ЛШ: Реал и Бајерн нокаутирали Јуве и Севиљу!

Магија и нокаут Роналда за полуфинале, велики корак и Бајерна! Фудбалери Реал Мадрида малтене су прошли у полуфинале, док је Бајерн направио велики корак већ у првим утакмицама у Лиги шампиона.  Ноћ када је Торино аплаудирао великом Роналду! Првим контактом с лоптом натерао их је да му звижде, а сат времена касније и да му аплаудирају - један је Кристијано Роналдо.  Бајерн је моћан и када је лош! У првом мечу четвртфинала Лиге шампиона између Севиље и Бајерна, шампион Немачке победио 2:1. Севиља играла одличну у првом делу, али уместо да тресе мрежу Бавараца, погађала је своју.  Супермен Роналдо, геније Зизу и Реалова династија! Јуве истопљен у пепео, Буфон иде без Клемпавка. . . ! Цопy Каридф - пасте Торино! Бајерну једна опомена довољна, а Севиљи 45 минута мало за чудо! У Минхену се оверава полуфинале! Састав Винћенца Монтеле доказао да није залутао међу осам најбољих на Старом континенту, али је квалитетнији ривал стигао до победе и нашао се корак од проласка у саму завршницу Лиге шампиона.

Фудбал 03.04.2018 | 23:15
ЛШ: Реал и Бајерн нокаутирали Јуве и Севиљу!
Актуелни шампион је са 3:0 декласирао Јувентус у гостима и, упркос томе што је у питању била реприза прошлогодишњег финала, највише захваљујући маестралном Кристијану Роналду може да размишља о потенцијалном ривалу на жребу.

У Севиљи је домаћин повео, али је гигант из Баварске успео да преокрене и дође до великог тријумфа резултатом 2:1.

‘Краљевски’ клуб није могао да замисли бољи почетак утакмице – већ у трећем минуту Роналдо је постигао осми гол против Јувентуса. Иско се изборио за простор на левој страни, заврнуо повратну на петерац, где је Португалац побегао чуварима и поново савладао Буфона.

Од тог тренутка ‘Стара дама’ је преузела лопту, али све до 20. минута није било шанси, када је Кејлор Навас фантастичним рефлексима спасао свој тим. Нешто касније је Тони Крос затресао пречку са 25 метара, да би после промашаја Кјелинија остало 0:1 на полувремену.

Друго полувреме није било превише узбудљиво, иако се играло у високом ритму, али се онда догодио 63. минуту и један од најлепших голова у историји такмичења. После грешке одбране Јувентуса и дуге акције, лопта је стигла до Данија Карвахала, он је центрирао на петерац, одакле Роналдо хвата нестварне маказице и оставља цео Торино у чуду.

Италијански клуб је био шокиран, два минута касније је Дибала неопрезно стартовао и добио други жути картон, да би у 72. минуту Марсело оверио тријумф, а вероватно и пролаз Реала.

Један контакт с лоптом био је потребан Кристијану Роналду да натера навијаче Јувентуса да му звижде приликом сваког наредног.

Сат времена касније, натерао их је и да му аплаудирају!

Након што је у 174. секунди репризе кардифског финала постигао најбржи од 116 голова у Лиги шампиона, један од највећих фудбалера свих времена учинио је да 117. буде можда и најлепши - о "маказицама" Португалца из 64. минута разговараће се у среду ујутру у Торину, уз еспресо, док се "бјанконери" буду опраштали од Европе након још једног суровог искуства у судару са екипом коју предводи легенда њиховог клуба, Зинедин Зидан.

Два гола постигао је "ЦР7" овог уторка увече, уз асистенцију Марселу у 72. минуту за коначан резултат, и "отворио" четвртфинале Лиге шампиона на себи својствен начин:

Јувентус - Реал Мадрид 0:3 (0:1), пред реванш за осам дана у ком неће бити вечерас пожутелог Серхија Рамоса и искљученог Паула Дибале, који је прво покушао да исценира пенал, а онда и направио непотребан фаул на средини терена не остављајући другу могућност турском арбитру Чунејту Чакиру.

Ако на све то додамо и две пречке које су уздрмали Тони Крос у првом, односно Матео Ковачић у другом полувремену, као и зицер Роналда за хет-трик у надокнади времена, лако ћемо препознати у којој мери је увелико смењивани Зидан "начео" и најдоминантнију екипу Серије А након што је у осмини финала са две победе направио хаос у редовима будућег првака француске Лиге 1.

Роналдо је сам постигао више голова у четвртфиналима Лиге шампиона (21) од Јувентуса као клуба (20), а ове вечери одиграо је и шести меч у каријери против највећег италијанског клуба у ком је постигао бар један погодак. Ђанлуиђија Буфона савладао је сада већ девет пута из 11 удараца у оквир гола, након што је две лопте сместио у мрежу иза леђа легендарног Италијана и прошлог јуна на "Миленијум" стадиону у Кардифу на ком је идентична Зиданова постава са Гаретом Бејлом на клупи такође победила "три разлике".

Само што је тада Марио Манџукић, који ове кишне ноћи на "Јувентус арени" није улазио у игру још ровит од повреде коју је дуго вукао, постигао почасни погодак за екипу Макса Алегрија (1:4) којој је то био пети узастопни пораз у финалима Лиге шампиона.

Када се поново буду састали наредне среде на "Сантијаго Бернабеу", више од чуда биће потребно Алегријевом саставу да избегне прву елиминацију у двомечу са Мадриђанима после четири узастопна пролаза даље у сезонама 1995/96, 2002/03, 2004/05 и 2014/15.

Бирајући истих 11 са "Миленијума", Зидан је успео да наметне неиздржив темпо на почетку утакмице, у ком је прво страдала одбрана домаћих и то после прве минијатуре Марсела и маестралног Иска на левом крилу. Није им прошло први, није ни други, али јесте трећи пут када је Матеа Де Шиљо већ био довољно декоцентрисан, а линије одбране "бјанконера" довољно развучене, како би наизглед неупотребљиви Карим Бензема повукао са собом и Ђорђа Кјелинија и Андреу Барзаљија, а Роналдо истрчао испред свих и пласирао лопту поред Буфона за 0:1.

То је било у 3. минуту, а већ у наредном отпочела је борба шестоструког узастопног шампиона Италије (који је у том периоду губио финала Лиге шампиона и од Барселоне, 2015. у Берлину, и од Реала 2017. у Кардифу) да по сваку цену стигне до изједначења - иако се то неретко сводило на непријатне падове у шеснаестерцу, ваљда по инерцији и навици стеченој у Серији А где се такве ствари углавном чашћавају пеналима.

Ипак, строги Чакир за један такав пад частио је Дибалу жутим картоном и то након што је бивши Мадридиста, Гонзало Игуаин, имао шансу утакмице на 0:1 када је Кејлор Навас пантерском реакцијом забележио одбрану вредну Роналдовог водећег гола.

Када нису тражили једанаестерац, "бјанконери" су и успевали да буду опасни углавном преко инспирисаног Дибале, мада је од старта утакмице било очигледно да Родриго Бетанкур неће бити ни сенка суспендованог Миралема Пјанића који је елиминисао себе из вечерашње утакмице у незаборавној ноћи на "Вемблију". Иако су, за разлику од Роналда, и даље у потрази за шампионском формом, Лука Модрић и Тони Крос били су довољно добри за Самија Кедиру, који је у 44. минуту могао из одличног угла да гледа како његов колега из репрезентације Немачке, Крос, "дрма" пречку изнад Буфонове главе за један од најлепших голова у сезони.

Остало је 0:1 на паузи, на којој Алегри и Зидан нису мењали ништа, а када је тренер Реала одлучио да мало попуни везни ред како би отежао посао упорном Дибали - последице су биле моменталне! Готово чим је ушао у игру уместо Бенземе, Лукас Васкез учествовао је у акцији из које је Роналдо на центаршут Данија Карвахала постигао један од најлепших голова које је могуће видети на фудбалским теренима и доживео оно што је Роналдо Назарио Да Лима на "Олд трафорду", Роналдињо Гаучо на "Сантијаго Бернабеу" или Дијего Марадона на "Рајку Митићу" - аплауз домаћих навијача!

Већ у наредном нападу, нервозни Дибала натерао је Чакира да му покаже и други жути картон, тек да торинска киша буде хладнија, после чега се више нико није узбудио због ситуације из 72. минута када је Роналдо преварио одбрану Јувентуса и асистенцијом омогућио Марселу да постави коначних 0:3 (мада је тај резултат могао да буде и 0:4, па и 0:5 до краја утакмице).

Реванш ће бити, очигледно, пука формалност, мада ће Зидан сигурно озбиљно схватити утакмицу у којој ће поред Варана највероватније морати да користи Касемира као штопера, јер се Наћо повредио први пут у каријери, а Рамос по навици добио жути картон и зарадио суспензију. С обзиром на коначан резултат, можда није ни лоше што је капитен Реала баш ове вечери зарадио меч паузе пред очекивано осмо узастопно полуфинале Лиге шампиона!

Ђанлуиђи Буфон ће отићи у пензију без трофеја Лиге шампиона, а највећи кривац за то је династија у Реал Мадриду предвођена невероватним Кристијаном Роналдом.  Са два гола од којих је други био ремек дело године, најбољи играч света је истопио Јувентус у Торину попут јефитне пластике и као у оном финалу у Кардифу му исписао болну пресуду - 3:0!

Роналдо и Реал иду на трећу узастопну титулу првака Европе, реванш у Мадриду ће бити само формалност. Уз све напоре и квалитет, Јувентус нема шта да тражи против овакве екипе Реала, нити има начин да зауставиКристијана Роналда који их је опет уништио... Њихова игра једноставно не садржи толику количину класе као Реалове и још један покушај толико жељеног пехара је пропао. Буфонов последњи...

Ова генерација Реал Мадрида дефинитивно улази у историју фудбала као антологијска династија предвођена краљем Кристијаном и генералом Зинедином Зиданом. Маестрална партија најбољег на планети не може и не сме да засени јопш једну тактички бриљантн оспремљену утакмицу човека који већ трећу сезону заредом терорише кога стигне у Лиги шампиона...

Недостатак суспендованих Пјанића и Бенатије је танак алиби за Јувентус. Чувена одбрана се распала на ситне делиће и време је за нову реконструкцију у Торину као онда после пораза од Барселоне у Берлину. За Лигу шампиона, Бјанконери ће морати да чекају неку нову генерацију и одлазак Кристијана Роналда у пензију...

Имао је Јувентус своје шансе вечерас, пропустио их и казна је била брутална. А најавио је Роналдо одмах да ће ово бити његова вече најбржим голом у каријери у Лиги шампиона. После два и по минута је побегаоКјелинију и савршено поставио ногу на асистенцију Иска који развукао Јувентус као жваку. постао је ирекордер Лиге шампиона као први човек који је на 10 узастопних утакмица био стрелац. На тих 10 их је дао 16! Човек није с ове планете... 

Јувентусова шанса је отпловила са парадом Кејлора Наваса на зицер Игуаина и промашајем Кјелинија који главом са петерца обично погађа гол из таквих ситуација. Да је Јуве тада изједначио, можда би и имао шансе. Серхио Рамос и Варан су вечерас били као Бонући и Кјелини на врхунцу славе. Сви Јувентусови покушаји су се разбијали као таласи на хриди о Реалове сјајне штопере. А на другој страни је Буфон имао среће када Крос пројектилом у финишу полувремена умало није поломио пречку.

Јувентусов план да започне друго полувреме пресингом на Реал и притиском на судије да им свирају пенал није дао резултат, а онда је уследио момента одлуке. Момента сезоне! Један од најлепших момената у историји фудбала!!! Буфон је одбранио Васкезу чудесном интервенцијом, али се лопта вратила центрашутем Карвахала са десног крила. Док су Барзаљи и Де Шиљо оклевали да ли да крену главом, попут Супермена се у ваздуху створио Кристијано Роналдо који као да лебди у лежећем положају на два метра висине?! Нестваран призор, нестваран потез, неставран гол маказицама! 

Шта рећи када је Зиндеин Зидан остао у неверици на клупи?! Када је чак и Јувентусов стадион познат по непријатељској атомсфери према свима, морао да устане и да апалудира?! Тако нешто се виђа једном у животу... 

И како онда наставити даље? Најпоштеније би било да је судија тада свирао крај... Чак би за Јувентус то било и боље. А убрзо се још више погоршала ситуација за Бјанконере..

Два минута после гола сезоне, исфрустирани Пауло Дибала добија други жути картон и убија сваку наду Јувентсуа. Величанствену вече Реала и понижење Јувентуса је закључио бек-крило Марсело после акције са малог фудбала и дуплих пасова са Иском и Роналдом. Шоу! 

Могло је да буде и убелдјивије, али је Роналдо пропустио шансу за хет-трик, а Ковачић погодио пречку. Ипак, и ово је довољно. Реал Мадрид је после Пари Сен Жермена нокаутирао још једног изазивача и наставља да корача кроз историју. Ово је њихова територија, ово је њихово краљевство. 

ЈУВЕНТУС - РЕАЛ МАДРИД 0:3 (0:1)
/Роналдо 3, 64, Марсело 72/
Стадион: Јувентус. Судија: Џунејт Чакир (Турска)

Јувентус (4-4-2): Буфон - Де Шиљо, Барзаљи, Кјелини, Асамоа (од 69. Манџукић) - Даглас Коста (од 69. Матуиди), Кедира (од 75. Квадрадо), Бентанкур, Алекс Сандро - Дибала, Игуаин;

Реал Мадрид (4-4-2): Навас - Карвахал, Рамос, Варан, Марсело - Каземиро, Крос, Модрић (од 82. Ковачић), Иско (од 75. Асенсио) - Роналдо, Бензема (од 59. Васкез).

У другој утакмици дана Баварци су били велики фаворити, али су тек после преокрета дошли до победе од 2:1.

Домаћин је био бољи ривал у првих пола сата, иако је Бајерн пре почетка сусрета важио за великог фаворита. Севиља је била та која је имала контролу, а у 20. минуту се Пабло Сарабија обрукао јер је промашио отворен гол са седам-осам метара.

Ипак, нешто више од десетак минута касније се искупио – одлично се убацио иза леђа одбрани, прихватио лопту са супротне стране и послао је иза Улриха.

‘Рамон Санчес Писхуан’ је експлодирао, али је утихнуо неколико минута касније. Акцију по левој страни повео је Родригес, а наставио Рибери. Француз је желео да убаци у казнени простор, лопта је на путу закачила Хесуса Наваса довољно да превари голмана Сорију и заврши у мрежи – 1:1 на полувремену.

Као што је могло да се претпостави, немачки првак је много офанзивније отворио други део игре, па је мало фалило Риберију да преокрене. Оно што није успео он, јесте Тијаго Алкантара у 68. минуту, баш на центаршут Француза. Поново су голу кумовали играчи Севиље који су качили лопту и предност је прешла на страну гостију.

Они су спустили темпо у следећих 15-ак минута, потом је велику шансу промашио Левандовски, али ће и поред тога Бајерн задовољно сачекати другу утакмицу.

Одлика великих - и када су лоши, они побеђују!

Бајерн није бриљирао у Севиљи, где се ни Барса није наиграла пре неколико дана. Али, Баварци су победили иако је наступ екипе Јупа Хајнкеса у првом делу био далеко од нивоа на коју су нас навикли. Чак ни у наставку Бајерн није био сјајан...

Тешко да у четвртфинале Лиге шампиона може да стигне неозбиљна и неквалитетна екипа. Такве случајности су искључене у елитном УЕФА такмичењу. Јасно је да Севиља поседује квалитет да буде међу осам најбољих у Европи, али не и више. Барем не преко првака Немачке.

Једноставно, и када је била боља од Бајерна, а била је првих 45 минута и једнака на терену у већем делу другог полувремена, није успела чак ни нерешено да извуче пред пуним стадионом "Рамон Санчез Пицхуан".

Пораз, свакако, није заслужила!

Севиља - Бајерм 1:2 (1:1). Да мука по навијаче, играче и тренера Севиље, Вићенца Монтелу, буде већа, све голове на утамици дали су управо фудбалери из Андалузије. Једноставно, вратили су Бајерн у живот када су га ошамутили и довели у преднокаут стање.

Пабло Сарабија је довео атмосферу у Севиљи до усијања, када је у 32. минуту исправио велики промашај из 20. Серхио Ескудеро је центрирао, а Сарабија лако решио дуел са земљаком и вечерас врло лошим Хуаном Бернатом. Дошао му је с леђа, примио лопту и закуцао је поред Свена Улрајха.

Севиља је тако крунисала бољу игру с мањим поседом, а Бернат добио позивницу за клупу од искусног тренерског вука Хајнкеса, а Рафиња знак да се на полувремену спреми за други део меча.

Ко зна како би се одвијала утакмица у другом полувремену да Бајерн у 37. није имао срећу, а Севиља добро постављеног, али недовољно концентрисаног Хесуса Наваса. Само што се Артуро Видал повредио, а Џејмс Родригез добио прилику да уђе, Бајерн је изједначио. Управо је Колумбијац спусио лопту на лево крило према Франку Риберију, коме је намера била да ниском и јаком лоптом пронађе некога на "другој стативи", али је погодио Наваса и тако преварио одличног Давида Сорију.

Такође, остаће мистерија како је Сорија бранио, а не Сергио Рико.

Већ у другом делу одбрана Бајерна деловала је доста стабилније, чему је допринело јачање левог бока, односно улазак Бразилца. Севиља није више лако продирала по крилима и све је мање била испред гола Немаца.

Из мирније игре, што је очигледно био још један од циљева Хајнкеса, Бајерн је у 68. минуту стигао до победе. И опет уз помоћ фортуне, али се гол, ипак, приписује Тијагу Алкантари. Рибери је центрирао, Шпанац "запливао", али је погодио Ескудера и лопта је, док је Сорија већ летео ка даљем, завршила у ближем углу гола Севиље.

Имао је домаћин још неколико опасних напада и покушаја, али је остало 1:2.

Бајерн је направио велики корак ка полуфиналу, међутим, дефинитивно ништа није решено. Умела је Севиља још боље да заигра у гостима и да изненади великане. Баш тако је било против Манчестер јунајтеда, ко зна, можда је следећи Бајерн...

Опомена од 45 минута била је довољна минхенском Бајерну да схвати да победа у Севиљи неће сама доћи, већ да изабраници Јупа Хајнкеса морају поштено да се потруде како би стигли до ње. И на крају су успели, захваљујући готово перфектном издању у другом полувремену. Бајерн је славио на стадиону Рамон Санчез Писхуан и направио велики корак ка полуфинале Лиге шампиона, где му је по квалитету апсолутно место – 2:1 (1:1).

Ништа осим доброг резултата Бајерн није имао у првих 45 минута. Квалитетнији Баварци нису успели да успоставе контролу игре. Домаћин је дикитрао темпо, константно нападао и пристискао, деловао агилније и одлучније. Гости су често били у потпуности ван меча, али их је срећа погледала у завшрници првог полувремена када је несрећни Хесус Навас упућену лопту Франка Риберија спровео у своју мрежу.

Водећи гол Сарабије био је плод једне од одличних акција домаћина, мада је изузетно слабо реаговао иБернат, који је закаснио, изгубио свог играча из вида, а овај сјајно матирао истрчалог Урлиха.

Изабраници Јупа Хајнкеса су на полувремену утакмице очигледно погледали једни другима у очи, па су са потпуно другим приступом други пут истрчали на Писхуан. Гости су пришли домаћој одбрани и онемогућили проток лопте између линија Севиље, а са друге стране, на тај начин онемогућили и Монтелин тим да настави са оним пресингом из првог дела меча.

Бајерн је успоставио контролу над лоптом, која је констатно кружила око одбране домаћина и тражила пут до мреже Давида Сорије. Одлични чувар мреже је претходно на фантастичан начин зауставио волеј Хавија Мартинеза, али код одлучујућег тренутка у 68. минуту поново није имао среће, пошто је лопта код ударцаАлактаре закачила Ескудера и завршила у мрежи домаћина.

Рибери је био креатор и код другог гола, што је представљало потврду да је Француз у најважнијем могућем тренутку дошао до врхунца форме и уколико га буду заобишле повреде могао би да буде кључни играч за Хајнкесов тим у борби за најважнији трофеј у клупском фудбалу.

Севиљи много фудбалски критичари нису давали превелике могућности у овом четврфиналу. Можда Монетелинтим доживи и тежак пораз за осам дана, али је вечерас читавој Европи показао да није залутао међу осам најбољих тимова у Лиги шампиона. Са друге стране, уколико Баварци буду у реваншу имали приступ попут вечерашњег у првом делу меча, могли би да доживе нову непријатност, али би заиста морала да се деси прворазредна сензација па да њихов пласман у полуфинале буде угрожен.

СЕВИЉА - БАЈЕРН 1:2 (1:1)
/Сарабија 32 - Навас 37аг, Алкантара 68/

Стадион: Рамон Санчес Пицхуан
Судија: Данијеле Орсато (Италија)

Севиља (4-2-3-1): Сорија - Сарабија, Кјер, Ленгле, Ескудеро – Н'Зонзи, Пизаро – Кореа (од 78. Сандро), Васкез, Навас - Бен Једер (од 80. Муријел);

Бајерн (4-2-3-1): Улрих – Кимих, Боатенг, Хумелс, Бернат (од 46. Рафиња) – Јави Мартинез, Алкантара – Рибери (од 79. Рибери), Видал (од 36. Родригез), Милер - Левандовски.

Реванши су на програму следеће недеље.

ЧЕТВРТФИНАЛЕ ЛИГЕ ШАМПИОНА (прве утакмице):

уторак

Јувентус - Реал Мадрид 0:3 (0:1)
/Роналдо 3, 64, Марсело 72/

Севиља - Бајерн Минхен 1:2 (1:1)
/Сарабија 32 - Навас 37аг, Алкантара 68/

среда

Ливерпул - Манчестер сити (20.45)

Барселона - Рома (20.45)

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар