Корак напријед за изборе у Мостару

Представници девет политичких странака направили су у четвртак искорак у преговорима о рјешавању проблема изборних правила за Град Мостар.

Босна и Херцеговина 05.04.2018 | 16:31
Корак напријед за изборе у Мостару
Према ријечима Анела Кљаке, предсједника Градског одбора СББ-а који је био домаћин данашњег састанка одржаног у Градској вијећници Мостара, Град Мостар би као и до сада требао имати шест изборних јединица и градску листу.

Подручја изборних јединица не би се требала мијењати, док ће се број вијећника из појединих јединица одредити на неком од сљедећих састанака, како би се на концу изједначила вриједност гласа свих бирача.

“Разговарали смо о шест изборних јединица, распореду вијећника у њима и градској листи која би имала од 13 до 17 вијећника. Све политичке странке направит ће анализу овог приједлога за сљедећи састанак на којем ће се наставити разговарати и о осталим отвореним питањима”, казао је Кљако новинарима по завршетку састанка.

Када је у питању уређење средишње градске зоне, Кљако је додао како је на прошлом састанку СББ предложио модел који се примјењује у Брчко дистрикту, док су на данашњем састанку изнесени још неки приједлози који ће се анализирати до сљедећег састанка који је најављен за сљедећи четвртак, 12. априла.

О увођењу позиције доградоначелника, на чему инзистира СДА, данас се није разговарало, казао је Кљако.

Предсједник Градског одбора ХДЗ-а БиХ Мостар Дамир Џеба устврдио је како је постигнут "озбиљан напредак" у проналажењу рјешења, истакавши како је за његову странку прихватљиво "све оно што проводи одлуку Уставног суда".

“Данас смо приближили ставове да је то пут према шест изборних јединица те да рјешавамо, што је пресуда Уставног суда и рекла, а то су права бирача из средишње зоне. Начине и моделе оставили смо за сљедећи састанак”, казао је Џеба.

Извор: Фена

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лапрдање

05.04.2018 18:37

О избору градонацелника се није разговарало.Као да се договарају да праве куцу а о темељу се није разговарало.Градонацелник и јесте највеци проблем.

ОДГОВОРИТЕ