", поручио је владика.

У Цркви Свете Тројице у Приједору јутрос је служена Света литургија поводом највећег хришћанског празника Васкрса, којој је присуствовао велики број вјерника.

Васкршњу литургију је служио протојереј-ставрофор Ранко Малетић уз саслужење свештенства, након чега су вјерници приступили светој тајни причешћа.

Након молитве, прочитана је посланице Његове светости патријарха српског Иринеја.

Велики број вјерника присуствовао је јутрос у Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу васкршњој литургији коју је служило свештенство Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Васкршњој литургији претходило је празнично јутрење и литија око цркве.

Вјерници, међу којима велики број дјеце у храму и његовој порти, с радошћу су сачекали причест за који су се припремали кроз васкршњи пост, након чега су им свештеници подијелили јаја.

Старјешина Саборног храма Младен Жуловић честитао је највећи хришћански празник, нагласивши да сви данас славе васкресење Христово, живот и васкрсење људи.

У свим православним храмовима на подручју општине Прњавор рано јутрос, уз присуство великог броја вјерника, служене су свете литургије поводом највећег хришћанског празника – Васкрса.

У Храму Светог великомученика Георгија у Прњавору литургију је служио протонамјесник Душко Дринић који је вјернике позвао да чувају и његују свету вјеру православну, вјеру својих праотаца.

"Поштујте људско достојанство у себи и у другима, будите пред Богом понизни и пред људима усправни и храбри. Гријеха се клоните. Злоба, пакост и мржња да не нађу мјеста у срцима вашим. Љубав, доброта, радост, истина, човјекољубље нека испуњавају душе ваше, нека зраче и сијају са лица ваших", поручио је протонамјесник Дринић.

Он је посебно указао на значај очувања породичне и брачне заједнице.

"Молимо вас браћо, сестре, супружници и родитељи имајте љубави међу собом, волите се, чувајте брачну чистоту, не раскидајте везу вјерности једно другоме. Искрена вјерност и узајамно праштање и поштовање да не изостане међу вама никада", рекао је Дринић.

Протонамјесник Дринић је нагласио да је основ сваког друштва и државе здрава и честита породица, здраво и духовно јако домаћинство богато породом, врлинама и поштењем.

"Будите истрајни у вјери у васкрслога Христа творећи и живећи по заповијестима Божијим, по науци Његовој", истакао је он.

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зворнику јутро је служена васкршња литургија, којој је присуствовао велики број вјерника.

Након литургије, протојереј-стврофор Видоје Лукић прочитао је васкршњу посланицу Његове светости патријарха српског Иринеја.

Велики број вјерника је након молитве приступио светој тајни причешћа.

И у другим храмовима на подручју црквене општине Зворник служене су васкршње литургије.

Протојереј-ставрофор Лукић је, у име свештеника у Зворнику, свим вјерницима, хришћанима који вјерују у Васкрсење Христово пожелио срећан и благословен овај велики празник уз радосни поздрав Христос Васкрсе.

У свим православним храмовима на подручју Котор Вароша јутрос су служене васкршње литургије, а вјерници су након вишенедјељног поста приступили светој тајни причешћа.

Мјесно свештенство је након службе читало Васкршњу посланицу Његове светости патријарха српског Иринеја.

Свечаним литургијама у свим православним храмовима на подручју Модриче почело је обиљежавање највећег хришћанског празника Васкрса.

У Цркви Покрова Пресвете Богородице у Вишњику, избјегличком приградском насељу, ноћас је служена васкршња литургија којој је присуствовао више стотина вјерника.

Литургију у овој цркви, једној од највећих у Републици Српској, коју је 2011. године освештао Његова светост патријарх српски Иринеј, служили су протјереј-ставрофор Перо Танацковић и јереј Горан Пањков.

Они су вјерницима пожелили срећан и благословен најрадоснији празник и наглсили да радост Христовог Васкрсења треба подијелити са ближњима.

У свим православним храмовима на подручју општине Шамац јутрос су служене васкршње литургије и дијељена васкршња јаја.

У цркви Светог великомученика Димитрија послије Свете литругије, који су служили мјесни свештеници, подијељено је неколико стотина васкршњих јаја.

Највећи хришћански празник православним вјерницима честитали су начелник општине Ђорђе Милићевић, замјеник начелника Ђуро Ивановић и предсједник Скупштине општине Николина Шкрбић.

У заједничкој честитки представници локалне власти пожељели су вјерницима да празничне дане проведу у миру, здрављу и благостању, у кругу најближих са вјером у бољу будућност.

(БН/Мондо.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

увијек

08.04.2018 14:00

Нека господ васкрсли сацува србски народ у србској републици србији и расејању диљем свијета и све људе добре воље нека христос сацува јер сав народ потице од једног створитеља један је господ бог.

ОДГОВОРИТЕ