Шта лидери регије доносе у Мостар?

Мостарски сајам привреде, 21. по реду свечано ће у понедјељак отворити предсједник Србије Александар Вучић.

Босна и Херцеговина 07.04.2018 | 20:07
Шта лидери регије доносе у Мостар?
Током дводневне посјете планиран је сусрет, међу осталим, Вучића и Драгана Човића, члана Предсједништва БиХ. Из Сарајева већ негодују због једностраних потеза члана Предсједништва из реда Хрвата и, каку кажу, искључивања Бошњака из разговора с регионалним лидерима.

Осим тога - стижу и критике на рачун самог сајма, те су из ХДЗ-а 1990 поручили - умјесто инвестиција, сврха сајма је слијевање новца у приватне џепове, пише Н1.

Земља партнер сајма - Србија. 60 компанија. Више од 900 метара квадратних резервисаног простора за српске привреднике. Осим економије - Србија се на сајму први пут представља кроз културни и забавни програм. Александар Вучић - централна је личност ове, једнако као што је био и прошле године. Посјета Мостарском сајаму била је прва службена посјета након што је изабран за предсједника државе.

"Када се повезујете инфраструктурно онда повезујете људе. Није то само комад бетона или комад железа. Ја сам једнапут рекао и поновићу то многи су о Титу говорили и овако и онако, али свакако да бравар није био глуп нимало није био глуп али је правио пругу и Шамац-Сарајево и све друго, није то било због стотине километара железа које је на камен поставите већ је било због тога што су се људи повезивали", изјавио је Вучић тог 4. априла 2017.

Годину дана након - показало се да разговори лидера, нису уродили плодом. Значајних инфраструктурних, међудржавних повезивања, нема. Чињеница да је Србија овогодишњи партнер сајма, те да су широм Херцеговине постављени плакати Привредне коморе Србије - изазвали су бурну реакцију ХДЗ-а 1990.

"Оно што нису успјели деведесетих година у вријеме Домовинскога рата-извјесити српску заставу у Житомислићу, на Буни, Сретницама, Читлуку, Широком Бријегу, данас то чине. Окупација под називом 'Сајам господарства', манифестација је којом се манипулира и која већ десетак година не доноси ништа ново. Увијек иста прича под крововима соколових хангара, четверодневни 'вашар' који сваке године посјећује све мање људи и господарственика. Новац се слијева у џепове подобника, а инвестиције не долазе", навели су из ХДЗ 1990 у саопштењу медијима.

Но, неријетко прича о привреди остане у сјени политичких сусрета. Прошли сајам обиљежио је онај лидера кључних странака у БиХ, са Вучићем, Пленковићем, Филипом Вујановићем. Још тада је Драган Човић искористио прилику да разговара о питању Изборног закона.

"Увјерен сам да колико год имали пријатеља извана из ЕУ и уз ову потпору коју имамо од наших првих сусједа ,ја мислим да је на нама унутар БиХ да разумијемо да морамо ствари покренути и чини ми се да ће кључ свега бити већ у наредних 15-ак дана измјене Изборног закона", рекао је тада Човић, подсјећа Н1.

Умјесто измјена и договора, у години која је услиједила, настале су непремостиве разлике у ставовима о спорном Закону. А већ стижу и осуде на рачун Човића због овогодишњих појединачних политичких сусрета, у првом реду с Вучићем.

"То неко настојање да се створи некакав амбијент у којем су политички представници Бошњака потиснути, а да се гради неки имиџ разговора са представницима Србије или РС није добро и најмање је корисно Човићу и ХДЗ-у. Има ту и неполитичког и недржавног приступа и било би добро да се то обустави", рекао је СДА-ов Халид Гењац.

"Имајући у виду да се то дешава у Мостару у којем је, између осталог и нелегални уред члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа, ако ће плод тог састанака бити нешто добро за грађане, а не за лидере појединих политичких странака, то ће бити добро. Уколико то буде још једна прилика господину Човићу да понови своје раније ставове, класично губљење времена", оцијенио је Дамир Машић из СДП-а.

Уз Вучића, гост Сајма и ове године ће бити хрватски премијер Андреј Пленковић. Прошлогидишњи сусрет двојице на истом мјесту, обиљежила је афера "чоколадица". Сајам се одржава од 10. до 14. априла. Производе ће представити излагачи из двадесетак земаља, међу којима предњаче земље регије, Кина, Мађарска и Италија.

(БН/Н1)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Лажно Име

07.04.2018 18:28

Доносе лажна обећања и лажну наду у бољи зивот. Све у свему шарена лажа за ускрс :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

А носе

08.04.2018 09:50

Бас тако,а носе рацуне за путне троскове,спавања и све остало...

Name

Зоки

07.04.2018 18:33

Босна и Херцеговина је увијек била попристе лопова и фукарестине па ево и данас.Најлаксе игранку правити у тудјем двористу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цале!

07.04.2018 19:26

Ста це мало сетају,а на овим просторима нема веце биједе и сиротиње у Европи,а господа политицари поносни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина!

07.04.2018 20:16

Замолио бих господу политицаре мало да погледају болнице какве су у БиХ и да их успореде са неком болницом са запада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

07.04.2018 23:04

Ста то њих интересује па они иду на запад кад их несто зигне. Они знају да су болнице на западу ОК.

Name

Југ

08.04.2018 07:25

МАЊЕГ ПРОСТОРА А ВИСЕ БУДАЛА

Name

Лиска мостарска

08.04.2018 20:32

Шта доносе..??!! Како ко, а једно је заједничко. Добар апетит и мерак на херцеговачку јањетину, прочишћене и продуване усисне дизне за херцеговачка вина. И лозу наравно.

ОДГОВОРИТЕ