Њемачки лист: Ко влада Косовом?

“На Косову је турска тајна служба први пут извела отмицу гулениста на европском тлу”, пише њемачка штампа о скандалу који потреса Приштину и пријетњама Реџепа Ердоана премијеру Рамушу Харадинају.

Свијет 03.04.2018 | 16:51
Њемачки лист: Ко влада Косовом?
“Како се усуђујеш да храниш оне који су у Турској покушали да изведу државни удар?” – “загрмио је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоан на адресу косовског премијера Рамуша Харадинаја: То ћеш ми платити!”, преноси швајцарски дневник “Неуе Зüрцхер Зеитунг.” “Харадинајева политичка каријера је завршена, рекао је Ердоан. Шта је у далекој Приштини изазвало тако безмеран гнијев Ердоана?”

Слиједи одговор: “Рамуш Харадинај је смијенио свог министра унутрашњих послова и шефа тајне службе након што су они у 'антитерористичкој акцији' на Косову ухапсили и изручили Турској шесторицу турских држављана. Ријеч је о директору и замјенику директора школе Мехмета Акифа, као и о четворим наставницима који су у њима радили.”

“Школе Мехмета Акифа су дио Гуленовог покрета којег Ердоан оптужује за учешће у неуспјелом пучу у љето 2016. Отада Анкара врши велики притисак на некадашње поданичке земље османског царства на Западном Балкану да позатварају све организације, фирме и школе из Гуленовог окружења.”

“У косовској јавности је ова брза акција, изведена у сарадњи са турском тајном службом МИТ, на мети жестоких критика. Шесторица мушкараца су након хапшења приватим авионом пребачена у Турску. Није било поступка изручења у складу са правилима правне државе, а протестно писмо адвоката ухапшених наставника је остало без одговора. Косовско руководство је пожурило да нагласи да нема ништа са том акцијом. Предсједник Хашим Тачи који одржава добре везе са Ердоаном, обећао је да ће читав случај бити темељно истражен”, пише даље “Неуе Зüрцхер Зеитунг”.

“Турски предсједник на Косово у неоосманском маниру гледа као на 'блиско иностранство' и у тамошњим муслиманима види своје штићенике. Но, томе се радује само мали број балканских муслимана – они који, као и Ердоанова политика, спајају политику и вјеру у политички ислам, а и одржавају добре пословне везе са Турском. Бакир Изетбеговић у Босни и Херцеговини и његова Странка демократске акције су најбољи примјер за то. Али управо у албанском културном кругу, поред оних који се диве јакој Турској, има и много критичара. Они страхују да ће политички ислам подијелити њихову нацију у којој су већинско становништво муслимани, али постоје и Албанци католичке и православне вјере”, додаје швајцарски лист.

Дневник “Рхеинисцхе пост” пише да су “земље попут Малезије или Пакистана послије покушаја пуча изручиле Анкари више припадника Гуленовог покрета, али Турска је досад узалуд инсистирала да тако поступи и Запад. Између осталог, Гулена неће да изруче ни саме САД – попут европских земаља, и оне указују да нема јаких доказа да је Гуленова мрежа тако милитантна. Турска ту уздржаност критикује као подршку терористима.”

“Још прије неколико недјеља, медији у Швајцарској су јавили о покушају отмице једног турско-швајцарског бизнисмена и Гуленовог сљедбеника непосредно послије покушаја пуча. На Косову је турска тајна служба сада први пут извела такву отмицу на европском тлу. Уједињене нације су још приликом изручења из Азије изразиле јаке сумње у исправност таквог поступања. Послије отмица на Косову, организација за људска права Хуман Ригтс Wатцх пожалила се да су косовске власти омогућиле пребацивање шесторих мушкараца у земљу у којој им пријете злостављање и мучење. За владу Косова која се труди да има тесне односе са ЕУ, овај случај би могао имати тешке политичке посљедице, јер јасно показује слабости на пољу правне државе”, пише “Рхеинисцхе пост”.

А берлински дневник “Тагесспиегел” поводом пријетњи Ердоана Харадинају пише: “Изгледа да су Харадинају дани на премијерској функцији заиста одбројани с обзиром на затегнуту ситуацију – након што су припадници српске мањине изашли из владе, његов уздрмани кабинет више нема већину у парламенту. Захтјев за одржавање нових избора није толико појачао Ердоанов гнијев колико су их подстакла изручења која су критикована као противзаконите отмице. То што је послије Харадинаја и Ердоанов пријатељ Тачи рекао да није био обавјештен о томе, навело је опозицију, и не само њу, да се запита: ко стварно влада Косовом?”

Рама: Парадокс што Албанија није у ЕУ

Албански премијер Еди Рама је дао интервју за дневник “Велт” у којем тврди – а тако гласи и наслов текста: “Парадокс је то што Албанија није у ЕУ”. По његовим ријечима, процес приступања се не одвија тако технички и фер како би требало да изгледа јер је Албанија комплетно променила архитектуру свог правног система.

“Увели смо систем провјере свих припадника правосуђа а то нико прије није урадио. Зато није нимало вицкасто то што ми молимо да почнемо приступне преговоре док су Србија и Црна Гора већ на том путу. У оквиру стратегије проширења ЕУ постоји нов акциони план који предвиђа управо оно што смо ми сада учинили. Двије државе (Србија и Црна Гора) морају сада тек да се прихвате посла који смо ми већ обавили, па ипак, оне преговарају а ми – не.”

На новинарско питање о великом броју албанских потражилаца азила у ЕУ, Рама је одговорио да “поступак није фер: прошле године је 50.000 Хрвата напустило своју земљу. Али њих нико не броји, јер су они грађани ЕУ. Када они негдје другдје траже посао, то се сматра нормалним. А када наши људи то раде, морају да поднесу захтјев за азил јер немају приступ тржишту рада ЕУ.”

Рама је објаснио и да је темељна реформа полиције у Албанији допринела побољшањима у борби против организованог криминала. Тај криминал у Албанији “наравно постоји, али он је само дио међународне мреже која постоји и у другим земљама ЕУ и дјелује исто тако из Велике Британије, Италије и других земаља”. “Запањујуће је да се сви праве да је организовани криминал албански феномен. То није истина.”

Упитан за допринос Албаније Европској унији, Рама је рекао да би на то питање најбоље могла  да одговори њемачка канцеларка.

“Она је разумјела колико за Европу није важна само Албанија, већ и читав Западни Балкан. Јер, ми смо супротност ономе за шта нас оптужују противници проширења. Ми смо фактор стабилности и безбједности у Европи. Не би било добро за ЕУ да Балкан остане сива зона у којој би треће земље могле да имају утицај. Не треба заборавити ни да смо ми већ чланица НАТО. Парадокс је да још нисмо у ЕУ.”

Извор: ДW

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Трр

03.04.2018 14:55

Влада добар човјек ал дугује ми неке паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ = У

03.04.2018 17:33

Њемачка, Турска, терористичка нарко наводна држава "Косово"... укратко: Запад и његове подгузне мухе - све су то злочинци који су сада кренули једни друге да хватају за вратове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будале

04.04.2018 05:23

и лопови !

ОДГОВОРИТЕ