Обезбиједити паре за веће плате

Делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ нису против повећања плата војницима и подофицирима у Оружаним снагама БиХ, али сматрају да је прије доношења закона којим би ово питање било регулисано потребно разјаснити на који би начин у буџету БиХ била обезбијеђена средства за то.

Босна и Херцеговина 07.04.2018 | 13:18
Обезбиједити паре за веће плате
Након што је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ недавно усвојио Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којим се предвиђа повећање плата војницима, о овом законском приједлогу треба да се изјасни и Дом народа.

Истичући да војничке плате треба да буду веће, предсједавајући Дома народа Огњен Тадић изразио је наду да за то потребна средства неће бити обезбијеђена умањивањем примања неких других запослених у институцијама БиХ.

"Мислим да се ово питање може ријешити без умањења плата другим запосленим у институцијама БиХ и да има доста простора за рационализацију трошкова и преусмјеравање постојећих буџетских средстава, јер је очигледно да због недостатка парламентарне већине нити један значајан пројекат или законодавна активност у овој години нису могући", рекао је Тадић Срни.

Он је подсјетио да је парламент БиХ у току овог и прошлог мандата више пута својим закључцима обавезао Савјет министара, а прије свега Министарство финансија БиХ да припреме консолидован текст закона који третира област плата и накнада у институцијама БиХ како би се њиме ријешила сва питања која су у међувремену отворена и уједначиле све измјене до којих је у међувремену дошло.

"На тај начин би се на дужи временски период отклонила могућност било какве нетранспарентности не само кад су у питању плате и накнаде већ било која друга примања која произилазе из радног односа", оцијенио је Тадић и констатовао да на ове закључке Савјет министара никад није одговорио.

Српски делегат у Дому народа Драгутин Родић слаже се да треба повећати плате војницима, али упозорава да за то нису предвиђена средства у овогодишњем буџету БиХ.

"Врло је рано говорити о томе какав ће бити став Дома народа. Треба сагледати све елементе, па онда донијети одлуку", закључио је Родић.

Бошњачки делегат и предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Сифет Поџић подсјећа да је ова комисија правовремено тражила да се у овогодишњи буџет уграде средства за повећање плата војницима, али да то није урађено.

"Ако ће рјешење бити да се другим запосленим у институцијама БиХ исте стручне спреме смањи основица, што је једно од рјешења која се спомињу, ја нећу бити за то", рекао је Поџић Срни.

Он је додао да је спреман да подржи предложени закон уколико се новац обезбиједи преусмјеравањем средстава унутар буџета и смањењем плата функционерима на нивоу БиХ.

Хрватски делегат Марио Караматић истиче да су плате војника потцијењене.

"Војник нема ни 600 КМ плату са свим додацима и нема додатака за прековремени рад. Имамо страшан одлив кадра из Оружаних снага и без повећања плата остаћемо без војника", упозорава Караматић, који је убијеђен да је потребна средства могуће обезбиједити из буџетских резерви БиХ.

Оцјењујући да неколико милиона КМ за ове намјене није превелики издатак за БиХ, Караматић је прецизирао да се повећање плата односи на војнике и подофицире, а не на официре, за које каже да имају солидна примања.

Када су у питању најаве појединих синдиката запослених у институцијама БиХ да ће и они тражити повећање плата у случају да буду повећане плате војницима, Караматић је констатовао да је то њихово легитимно право.

"Али они имају механизме за остваривање својих права, за разлику од војника који не могу ни штрајковати", истакао је Караматић и изразио увјерење да парламент неће прихватити те евентуалне захтјеве.

Синдикат Управе за индикретно опорезивање и Синдикат државних службеника у институцијама БиХ оцијенили су неприхватљивим могућност да новац за веће плате војницима у Оружаним снагама БиХ буде обезбијеђен смањењем плата другим буџетским корисницима и најављују да ће и они тражити повећање плата.

Приједлог закона о измјени Закона о платама у институцијама БиХ, којим се предвиђа повећање плата за око седам хиљада војника и подофицира у Оружаним снагама БиХ који имају најнижи коефицијент за обрачун плате, у парламентарну процедуру упутила је предсједавајућа Представничког дома Борјана Кришто.

У образложењу закона, она је навела да се на овај начин жели побољшати статус запосленим војним лицима који у укупној војној структури Оружаних снага БиХ чине 80 одсто људства, те зауставити негативни тренд напуштања Оружаних снага.

За провођење овог закона, уколико буде усвојен, у буџету БиХ на годишњем нивоу потребно је обезбиједити 9,3 милиона КМ.

(Срна)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

стаааа

07.04.2018 11:23

Море мрс! Какве плате - подхитно треба изврсити демилитаризацију, а средства усмјерити према угрозеним категоријама становниства. Доста је ухљеба и нерадника висе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандокан

07.04.2018 13:57

Наравно Марш кући

Name

Сведска

07.04.2018 14:38

Мозе ако це се изврсити демилитаризација Србије и Хрватске.

Name

Дарwилл

07.04.2018 11:31

Демилитаризација дефинитивно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

07.04.2018 11:48

А ко ће нас бранити ако нас неко нападне?

Name

Дарwилл

07.04.2018 12:23

Хајде прво реци ко ће нас напасти? Наведи све потенцијалне агресоре а ја ћу ти друже одговорити.

Name

Сандокан

07.04.2018 13:58

Напада нас власто годинама. Неда нам да żивимо. То је специјални рат...

Name

Петар

07.04.2018 11:47

Гдје је сад Цавиц да казе цувену демагоску реценицу. Избацио би и есцајг из БиХ. Сада дотицни сути, он само критикује набавку орузја за полицију РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Војска нам није потребна дефинитивно треба изврсити Демилитаритацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нато

07.04.2018 11:58

У НАТО, подхитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА

07.04.2018 12:45

НИКО НАС НЕЦЕ НПАСТИ,АКО ПОЛИТИЦАРИ БиХ НЕ ОДЛУЧЕ НОВИ ГРАЂАНСКИ РАТ, А ЗА ТО НЕМА БУДАЛА ВИШЕ.ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЈА ОС БиХ ПОД ХИТНО.КАКВО ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА?КАКВА ПРИЦА НЕМА ХРАНЕ? ВИ СТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ВОЈНИЦИ, ПРИМАТЕ ПЛАТУ И ИЗВОЛИТЕ ХРАНИТИ СЕ.ПРОФЕСИОНАЛНИ ВОЈНИК ПРВУ УНИФОРМУ ДОБИВА БЕСПЛАТНО, А ДАЉЕ КУПУЈЕ.ОС БиХ СЛУЗЕ ЗА БОГАЦЕЊЕ ВИСОКИХ ОФИЦИРА ДА СЕ САЉЕ У ВОЈНЕ МИСИЈЕ.НИСАМ КАО ЧОВЈЕК ПОГРДНИЈИХ РИЈЕЧИ ЧУО О ОС БиХ ВЕЋ КАДА ОДУ У ПЕНЗИЈУ ИЛИ ИМ ИСТЕКНЕ ВОЈНИ РОК ОД СВИ НАЦИЈА.ОВО ВИСЕ НИСУ ОС БиХ ЈЕР ХРВАТА ИМА 10 ОФИЦИРА И ТОЛИКО ВОЈНИКА.ОВО ЈЕ БОСЊАЦКО СРПСКА ВОЈСКА.НАЈВАЗНИЈЕ ОБРАЗОВАЊЕ ЈЕ ФАКУЛТЕТ ИСЛАМИСТИЦКИХ НАУКА.СВЕ КУЦИ НАОРУЗАЊЕ УНИСТИТИ МЕТОДИМ РЕДУКЦИЈЕ, ПЈЕСАДИЈСКО ИСТОПИТИ.НА ВОЈНИМ ЛОКАЦИЈАМА НАСЕЉАВАТИ МИГРАНТЕ ЈЕР ЦЕ ТИ ЉУДИ ОСТАТИ ОВДЕ, А СТАНОВНИСТВО БиХ УМИРЕ СКУПШТИНСКИ МАЈМУНИ.

Name

НАТО

07.04.2018 12:47

ДРУЗЕ НЕЦЕ НАТО БЕЗ НОВЦА.ЛАКО ЈЕ РЕЦИ У НАТО АЛИ СТАНДАРДИЗАЦИЈА ОПРЕМЕ ЈЕ МНОГО СКУПА И НЕМА ЏАБЕ.

Name

Требиње

07.04.2018 12:40

Коме војска треба...виисссеее.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зуx

07.04.2018 13:46

Само бацајте новац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зарко

07.04.2018 14:38

Федерација има паре , они це плацати а Миле нека и даље прави приватну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џо

07.04.2018 14:38

Направите господо за ове војнике једну већу фабрику за производњу ауто дијелова гдје ће сваки од њих зарадити за себе плату. Војска нам је свакако као да је и немамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

08.04.2018 00:06

Цему слузи та ОС БИХ,касарне им у хаосу-запустене,ходају отрцани,возила крсеви 90% неисправна мало мало па их видјас по путевима како се слепају а колио цујем да официри узивају у тој војсци астрономске плате имају јос кад се ту додају додатци на плату преко двије хиљаде имају а војник једва 600 км,јос кад цујем за одвојене зивоте,накнаде за становање те накнада за превоз добро је њима богами

ОДГОВОРИТЕ