Спортинг суспендовао 19 играча!

Пре само неколико месеци деловало је као да Спортинг из Лисабона има сезону из снова, али се ове недеље претворила у кошмар.  Спортинг залегао на дугме за самоуништење: Побуна у свлачионици, други тим на терену, Реалу неочекивано “појачање” усред априла! Враћа се Фабио Коентрао. Спортинг против Пасоша са клинцима. Шта ће бити са Радосавом Петровићем?

Фудбал 07.04.2018 | 21:50
Спортинг суспендовао 19 играча!
Након пораза од Атлетико са 2:0 у Мадриду, у првом мечу четвртфинала Лиге Европе, председник Бруно де Карваљо је јавно критиковао фудбалере који су својим грешкама омогућили оба гола Спортингу.

Прво је катастрофалним попречним пасом испред свог казненог простора Себастијан Коатес омогућио Саулу Њигесу да донесе Атлетику 1:0 већ у првом минуту, а "тачку" је ставио Жереми Матје сличном грешком коју је сурово казнио Антоан Гризман у другом полувремену. 

Осим Коатеса и Матјеа, Де Карваљо је на Фејсбуку критиковао и Желсона Мартинеса због великог промашаја из стопостотне шансе, те Фабија Конентраа и Баса Доста због жутих картона који су их избацили из конкуренције за реванш. 

"Уместо да дуплирају своје залагање и имамо тако 22 играча на терену, Коатес и Матје су радили оно што је требало да чине нападачи Атлетика, па нас је било само девет. А неразумни фаулови за жуте картоне показују да Фабио и Дост нису желели да играју други меч", написао је између осталог Де Карваљо.

Играчи су ипак дан касније одговорили председнику јавним писмом преко друштвених мрежа незадовољни ставом првог човека клуба, истакавши да би човек који је лидер требало да им пружи подршку.

"Ми смо Спортинг Лисабон. Знојимо се, боримо и увек поштујемо дрес који носимо. Нисмо савршени и не верујемо у савршене фудбалере зато што увек желимо да се развијамо. Не постоје савршени играчи или тимови, али када ствари не иду како желимо, знамо да преузмемо одговорност. Ми смо тим и увек је одговорност на свима. Увек смо предани да се боримо за славу клуба. Због тога изражавамо незадовољство изјавом нашег председника који би као лидер требало да нам буде поршка, а она је сада изостала", написали су између осталог играчи који су то поделили преко друштвених мрежа.

Међутим, то се испоставило као погубно јер је Де Карваљо одмах суспендовао чак 19 играча: Руи Патрисио, Вилијам Карваљо, Коатес, Фабио Конентрао, Желсон Мартинс, Пицини, Акуња, Батаља, Брајан Руис, Бруно Фернандес, Монтеро, Ристовски, Вендел, Рубен Рибеиро, Думбија, Бруно Цезар, Поденсе, Жоао Палиња и Рафаел Леао, а обавештени су електронском поштом!

Председник се поводом ове "пубуне" играча опет огласио на ФБ и критиковао фудбалере да се понашају као размажена деца која мисле да су изнад клуба. Свима је забранио приступ клупским објектима.

Конетрао се одмах вратио са позајмице у Реал Мадрид, док је клуб помиловао Думбију и Рибеира након што су избрисали саопштење играча са својих профила. С друге стране, суспендован је Дост јер се солидарисао са саиграчима.

Члан Спортинга је и српски фудбалер Радосав Петровић, који није био у тиму у Мадриду, није активан на друштвеним мрежама па према није међу суспендованима, та да можда заигра у недељу, уколико не прође као Дост.

На располагању тренеру Жоржу Жезусу би од првотимаца требало да су још Мишић, Лумор, Андре Пинто, Матје, Луис Максимилијано и Салин, којих такође за сад нема на списку суспендованих.

Тако ће за Спортинг у недељу против Пасош Фереире у шампионату играти углавном фудбалери из Б тим, иако су "лавови" и даље у игри за титулу, мада им градски ривал Бенфика "бежи" шест бодова.

Прича која делује незамисливо у земљама које се озбиљно баве фудбалом. Португалија то свакако јесте, али Бруно де Карваљо је изгубио разум и испустио контролу. Урадио је много за Спортинг - нико то не спори - безрезервну љубав према клубу ставио у службу лисабонских Лавова, покренуо све на боље, али чини се да ће га неконтролисана емоција и свргнути са власти. Играчи су подигли буну у свлачионици. Председник је остао доследан у ставу. Одмах после утакмице са Атлетиком у Лиги Европе осуо је дрвље и камење по екипи. Фабија Коентраа и Баса Доста чак и за намерно добијање других жутих картона како се не би срамотили на реваншу. Екипа је одговорила, уследио је прави мали рат и као епилог: малтене цео први тим је суспендован пред првенствени окршај са Пасошем на коме ће Спортинг играти са резервним тимом.

Де Карваљо је у међувремену суспендовао  19 првотимаца. Међу њима нису само Салин, Андре Пинто, Жереми Матје, Јосип Мишић и Радосав Петровић. Само њих петорица нису по друштвеним мрежама делили отворено писмо у којем је свлачионица устала против председникове самовоље. Међутим, према последњим информацијама нису то урадили само зато што ни немају профиле по друштвеим мрежама. Апсолутно су уз екипу. И велико је питање да ли ће и они у недељу на терен. Сви чланови стартне поставе су ван строја.

Подсетимо, саопштењу свлачионице претходиле су не само Де Карваљове изјаве одмах по завршетку меча, већ и саопштење на Фејсбуку. Одговорили су играчи, њих 18 са друштвеним мрежама на Фејсу или Инстраграму (без Баса Доста, он је касније суспендован). Потом и друго саопштење председника, касније обрисано. Никако то није био крај сукобима у клубу.

Поруку свлачионице касније су обрисали и Сејду Думбија и Рубен Рубеиро, наводно зато што су Спортингови навијачи претили члановима њихових породица, али је уз екипу стао Жорж Жезус, који је јавно рекао да му не пада на памет да на терен изводи другопозивце и јуниоре, те да ће тражити хитан раскид са управом клуба ако се ситуација на неки начин не среди.

Тешко изводљиво. Де Карваљо није баш дипломата од човека. А играчима је прекипело. Најтиражнији португалски спортски лист А Бола пише да је све отишло толико далеко да је Спортинг већ раскинуо уговор о позајмици са Фабијом Коентраом, који ће се зато вратити одмах вратити у Реал. Управо је искусни леви бек наводно био један од иницијатора побуне. Де Карваљо то не прашта, иако је јасно да ће га оваква одлука коштати, да ће Спортинг изгубити у играчком смислу, а да ће Коентраоизгубити неколико месеци да пронађе нови клуб пошто сасвим сигурно неће играти у Реалу. До краја сезоне неће имати ни право да то уради.

А шта ће бити са Раћом Петровићем?

Председник Бруно де Карваљо има велику подршку међу навијачима јер је од његовог доласка на чело "лавова" пре пет година почео препород клуба и повратак Спортинга у врх португалског фудбала уз све већу улогу и на европској сцени.

Стабилизовао је финансије клуба који је био на ивици банкрота, направио конкурентан тим који је ове сезоне био врло близу освајања прве титуле шампиона после 17 година.

Међутим, његова страст према клубу и одбијање да разуме неуспехе других, што му није први пут, деловаће сигурно контрапродуктивно на тим у финишу текуће сезоне, а све је изгледало тако дивно за "лавове" када су освојили Лига куп 27. јануара, претходно избацивши Порто у полуфиналу.

Извор: Б92/Моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар