Зашто је Меркел позвала Вучића?

Интензитет и динамика најављених разговора кључних европских политичара са предсједником Србије Александром Вучићем, укључујући поновни позив канцеларке Ангеле Меркел, као и планиране састанке са Федериком Могерини и Емануелом Макроном, говоре о најмање двије ствари.

Србија 07.04.2018 | 15:38
Зашто је Меркел позвала Вучића?
Једна је да се међународној заједници жури да затвори "случај Косово", а друга - да је јасно да то неће моћи мимо Србије, односно Вучића, јер ниједно рјешење за Косово које би Србију оставило незадовољном и фрустрираном међународном не/правдом не би осигурало одржив мир и безбједност у региону.

Док се журба, кад је ријеч о европским званичницима, више чита између редова, преко океана се о њој без пардона говори.

Професор америчког Универзитета Џонс Хопкинс Едвард Џозеф указује да за Вашингтон статус кво није опција, а на питање да ли САД имају амбицију да се питање Косова ријеши ове године - одговара да је "очигледно да ће Косово бити питање број један између Вашингтона и Београда".

"Вашингтону је јасно да дијалог који води Европска унија у Бриселу очигледно неће функционисати", казао је Џозеф.

То је коначно постало јасно и европским партнерима, међу којима је сазрело мишљење да дијалог Београда и Приштине у Бриселу не даје и неће дати резултате, те да се мора "погурати".

То за Тањуг кажу и експерти за спољну политику.

Позив Меркелове охрабрујући знак

Позив који је канцеларка Меркел упутила предсједнику Вучићу је охрабрујући знак, каже бивши амбасадор Србије у Берлину Милован Божиновић и објашњава да он пружа могућност да се дијалог помјери са мртве тачке.

"У тој процени је наша власт сигурно у праву", каже Божиновић, а предсједник Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић указује да други битан моменат, а то је да су Меркел и предсједник Србије изградили кредибилан однос повјерења, који може позитивно утицати на рјешавање изазова на Балкану.

Милетић, међутим, не вјерује да од Немачке, односно сусрета Меркел - Вучић, 13. маја, можемо да очекујемо трајно рјешење, већ само боље разумијевање српске ситуације и стварање услова да се у догледном року ствари ријеше.

"Треба имати у виду да Немачка политика има једну константу, те да та константа није у складу са компромисима које Србија тражи како би изградила трајно решење на Балкану", примјећује Милетић.

Божиновић, пак, вјерује да је, у ситуацији у којој је дијалог евидентно у кризи, потребно да значајне земље нешто учине, да их приближе и погурају ствари.

Питање је само - у ком правцу?

Од Вучића се очекује да сачува шта се сачувати може

У том питању је и простор, ма како сужен, са којим рачуна предсједник Вучић, човјек који, како је то ових дана рекао један српски новинар, ништа од Косова и на Косову није изгубио, а од којег се очекује, и овде, у Србији, и ван ње, да сачува шта се сачувати може.

Стога, како се претпоставља, Вучић и иде у Берлин код канцеларке, да провјери шта се још може обезбиједити.

Иако су свјетски политички центри негдје јасно, а негдје у рукавицама рекли шта се од Србије очекује, Вучићева шанса, а тиме и шанса Србије је у чињеници да прича са Србијом није завршена.

Предсједник Србије тај разговор више, очигледно неће да води за столом са Тачијем, у ситуацији у којој је јасно да Тачи ништа не одлучује и послије догађаја на Косову који су Приштину тешко компромитовали чак и код савезника и ментора у међународној заједници.

Шта Вучић може да очекује од Меркелове?

У том свјетлу треба гледати и питање - шта Вучић може да очекује од канцеларке, са којом не разговара бирократским језиком европске администрације, већ практичним и јасним рјечником.

Косово је, наиме, компексно питање, не само питање статуса, већ и низ питања која из тога произлазе, а која такође морају бити ријешена свеобухватним споразумом о нормализацији односа.

Вучић ни у једној изјави није оставио дилему да Косово за Србију није гола територија, већ територија на којој живе Срби, којима се морају гарантовати права...

Ту је и питање имовине, о којој Приштина неће да разговара, потом питање замрзнутих пара од приватизације српских компанија, рудног богатства, Газивода, Трепче. . .

Меркел је неко ко то може да разумије.

Као и аргументацију, коју јој, свакако, предочава Вучић, да се Србија, кључна земља региона, не смије оставити без ичега у рукама, ако се неће замрзнути конфликт - у том случају, ширих размјера него што то сада јесте.

Извор: Тањуг

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

@Блиц неwс

07.04.2018 13:44

Како наводе ови струцњаци да се Косовски проблем не мозе рјесити без Србије је нормално,а исто тако се не мозе рјесити без Косова.Опет за сто морају заједно сјести и Тациц и Вуциц.За Нијемце је статус ријесен они су признали Косово као Дрзаву,остало су само финесе за Нијемце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

07.04.2018 13:58

Вец сама цињеница да је извор вијести-мисљење аналитицара пренио Тањуг указује да вијест није непристрасна. наиме рецимо једино Тањуг у свим својим вјестима предсједницу Хрватске зове првим именом (Колинда), а све е предсједнике других дрзава зове по презимену

Name

борац

07.04.2018 14:07

Сто не поведе насег Бају он је супер политицар да то ријеси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА БОРЦА

07.04.2018 14:56

ТЕКСТ ЈЕ КАМУФЛАЗА, БАЈА ЈЕ ПРОБЛЕМ СТО СРБИЈУ САХРАЊУЈЕ ПРЕКО СВОЈИХ ЛОБИСТА ДА ОН БУДЕ ГРОБАР СРБИЈЕ..

Name

борац ,за борца

07.04.2018 17:05

Па,баја је синоним за одбрану Србства стварно,не <знам како га нико није ,,консултовао,,,цак ,је несто и ,,натукнуо,,Вуцицу ,да се залози за Р.Српску у Бриселу ,као да ,Вуциц нема другог ,посла ,сто је год измољакао од Вуцица ,овај даде ....ос за сколе ,даде ,ос пара овај даде ,само Вуциц има и интерес због цега то ради ,не материјално вец политицки ........

Name

Јест

07.04.2018 18:10

Рудоња спреман за разговоре али само ако је ријец о кредиту и пљацки.

Name

Нијемци

07.04.2018 14:09

Нису за финале. Измотава им се то све ... сто су до сада постигли. За двије годоне неце их нико ниста питат. Нити це имат неког утицаја на Балкану. За финала су предвидјени играци. Нијемци остају само посматраци !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

07.04.2018 14:59

Ангела је његова политичка мати. Зове сина да му да задатке. Он је постављен да уради оно шта му она зада као задатак а за узврат ће да добије инекцију у виду економске и индустријске помоћи какву никад до сада Србија није добила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

07.04.2018 15:08

Да му пренесе ста треба одрадити јос за Сиптаре.ТО ЈЕ ЗАВРСЕНА ПРИЦА. АЛИ НА ЗАЛОСТ ИМА ЈОС ОВАЦА ЗА СИСАЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

07.04.2018 15:51

Овим насим политицарима који су клеронационалисти из потребе ,мањи дио из увјерења, да и опростимо нацииналне романтизме и пљацке под националним велима али бојим се да им никад нецемо моци опростити сто су им довели стране господаре и јос увјек и доводе и сви нам се мање висе крви написе ,декларисали се они или као пријатељи или непријатељи. Упамет се народи ове земље и договорите се да будемо своји на своме ови који нам сада уредују односе поцев од странаца или домацих издајника раде то за себе и своје интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коо

07.04.2018 16:09

Само булазните и анализирате анализирано и заврсено. Засто иде? Зато јер смо ми балканци затуцана стока која не зна ниста без ментора и бица. Неспособни Вуциц пријети ратом у нади да це добити несто или барем несто јер сљедеци избори иду. Ах заборави да се висе неце кандидирати. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Макроекономија

07.04.2018 16:22

Позвала га да Вучић објасни ограниченим швабама како се води макроекономска политика јер Вучић је за кратак период од уништене Србији направио привремено и економско чудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за ,макроекономију

07.04.2018 17:18

Мислим ,да гријесис ,де ти мало процитај о ,Њемацкој ,гдје је била 1945......а гдје ја данас .

Name

ре

07.04.2018 20:56

Знам како је њемачка пала и уздигла се,а мој текст је пародија на резим Александара Вучића. Ниси ме разумео,спрдам се са циркусантом Александаром Вучићем.

Name

куку нама са нама

07.04.2018 17:17

Иде на инструкције,за заврсне припреме поводом Видовдана...дана званицног признања косовске самосталности,од стране Србије

ОДГОВОРИТЕ