Побољшати положај ромске заједнице

Ромска заједница у БиХ суочава се и даље са бројним препрекама у приступу својим правима, што је посљедица дугогодишње маргинализованости, иако је протеклих неколико година постигнут одређени напредак са циљем побољшања положаја Рома у друштву, саопштено је из Институције омбудсмана БиХ.

Босна и Херцеговина 08.04.2018 | 11:55
Побољшати положај ромске заједнице
"Неопходно је и даље активно и систематски дјеловати са циљем побољшања положаја Рома у области запошљавања, стамбеног збрињавања, здравствене заштите, образовања и свих облика укључености у друштвене, социјалне, културне и политичке токове живота", наводе из Институције омбудсмана поводом 8. априла - Свјетског дана Рома.

Како се додаје, надлежне институције, прије свега, морају обезбиједити да свако лице ромске националне мањине има идентификациона документа, што је предуслов за остваривање свих других права.

Органи власти на свим нивоима, према оцјени омбудсмана, треба да промовишу сарадњу између општинских институција, центара за социјални рад, ромских удружења и школа ради ширења информације о важности образовања.

"Када је ријеч о запошљавању, неопходно је да органи на нивоу БиХ, ентитета и кантона из области запошљавања изврше свеобухватну анализу досадашњих програма запошљавања, те приступе креирању нових програма за запошљавање Рома", истичу из Институције омбудсмана.

Од изузетне важности је и самоорганизовање Рома, њихов рад у локалним заједницама и презентација позитивне праксе.

"Разним облицима удруживања у могућности су да утичу на слику која се у јавности, неоправдано, у негативном контексту веже за Роме", наводе из Институције омбудсмана.

Омбудсмани БиХ Нивес Јукић, Љубинко Митровић и Јасминка Џумхур упутили су честитке свим припадницима ромске националне мањине у БиХ поводом Свјетског дана Рома.

Свјетски дан Рома обиљежава се у част првог Свјетског конгреса Рома одржаног од 8. до 12. априла 1971. године у Лондону.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лацором ла миндза

09.04.2018 16:32

Имају пара да могу купити ста оце , уиве боље него ико мозе замислити, просјацење им је бизнис који пали

ОДГОВОРИТЕ