Ђурић: ЗСО као празна љуштура

Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ðурић рекао је вечерас да ће Србија подржати рад на стварању ЗСО, али не на основу одлуке приштинског уставног суда који је, како је подсјетио, раније поништио 22 од 23 елемента за формирање заједнице.

Србија 05.04.2018 | 21:18
Ђурић: ЗСО као празна љуштура
"Сад би хтели да формирају заједницу која би била празна љуштура. Тај филм нећете гледати. Ми хоћемо ЗСО која це имати суштинску моћ", нагласио је Ðурић за РТС додајући да сматра да Албанци нису искрени у намјеру да испуне рок од четири мјесеца који је задала ЕУ.

Ðурић сматра да је "ријеч о политичком маневру који има за циљ да њих растјерети а нас да оптерети".

"Увек смо спремни да радимо на формирању ЗСО, али право да вам кажем мени све ово личи на трикове са аутобуске станице у Приштини. Они месец и по дана пред самит ЕУ у Софији, да би поправили свој имиџ, да би мало спрали са себе ово што се дешавало претходних дана и да би на крају крајева на Србију набацили терет спровођења неких друих споразума, попут Споразума о енергетици и других ствари које они желе да добију за себе, сада покушавају да се прикажу као страна која спроводи споразуме", рекао је Ðурић.

Ðурић каже и да су разговори са званичником америчког Стејт департмента Метјуом Палмером били тешки са доста неслагања око КиМ.

"Након тих разговора, али и не само након разговора него и након ових догадаја, са наше стране страхује се да би Албанци могли да мењају стање на терену како би поправили своју позицију", рекао је он..

"Не смете толерисати насиље. Не смете на било који начин било коме дати зелено светло, прећутно или отворено за дестабилизацију прилика. То је нешто што би требало да буде интерес свих и нешто што је свакако политика-интерес Србије", рекао је Ðурић.

Албанске странке у Пришитни се, како каже, такмиче "која ће више да помогне тврђу позицију".

Коментаришући данашње изјаве Аљбина Куртија да приоритет Приштине не треба да буде столица у УН већ уједињење Митровице, Ðурић каже:

"Аљбину Куртију није довољно више ни Уједињене нације да добију, већ тражи да се пониште српске општине."

Он критикује и неке (опозиционе) политичаре у Београду који се, како каже, залажу за то да Србија прихвати чланство Косова у УН, без да добије било шта заузврат.

"Ја им стварно на томе честитам, много су учинили за своју земљу", каже он.

Поводом поруке Брисела да очекује нове састанке Београда и Приштине, Ðурић каже да је Србија однос према дијалогу показала делима, а Пришина неделима.

"Ја сваког од њих могу да погледам у очи, а могу ли они мене?", упитао се Ðурић.

Извор: Тањуг

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ТРН

05.04.2018 19:33

Кад прије скину завоје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.04.2018 20:32

Мало зртва ово оно.. јунак у завојима.

Name

Покојна Милева

06.04.2018 03:37

Опет 'неце Албанци гледати тај филм'....тако ономад реце Вуциц,па гледасмо филм како Албанци некога воде ко пса...амнезија или????

Name

Фоцо 100

05.04.2018 19:38

Мој Марко твоји су у коалицији на Косову са Харадинајем а ти орес асфалтне друмове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косовски божури

05.04.2018 21:03

Ево, јунака косовскога имамо. Имају и ране које треба да се видају. Још само дјевојка косовка па да се прави реплика оне чувене слике Уроша Предића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.04.2018 05:04

А да ти одеш мало на Косово јуначино.

Name

Арс

06.04.2018 16:15

Треба мало и са умјетничке стране уљепшати. Нису сви за сабље носити, јунаштва и чојства одавно већ нема. Ни у траговима. Остало у пјесмама и митовима. Ваљда је сад јасно, јасније него икад.

Name

Најбољи

06.04.2018 05:58

Пуно ти серес децак колико лове си добио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

06.04.2018 06:59

Ма покушавају да извуку некакву реплику што Албанци неће дати и ето ти проблема.