Изношење Мона Лизе - 35 милиона евра

Позајмљивање чувене Мона Лизе Леонарда да Винчија неком музеју током три месеца коштало би између 30 и 35 милиона евра, саопштио је париски музеј Лувр, преносе француски медији.

Занимљивости 04.04.2018 | 12:05
Изношење Мона Лизе - 35 милиона евра
"Премештање слике у други музеј на изложбу што подразумева обезбеђење, скидање и премештање заштитног стакла, трошкове специјалног превоза, амбалажу и новчани губитак за Лувр у периоду кад слика није у том музеју, коштало би између 30 и 35 милиона евра", навела је управа музеја а преноси лист Паризјен.

Лист је навео да би опрема за премештање ремек дела коштала изузетно скупо, наводећи као пример трошкове од три милиона евра само за амбалажу и два милиона евра за специјални превоз.

Паризјен је додао да би Лувр имао губитак од око 13 милиона евра без чувене слике на изложби.

Стручњаци су раније оценили да би премештање слике, како је то предложила француска министарка културе Франсоаз Нисен, сувише јопасно за то ремек дело сликарства старо 400 година јер је превише крхко и осетљиво.

Министарка културе је почетком марта рекла да "озбиљно разматра" могућност да икона Лувра насликана почетком 16. века буде позајмљена другим институцијама за изложбе наводећи да се залаже против "културне сегрегације".

Мона Лиза или Ђоконда од 2005. године представљена је у Лувру иза дебелог непробојног стакла као заштита од блицева фотоапарата. Просторија у којој се налази слика има контролисану температуру и влажност.

Управа париског музеја је у неколико наврата навела да би евентуално премештање Мона Лизе могло неповратно да оштети то дело, израђено уљаном техником на плочи од дрвета топола. Временом се плоча искривила и има пукотину која скоро стиже до лица Ђоконде.

Лувр је раније навео да је Ђоконда једна од слика која више не може да буде премештена чак ни унутар музеја. Слика неће чак моћи да буде изложена, односно премештена у другу просторију за велику ретроспективу коју ће музеј да организује 2019. за обележавање 500 година од смрти ренесансног мајстора Да Винчија (1452-1519).

Б 92
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

монализа

04.04.2018 10:37

Будала толико коста слика монализе јацуим дати гоблен моје зене за дупло и тродупло мању цијену само некасе изјасне хоцели платити моја зена радила вилеров гоблен монализа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идиот

04.04.2018 20:05

Бас си смијесан. хахаха.

Name

Харе

04.04.2018 10:48

Код нас ви је у хаубу ставило.

ОДГОВОРИТЕ