Најава - ЛЕ: Да не буде полуфинале Ред Бул против Ред Була?

Лавови мале маце пред Атлетиком, Арсенал да покаже да није бивши великан.

Фудбал 05.04.2018 | 16:00
Најава - ЛЕ: Да не буде полуфинале Ред Бул против Ред Була?
Гиганти су се одвојили од “обичних смртника“, па смо у досадашњих 20 утакмица нокаут фазе Лиге шампиона видели само једно право изненађење које је приредила Севиља избацивши Манчестер јунајтед насред Олд Трафорда. Суперклубови су отишли предалеко у односу на конкуренцију и чини се да ништа не може да их заустави. У Лиги Европе већ није тако. Фудбал није можда онај вансеријски, али подсећа на нека давна времена кад су мали могли да науде великима. Проблем је само што је један од учесника четвртфинале Лиге Европе на добром путу да се ушуња међу те суперклубове. Или можда боље речено: да ногом развали врата тог елитног друштва, седне за сто и почне све да их попреко гледа. Атлетико наравно. Није му ни место у овом другоразредном такмичењу.

Ту је наравно и Арсенал, кога би до пре коју сезону многи уврстили у круг европских аристократа, али за разлику од Атлетика - који граби напред - Тобџије подклизавају на стрмој падини до самог врха. И тешко да би се неко баш превише изненадио ако тим Арсена Венгера не би дошао до финала у Лиону. Али да се не залећемо још тако далеко, да видимо прво шта нас чека у првим четвртфиналним мечевима Лиге Европе.

РБ ЛАЈПЦИГ - ОЛИМПИК МАРСЕЉ

Дуел који би по нашем скромном мишљењу могао да донесе највише ватре. Строго статистички, Лајпциг је фаворит. Шест утакмица без пораза, Олимпик притом није баш навикао на успехе на немачком тлу: у земљи светских шампиона уписао је само једну победу у осам мечева. Али Лајцпигу је ово ипак европски деби, а Марсељ има дугу традицију иза себе, пошто је још 90-их година прошлог века био један од пионира који су се кроз успостављену фудбалску хијерарјиху успињали уз обилату помоћ богатог газде Бернара Тапија. У осмини финала је преслишао Брагу, али и Лајцпиг се испрсио елиминисавши тим који је требало да Атлетику представља главну конкуренцију у борби за пехар - Наполи. Испоставило се да су Италијани ипак превише мислили о “скудету“. Лајпцигу је много више стало до европске потврде. Да би то и урадио, мораће да утегне одбрану, пошто је примио гол на свакој међународној утакмици ове сезоне. Са друге стране, Тимо Вернер ће покушати да настави голгетерски низ - шест голова на последњих седам европских мечева. На руку Немцима иду и велики кадровски проблеми у Марсељу. Тренер Руди Гарсија неће моћи да рачуна на првог голмана Стива Манданду, па ни Адила Рамија, Роланда, Флоријана Тована, све чланове стартне поставе у редовним околностима. У Лајпцигу неће бити капитена Вилија Орбана и универзалца Штефана Илсанкера.

Лајпциг (4-4-2): Гулачи - Лајмер, Упамекано, Конате, Клостерман - Забицер, Кеита, Кампл, Форсберг - Вернер, Огустен;

Олимпик (4-2-3-1): Пеле - Сакаи, Камара, Луиз Густаво, Амави - Ангиса, Сансон - Сар, Паје, Окампос - Жермен.

АРСЕНАЛ - ЦСКА

Јесте Арсенал фаворит, али давно су прошла времена кад су импресионирали лепршавим стилом игре. Мада, сад су у форми: везали су четири сигурне победе, две против Милана, плус у првенству против Вотфорда и Стоука. ЦСКА је такође традиционално био неуспешан у сударима са енглеским клубовима, али сада нам се чини да су околности нешто другачије и да разлика није непремостива. Одушевили су Армејци у реваншу са Олимпиком избацивши будућег домаћина финала усред Лиона. Ипак, не би смели да прете Тобџијама. Подсетимо, Пјер Емерик Обамејан нема право наступа за Арсенал у Европи, па се очекује да ће Александар Лаказет, а не Дани Велбек предводити навалу домаћег тима. Што се тиче Московљана, већ уигран систем који неће трпети превише измена. Суспендован је Кирил Набабкин и то је отприлике то. ЦСКА је добио шест од седам утакмица у 2018. годии, изгубио је само код куће од Олимпика, али је то надокнадио. Голове не прима лако и неће Арсенал овде имати нимало једноставан задатак.

Арсенал (4-2-3-1): Оспина - Бељерин, Мустафи, Кошћелни, Монреал - Џака, Ремзи - Озил, Вилшер, Мхитарјан - Лаказет;

ЦСКА (5-3-2): Акинфејев - Кучајев, В. Березуцки, Игнашевич, А. Березуцки, Шењиков - Дзагојев, Натхо, Головин - Вербнлум, Муса.

АТЛЕТИКО МАДРИД - СПОРТИНГ

Реално, Атлетико би требало да је у четвртфиналу Лиге шампиона, али је скупо платио цех због тога што није успео да пронађе рупу у Карабоговој одбрани у групној фази елитног такмичења. Барселона му је одмакла у Примери и нема другог решења - мора се напасти пехар Лиге Европе. Онај из 2010. је и означио почетак Атлетиковог успона. Било је ту после и два финала Лиге шампиона, а све до ове сезоне Јорганџије су биле ту негде у самом врху Старог континента. Јесенас су посустали, али су се на пролеће вратили. Прегазили су и Копенхаген и Локомотиву. Спортинг је имао далеко лакши посао против Астане и Викторије Плзењ. Прошао је, у Чешкој тек после продужетка, али није се баш прославио. Уз све поштовање Спортинга, овде не само да не би смео да изостане кец, већ се не бисмо посебно изненадили ако би Атлетико сав посао завршио у првој утакмици. Спортинг пуне 33 године није избацио неки шпански клуб из Европе. А Лига Европе је такмичење које последњих година припада Шпанцима. Тимови отприлике у најјачим саставима,Чоло Симеоне свеједно и нема превелик број играча за ротацију, питање је само да ли Габи или Томас Парти у вези, да овај први мало одмори. Лукас Ернандез ће да одмени поврђеног Луиса Филипеа на левом беку.

Атлетико (4-4-2): Облак - Хуанфран, Савић, Годин, Л. Ернандез - Кореа, Габи, Саул, Коке - Гризман, Коста;

Спортинг (4-2-3-1): Руи Патрисио - Пићини, Коатес, Матје, Коентрао - Батаља, Карваљо - Желсон Мартинс, Бруно Фернандеш, Акуња - Бас Дост.

ЛАЦИО - САЛЦБУРГ

Да смо у последњим деценијама 20. века Салцбургови играчи би вероватно били толико радосни што су уопште дошли до овде да би вероватно на терену сликали селфије са Лацијевим играчима. Али салцбург је још један клуб у успону. Звучи помало нестварно: клуб који већ 35 утакмица не зна за пораз! Не сме да се потцени о чему најбоље сведочи то што је већ елиминисао и Реал Сосиједад и Борусију Дортмунд, клубове које су многи видели у самој завршници такмичења. Лацио је мало успорио, али би требало да је повратио самопоуздање са бруталних 6:2 против Беневента. У Лацијевом тиму нема Џордана Лукакуа, Салцбургу недостаје нападач Хванг Хе-Чан. Лацио је наравно бољи, али Салцбург може да одигра потпуно растерећено. Највише ће се бринути људи у Уефи. Јер шта ако се намести да даље прођу и Лајцпиг и Салцбург? И шта ако жреб у полуфиналу споји два клуба истог газде - Дитера Матешица и компаније Ред Бул?

Лацио (3-5-1-1): Стракоша - Луиз Фелипе, Де Фрај, Раду - Баста, Пароло, Леива, Милинковић-Савић, Лулић - Луис Алберто - Чиро Имобиле;

Салцбург (4-3-1-2): Валке - Лајнер, Рамаљо, Ћалета Цар, Улмер - Хајдара, Самасеку, Бериша - Шлагер - Гулбрандсен, Дабур.

Лига Европе, четвртфинале (све утакмице почињу у 21.05):

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар