Редефинисати Дом народа ФБиХ

Након састанка, лидери четири странке СББ-а, СДП-а, ДФ-а и СДА имали су јединствен став током разговора с представницима међународне заједнице, који су одржани синоћ у Сарајеву, резиденцији америчког амбасадора у БиХ.

Босна и Херцеговина 05.04.2018 | 07:36
Редефинисати Дом народа ФБиХ
Прије свега, истакли су да треба покушати кориговати асиметрична рјешења када су у питању Вијеће народа у Републици Српској и Дом народа у ФБиХ. У том процесу Дом народа ФБиХ не би имао досадашње надлежности, него оне које има Вијеће народа у Републици Српској, а односе се на утврђивање евентуалне повреде виталног националног интереса.

Четири странке сагласне су да било шта што се буде радило у вези с измјенама Изборног закона мора бити базирано на попису из 1991. године те да се не може одустати од тога да сваки кантон у ФБиХ треба бити представљен у Дому народа и сва три народа уколико они буду изабрани у кантоналним скупштинама.

"Мислим да смо ми са своје стране направили искорак, уступак, показали спремност на сарадњу и изналазак рјешења, очекујемо да и остале партије у ФБиХ искажу такав интерес и да коначно дођемо до рјешења, да имамо власт која ће бити резултат изборне воље грађана. Они су ту да разговарају, не навијајају ни за једну политичку партију, ни за једног представника политичких партија, ни за једно рјешење. Врло је битно ово што смо данас имали, да се договоримо како видимо ово даље рјешавање", казао је лидер СДП-а Нермин Никшић.

Предсједник Демократске фронте Жељко Комшић изнио је детаље састанка.

"Јесам задовољан. На крају крајева, четири странке имају исти став, немојте да буде да четири бошњачке странке имају исти став, немају четири бошњачке странке него четири странке са сједиштем у Сарајеву. Сложили смо да направимо један концепт на нивоу експерата који ће бити понуђен за даље разговоре. Потпуна пропорционалност, попис из 1991. године, унификација ентитетских парламената на начин да оно што имамо у РС, као Вијеће народа, буде уствари на неки начин пресликано у ФБиХ у смислу да се редуцирају надлежности Дома народа. Било је разговора о спречавању, тако да кажем 'лажних' изјашњавања, мада је то деликатна прича. То су врло деликатне ствари", навео је Комшић.

Како мислите да ће ХДЗ реаговати?

"Ако хоћете да проведете пресуду по апелацији Љубића, онда је то то. Позват ћу се и на ријечи људи међународне заједнице који су учествовали у разговорима, ако хоћете компромис, нико не добија све. Не можете добити све. Мислим да је ово доста принципијелан приједлог, пропорционалност као метод се уводи, мијењају се надлежности Дома народа, Дом народа треба да одлучује само о питањима виталног националног интереса, и наравно да се поштује оно што је уставна обавеза, а то је попис из 1991. године. У даљим разговорима ипак треба чути став ХДЗ-а, ако хоћемо да изнађемо рјешење. Треба чути став ХДЗ-а и покушати начи тачке гдје ћемо се срести. Увијек сам за то да идемо ка компромису. Свако мора мало да попустити", навео је Комшић.

Радончић: Направљен значајан искорак

"Желимо да се поштују пописи из 1991. године, јер није проведен Анекс 7, желимо да покушамо да постигнемо договор да Дом народа у ФБиХ постане сличан дому у РС да би се избјегла асиметрија са РС. Нама није проблем да се број делегата са 17 подигне на већи. Мислим да је то једна преговарачка платформа о којој треба да се изјасне и легитимни представници хрватског корпуса. Мислим да је добро да смо данас ми, као један пробосански блок, дали неке своје опције и размишљања", казао је Радончић.

Говорећи о томе да ли ће измјене бити усвојене у временском року прије расписивања избора, Радончић је одговорио:

"Није само до ове четири странке него и до наших партнера из хрватског народа", навео је он.

Говорећи о евентуалним новим надлежностима Дома народа ФБиХ, Радончић је казао да би се тај дом изјашњавао о евентуалној угрожености виталног националног интереса, а не као сада да је практично законодавац.

- Имамо један јединствени став представника ове четири странке, а то је да треба покушати кориговати асиметрична рјешења Вијећа народа у РС-у и Дома народа у ФБиХ. Друго је да све што будемо радили мора бити базирано на попису из 1991. године, односно уставној обавези да буде базирано на том попису. Треће је да се не може одустати од тога да сваки кантон треба бити представљен, односно сва три народа, ако буду изабрани у кантоналну скупштину. Уколико буде притужби да је дошло до неких манипулација у вези са националним представљањем, то треба ЦИК исправити. Коначно, договорили смо се да мора у потпуности бити проведен пропорционално заступање – изјавио је након састанка предсједник СДА Бакир Изетбеговић.

И представници међународне заједнице Мауреен Цормацк, Ларс-Гунар Wигемарк и Маттхеw Палмер оцијенили су састанак позитивним и истакли су да је међународна заједница ту да помогне да се дође до компромисног рјешења.



(БН/Вијести)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Глупости

05.04.2018 05:58

25 година послије рата ови само трљају језик о конститутивности и праве Скадар јер ово није политицки систем.НИЈе га тата науцио ста је политицки систем.Па га не мозе ни направити.Политицке странке имају највецу улогу у запосљавању.Па то нема ни у Тунгузији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

05.04.2018 07:15

Бице овде како Баки казе зна се ко влада у БиХ.

Name

Србо

05.04.2018 06:06

Богами ови заједно са странцима спрчише Божи Љубићу :) Сад испаде да је он главни "кривац" што ће се отклонити ХДЗ-ове кочнице и опструкције у дому народа !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

козметика

05.04.2018 06:49

Овде се предлажу козметичке измјене у којима није могуће пресликати стање из Републике Српске јер то су потпуно двије различите структуре па самим тим и дом народа не може функционисати као у РС.Како мислите да једна упроштена политичка платформа у РС се поистовети са Кантонима који су носиоци власти а не ни федерација ни дом народа.Овде се намерно бежи од суштине а то је избор хрвата баш у тим кантонима и то је на штету Хрвата јер остаје нелогичност у којој три хрвата бирају једног делегата у тузли а читав мостар бира једног хрвата у неретванском кантону.Муслимани инсистирају на попису из 1991 само због власти јер објективно нигде у РС а ни у већини градова федерације не живе него су концетрисани на само три до пет градова у читавој БХ где имају власт и њима није проблем што имају у витезу јако мало становника ал хоће да имају представника јер их је у витезу пре рата било а сада их нема.Сад причати после 23 године о некаквом повратку је сулудо јер питања повратка престаје доношењем закона о слободи кретања и располагања имовином-то је урађено на територији целе БХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре козметика

05.04.2018 08:00

Оно о цему ти прицас је дефинитивна легализација етницког цисцења ције последице треба да се пренесу и на формирање власти. Босњаци с`правом, као и уосталом сви други градјански опредијељени људи БиХ, не зеле пристати на то. При томе закон односно Устав БиХ им то омогуцава, хоцу реци они тразе постовање устава и они не дјелују изван уставних оквира. У Уставу лијепо стоји да док се не испуни анекс 7 деј. уговора, вазеци попис је онај из ´91. Босњаци би могли пуно висе да тразе и добију, и то све законским путем (и Устав БиХ и медјународно право им иде у прилог). Могли би нпр. срусити Дејтон који је, по висе основа, нелегитиман (није цак ни у парламенту ратуфициран) и тразити поврат на предјасње стање.Из мени непознатих разлога они то не раде...мада у сустини јасно је због цега је то тако. Сами Босњаци имају бандите који их представљају (исто као и остала два народа) и којима ова племенска (торовска) политика одлицно одговара. Свако краде у своме тору. Сад је само до народа кад це се освјестити и схватити да це кад тад ови `торови`морати пасти и да је свијету прихватљив само један принцип којег уосталом и они имају а то је дрзава ГРАДЈАНА.

Name

XY

05.04.2018 08:13

@козметика... немаш ти благе везе, а све то што си написао су чисте глупости! Ово је почетак коначног краја за кочничаре у БиХ, управо кроз домове народа. исто ће бити урађено и на нивоу БиХ.... (када је у питању дом народа, он ће као и у РС одлучиват само о виталном националном интересу)! Запамти шта сам ти рекао!

Name

Е моја козметико

05.04.2018 08:17

Није за тебе политика ;) како не кужиш у чему је поента , овдје се Хрватима нуди компромис...управо у том фазону, ево нек хрвати сами себи бирају представнике у дом народа, и ето не морају та три хрвата из Тузле бират једног представника у Дом народа...АЛИ под увјетром да се редуцирају надлежности Дома народа, тј. да исти само одлучује о виталном националном интересу...а не да се преко њега врши доношење закона итд.

Name

Ре: Козметика

05.04.2018 08:30

Наведи ми један једини примјер у свијету, гдје 4% популације (Срби у ФБиХ) има једнак број посланика као и 72% популације (Бошњаци) ? Немој мислити да подржавам ту Бакирови идеју. Криво ми је, али употреба и ЗЛОупотреба демократије, нису исти појмови. Дом Народа постоји искључиво да би ХДЗ вршио насиље над осталима. Исто тако и у кантонима. Гдје су Хрвати у већини, газе све редом, а гдје нису позивају се на конститутивност и траже пола власти. Закључак, демократски је добро, да Дом буде какав и јесте, али овакве политичке снаге у Хрвата то ни на који начин не заслужују.

Name

СА

05.04.2018 06:53

Изгледа да Хрвати сами себе зајефркаше.

ОДГОВОРИТЕ