“Из БиХ избацити и есцајг ножева“

Ако се мене пита, из Босне и Херцеговине је требало избацити и есцајг за ножеве, рекао је Драган Чавић, предсједник Народног демократског покрета (НДП) коментаришући наоружавање Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС).

Босна и Херцеговина 05.04.2018 | 20:44
“Из БиХ избацити и есцајг ножева“
Нагласио је да не постоји потреба да се полиција у РС наоружава, те да "дуге цијеви нису добра порука ни Србима, ни осталима у БиХ".

"Ако се мене питало, из БиХ је требало избацити и есцајг ножева. Набавка оружја јесте легална, али није потребна. Наоружавањем полиција неће показати ефикасност, већ ће то показати разоткривањем корупцијских афера. Не потцјењујем опасност од тероризма, али се она не може спријечити пушкама", увјерен је Чавић.

Незадовољство људи због настрадалог Давида Драгичевића види као кулминацију незадовољства укупним безбједносним стањем у Бањалуци. За њега је то незадовољство настало, како каже, због дилетантског односа полиције према случају страдалог младића.

Чавић је образложио којих пет потеза ће реализовати ако буде премијер Републике Српске.

"Реструктурирање јавних финансија је неопходно у РС, ко год да побједи на изборима. Неодрживо је да су пензије у РС најниже у Европи. Потребно је да се смањи јавна потрошња. Ако би се остварило претходно, већ у 2019. години је могуће повећати пензије за 10 посто. Треба побољшати Закон о сукобу интереса и ефикасније се борити против корупције. Измјенама Закона о сукобу интереса треба онемогућити да неко има више буџетских примања. Дакле, да ако неко прима министарску плату, не може добијати накнаду као члан неког управног одбора", рекао је Чавић за Н1.

Указао је на то да НДП нема увијек исте ставове као и остале политичке странке у Савезу за промјене (СЗП), али да нема сумње како ће политичке странке из СЗП-а заједнички наступити на изборима.

"СЗП није затвор гдје сви морају имати исте ставове. Не инсистирамо да се ставови НДП-а слијепо слиједе. Нема сумње да ћемо заједнички наступити. Зато, засучимо рукаве и побједимо режимске странке. Амбиција нам је да НДП оствари бољи резултат на сљедећим изборима у односу на оне из 2014. године", тврди Ћавић.

Кандидатуру Милорада Додика за члана Предсједништва БиХ је окарактерисао као "подвалу", истичући да је његова кандидатура ''изнуђена''.

"Он то није желио урадити, али је био приморан како би повећао рејтинг своје странке. Иза његове кандидатуре се крије подвала. Као члан Предсједништва ће се борити да његова политичка странка буде у власти на државном нивоу, а затим постоји могућност да своје мјесто у Предсједништву уступи Небојши Радмановићу. Он би потом био поново у извршној власти РС", нагласио је.

Сматра да Додик нема великог повјерења према осталим члановима Савеза независних социјалдемократа (СНСД), осим према Жељки Цвијановић. Истиче да ће размислити да ли ће тужити Цвијановићеву због њених тврдњи о извјештају Владе РС о Сребреници док је он био на челу РС.

Говорећи о привреди, Чавић је истакао да је потребно повећати порез на додату вриједност (ПДВ) како би се растеретила привреда.

"Тренутно имамо једну од најнижих јединствених стопа ПДВ-а у Европи. Мислим да је потребно увести диференцирану стопу која би се састојала од три дијела. Први дио би обухватио социјални пакет, средњи дио би износио 18 посто и највећи дио би износио 22 посто", рекао је Чавић за Н1.

(БН/Н1)

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

цццц

05.04.2018 18:52

Ето кукасмо на акцизе а чека нас повећање ПДВ. Да се ови доцепају власти тек би било пореза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

05.04.2018 19:25

За цццц. само си процитао пдв а не остали текст . или си глуп па не разумијес .

Name

Ацо

05.04.2018 19:32

Прочитајте мало боље, рекао је да би увео три стопе пдв-а, тако да би роба широке потрошње била јефтинија, а луксузна роба би била скупља

Name

Хаха

05.04.2018 19:37

Бас тако оце и пдв,па ја у њих су дјепови празни треба то прво напунити.

Name

Ста прицас

05.04.2018 20:03

Ма ста прицас.Па предлагана је неутралност и демилитаризација. Не да Запад.Питај њих сто нису избацили есцајге јер они и управљају овом биједном земљом.Какав Миле какав Бакир.Они су пијуни.Ни лауфери нису.Камоли коњи.

Name

Ндп Требиње

05.04.2018 21:15

Радије се ријеси Крсмановица,паметније би ти било.Обрван је дно дна.

Name

ВРС

06.04.2018 05:00

Али се ботови препознају са своим коментарима!!' Њима је пуњење дзепова и крадја само на уму, схватите једном да нисмо сви исти!! Цава се доказао и у рату као припадник ВРС е , а доказаце се и сад посље избора у октобру као премијер Владе РС е!!! како и одговорно се води Влада и како се у РС мозе зивијети од свога рада, рада и само рада, а не од кредита и задузивања која це врацети наса дијеца !!! Цава велика подрска за тебе и за СзП!!!

Name

Последњи кинески цар

06.04.2018 05:46

Па, је ли Ви мислите да неко има чаробни штапић и да ће све ствари рјешити одмах и сад. Нема пд тога ништа. Овдје је стање толико лоше да ће бити потребно дуже вријеме да се ствари поставе на своје мјесто. Ово не значи да је то немогуће.

Name

Пролетер

06.04.2018 11:17

Подршка демилитаризацији. Доста је било, ко год помене рат, прво да га видим с пушком у руци. Шта год да се деси са свима нама у БиХ, боље је него ратовати.

Name

05.04.2018 18:53

Браво г.Цовицу,конацно неко умјерен и при себи.Избави нас из ових .рања ако икако мозес..

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

05.04.2018 22:11

До нас појединаца је, није до господина Чавића, он се изјаснио шта би подузео и требамо му вјеровати као и осталима из СЗП-а, а то ће се брзо видјети и онда имамо право да им постављамо питања???

Name

Сд

05.04.2018 23:03

Несто нисам примјетио да критикују федерацију за набавку орузја, па да сте ви права српска опозијиа, ви би критиковали власт засто не набави 10000 пусака и не опреми полицију најсавременијом опремом.

Name

За само Шта Причаш

06.04.2018 06:06

Добар комент брате само треба додати и Русе не само запад.Сви се они је...у преко ситне раје тј нас.

Name

Крмпотиц

05.04.2018 18:56

Он сада предлазе повецање ПДВ-а,а да су ови на власти у РС радили на томе била би иста дрека Сзп као и код слуцаја акциза.Ако икада буде Цава премијер стаце и он у ред код ММФ,нека не бере бриге.Добро је савладао од странаца лекцију дупли стандарди.А његова тврдња да не постоји потреба да се полиција наорузава,ко му је то рекао?Најприје нико,он сам извадио из своје главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

05.04.2018 19:06

Ако у октобру падне овај садашњи режим интересује ме хоће ли на сцену ступити нови режим или ћемо њих некако другачије звати? Ако неко има да ми одговори

ОДГОВОРИТЕ
Name

див

05.04.2018 22:17

Народ има одговорност да тражи друга и боља рјешења а не да забија главу у пјесак и окривљује друге или своју судбину, судбина је у нашим рукама и ако смо одговорни и знамо да је много тога и до нас, онда ћемо дати шансу другим људима, па и господину Чавићу, а након тога му тражити да ради за добро свих????

Name

БОРАЦ

05.04.2018 19:09

Још да обећаш укидање ТВ предплате и обустављање поступака по судовима због ње имао би много већу подршку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руни

05.04.2018 22:13

Укинути плацање резимске телевизије то јест српске.

Name

стојанка

05.04.2018 19:13

Ја сам за избацивање оружја, а прво да се укине војска која ничему не служи али нас јако пуно кошта. што о томе не говорите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно

05.04.2018 19:34

Цава пријатељу,ми смо нај сиромаснија земља у Европи,логицно да имамо нај мању стопу ПДВ-а.Није паметно пред изборе највљивати повецање цијена и пореза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре логицно

05.04.2018 21:00

Процитај јадан...дифетентна стопа,а то знаци за луксуз веци пдв,а остало мањи.

Name

ре

05.04.2018 22:24

Питајмо се зашто смо најсиромашнија земља, нема нас ни милион, а имамо три капитална ресурса, воде, шуме и пољопривредно земљиште, можемо да будемо мала Швајцарска да се ови што нас пљачкају, баја, метузалем павић и пресуђени криминалац ђокић баве нашим животима, немају када нити знају, знају само да краду, уништавају све чега се докопају и да се лично богате, они и њихови сродници прије свега а затим полтрони.

Name

Боки

05.04.2018 20:15

Тако је Чава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

05.04.2018 20:27

ПОЗДРАВ И ПОДРШКА ЧАВИЋУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ели

05.04.2018 20:54

Милитаризација полиције није добра оријентација. Требало је науспрот томе наставити са демилитаризацијом, па да полицијски службеник буде то у правом смислу тога појма, а и важећих закона. Као и свуда што је у земаљама ЕУ и савременом свијету, у културним и пристојним земљама. Значи, ријешити се оних глупавих постројавања, тупавих салутирања, стројевих корачаја, парада и смотри, пјевања И натпјевавања, милитарних поздрављања и обраћања и других сличних испразних садржаја војног поријекла. И обуку и процедуре прилагодити таквој оријентацији, општи изглед, униформу и опрему такође, па и наоружање. Најјаче оружје полиције је закон и законитост, професионалност, знање И образовање, поштење, достојанство, коректност, досљедност и одлучност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

05.04.2018 22:31

потпуно се слажем Ели, све сте рекли, али до нас народа је да то препознамо и дамо шансу другима па и господину Чавичу, имамо ми и паметних и радиних људи који би нам показали да се овдје може радом постићи бољитак, за разлику од ових који само годинама парадирају и варају овај народ, резултате видимо, ајдемо у промјене па да видимо, најгора је пасивност народа који на крају ипак може да каже промјене???

Name

Последњи кинески цар

06.04.2018 06:01

И ја сам за демилитаризацију. Укините Војску БиХ и то је 300 милиона КМ годишње за развој привреде и друштва уопште. Кога ће та војска бранити и са ким ратовати. Ако до нечега не дај Боже и дође, та војска ће доживјети судбину ЈНА, јер она у ствари и јест као ЈНА. Оставити три мсње јединице које интегрисати са техником у Цивилну заштиту да помаже када дође до поплава и елементарних непогода, а остало распустити и укинути. Само за једну годину са 300 милиона /и мање/ се може рјешити питање војника који остају без посла, а онда тај новац улагати у развој. А ми купујемо оружје, наоружавамо се. Глупост.

Name

Реља

05.04.2018 21:35

Која је ово дзукелетина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роле

05.04.2018 21:41

КО тебе ста пита избацен си из игре одавно напустио си СДС сад клецис да СЕ докопас какве функције ал и они те одбацили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

05.04.2018 21:44

А ја мислио ти изпред суда неког тузујес цудо не да ниси тузио Лукáца сто опрема полицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

06.04.2018 01:51

Једног дана кад будес а то је никад!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

06.04.2018 05:24

Есцајг је комплетан прибор за јело, а први пут чујем израз есцајг ножева. Ти не можеш бити ни сеоски кнез, а не предсједник владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.04.2018 06:29

То ћемо рећи ми који изађемо да гласамо, а не ти боте бајин??? а он је био предсједник РС, частан официр док је твој баја диловао цигарете и нафту и хапшен у Бакинцима.

Name

XXЛ

06.04.2018 06:54

Твој предсједник РС Драган Чавић је продао Извјештај о догађајима у и око Сребренице, а као частан официр укинуо је и предао Војску Републике Српске у Сарајево. Додик је као посланик у Скупштини Републике Српске од 1992-1996 године добио Орден Немањића.

Name

РЕ. XXЛ

06.04.2018 09:18

Орден неманица добио за силне. ратне заслуге. Тај орден је посветио народу и народ подијелио у двије групе: нас вецина Нема-ници и вас доста који га подрзавају Будалици, Слијепцевици и Цоровици. Сам је Лазетиц и његов клан Дрповици, Лоповици, Бандуке, Батиници..., а редове попуњава Дослима и Продановицима. пс:ово је симболика РС, тако да ми припадници наведених, слуцајно одабраних породица, неце узети за зло...

Name

Последњи кинески цар

06.04.2018 10:07

@XXЛ: Доста више о том Извјештају о Сребреници. Јеси ли ти читао тај Извјештај па си нашао да је Чавић ту нешто продао, измислио или додао, или само слушаш оне из власти који га такође нису читали а користе га да нападају и Чавића и остале. Ако је тај Извјештај нетачан, зашто га за 12 година ова власт није исправила и уз материјалне доказе промијенила. Није тај Извјештај Свето писмо па да се неможе никад више промијенити. А о Додиковом ордену боље немој писати, јер са тим што си поменуо уопште га ниси похвалио него осрамотио. Због чега ,лијепо је објаснио колега испод твог коментара у својој реплици.

Name

XXЛ за крај

06.04.2018 13:04

Што вас боли истина, питајте тадашњег министра одбране РС Милована Станковића како је писан Извјештај о догађајима у и око Сребренице. Ако не вјерујуте њему онда питајте чувеног " историчара " из Сарајева Смаила Чекића који је као члан Комисије диктирао и одобравао шта може ући у Извјештај, а шта не. Зашто не коментаришете срамни чин одобравања капитулације Војске Републике Српске, а што је учинио Драган Чавић. Историја, а и живи учесници у овим догађајима ће потврдити ово што је написано. О презименима нећу ништа говорити, свако мисли да је његово презиме најлепше.

Name

Бошњак

06.04.2018 06:07

Ех...како је овај човјек мудар, невјероватно, благо мајци која га роди. Нек се западни сусједи и источне комшије наоружавају до зуба, купују авионе, ракете...а ми у БиХ ћемо се ријешити и ножева ?? Требао је још само предложити да ми Бошњаци набавимо (свако домаћинство) по једну кладу, да нас као и 92. ненаоружане можете клати??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак,ал прави

06.04.2018 06:29

Да,ви сте били ненаоружани.На Србе сте бацали руже,каранфиле...

Name

Борац рс

06.04.2018 06:41

ОВУ ЦРВЕНУ БАНДУ БИЦЕ ТЕСКО СМИЈЕНУТИ ДЕМОКРАТСКИМ НАЦИНОМ. ТРЕБА ИМАТИ У ВИДУ ДА БАНДИТЕ ПОДРЗАВА ВУЦИЦ ,ПАТРИЈАРХ И ОСТАЛИ КРИМИНАЛЦИ. НА ИЗБОРЕ ЦЕ ИЗАЦИ 50 ПОСТО НАРОДА ОД ТОГА КРИМИНАЛЦИ ИМАЈУ СВОЈИХ ,ЗАПОСЛЕНИ 300000 ЉУДИ И ТОЈЕ ЈАСНО КАКО ПОБЈЕДЈУЈУ. НАЗАЛОСТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

06.04.2018 06:43

БАНДА КОЈА ДОДЈЕ НА ВЛАСТ ТЕНКОВИМА ТАКО МОРА И ОТИЦИ СА ВЛАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предлог

06.04.2018 09:21

Ово ти је катастрофалан предлог.Људи и онако једва плаћају ПДВ мислим на ове мале а кад би се десило десио би се и колапс институције УИО.Треба вама опорезивати плату коју примате у скупштини и на нивоу БиХ и то 100%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предлог

06.04.2018 09:36

Ово ти је катастрофалан предлог.Људи и онако једва плаћају ПДВ мислим на ове мале а кад би се десило десио би се и колапс институције УИО.Треба вама опорезивати плату коју примате у скупштини и на нивоу БиХ и то 100%.

ОДГОВОРИТЕ