Борци најављују нове протесте

Влада Федерације БиХ је одржала хитну сједницу у Сарајеву и сагледавши потребе и захтјеве демобилисаних бораца, разматрала Преднацрт закона о демобилисаним борцима, на основу којег треба доћи до побољшања положаја борачке популације. Преднацрт је утврђен но дуг пут је до доношења закона. Борци не одустају од протеста најављеног за понедјељак.

Босна и Херцеговина 05.04.2018 | 18:09
Борци најављују нове протесте
Бацају нам прашину у очи и не слушају нас, кажу борци након што је Федерална влада хитно засједала, разматрала и утврдила Преднацрт закона о правима демобилисаних бораца. Два сата су, кажу из Владе, министри без дисонантних тонова дискутовали о демобилисаним браниоцима и закључили да је нужно доношење Закона. Влада је подржала захтјев бораца за коначно успостављање и објаву јединственог регистра бранилаца, те наложила Министарству да размотри све законске могућности за објаву тог регистра. Није познато када ће то бити али је јасно је да неће брзо, пише Н1.

"Свакодневно разговарамо са представницима бораца. Свјесни смо да Закон не може брзо бити донешен. Зато је Влада донијела неколико закључака да хитно дјелује у оним подручјима која се директно односе на федерални ниво", каже министар бораца и инвалида ФБиХ Салко Букваревић.

До доношења закона затражено је од Владе да задужи ресорно министарство да хитно припреми за наредну сједницу Владе приједлог уредбе о праву на основно осигурање демобилисаних бораца. Према тој уредби би право остварили борци који имају 60 година и више, а немају никаквих примања и жене борци које имају 50 година и више, а такође немају других примања.

Хитна сједница није ништа донијела, они се не осврћу на наше захтјеве за сједницу Парламента, кажу борци. Објављивање регистра бранилаца, укидање финансирања борачких удружења и борачки додатак стари су захтјеви.

"Бацање прашине у очи, идемо на кантоне, развлаче нам памет. Развући ћемо је и ми њима", поручује Хамза Кркалић, демобилисани борац.

Протести ће, поручују, бити већ на старту наредне седмице.

"Биће на 4, 5 мјеста небитно, остављено је сваком кантону да одреди локацију. Биће 5 до 12", истиче Кркалић.

Ресорни федерални министар позива на стрпљење, а ресорно министарство је задужено да с Федералним заводом за запошљавање покрене пројекте који се односе на запошљавање прије свега дјеце шехида и погинулих бораца, а затим и свих других борачких категорија. Остало је око 4 и по хиљаде дјеце демобилисаних бораца која су незапослена.

"Управни одбор федералног завода за запошљавање донио је закључак по којем ће се скоро 800.000 КМ удружити са скоро истим износом од седам кантоналних министарстава. Тај милион и 600 КМ искористити ће се за суфинансирање скоро 200 дјеце шехида и погинулих бораца", каже Омер Корјенић, Федерални завод за запошљавање.

Кад је ријеч о укупној статистици незапослених особа, у Федерацији је по подацима завода прошле године запослено скоро 99 хиљада особа, али их је без посла остало скоро 76 хиљада. Разни су разлози, један од кључних је одлазак из земље.

Извор: Н1

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Директ

05.04.2018 16:54

Док наси борци цуте као заливени. Изгледа да им одговара то сто их Додик завлаци и вуце за нос са повецањем које није вриједно ни помена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

06.04.2018 11:17

Па наши су прећутали све немире до сада, осим ако Баја части гајбом пиве.

Name

Ин

05.04.2018 18:43

А наси борци суте ко тетке. Власт их запоставила понизила а они ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

музиме

05.04.2018 20:55

Ови се боре у федерацији ови други у српској немају муда да неби јадни додо изгубио фотељу. Ми само буцемо. Види се ко смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја са Козаре.

06.04.2018 10:40

Сад требамо ми борци да се постројимо.Иду избори,па ови у власти морају пазити како ће са јунацима који су ово стварали.