Дејан Савић: Ово НИЈЕ НОРМАЛНО!

Селектор ватерполо репрезентације Србије Дејан Савић критиковао ЛЕН и ФИНА због календара такмичења. Српски репрезентативац у просеку одигра 85-88 утакмица годишње. "На нивоу смо НБА, само што немамо те материјалне додатке", каже Савић.

Остали спортови 03.04.2018 | 20:30
Дејан Савић: Ово НИЈЕ НОРМАЛНО!
Нехумано!

Календар ватерполо такмичења у Европи је "као шипак". Национална првенства, европска клупска такмичења, потом репрезентативни турнири који се смењују као на траци, а круна сезоне је Европско првенство.

Селектор српске репрезентације Дејан Савић скренуо је пажњу управо на то, најављујући учешће Србије на првом турниру Европа куп, који ће бити одржан од 5. до 8. априла у Ријеци.

"Критички сам настројен према овом такмичењу. Кошарка смањује утакмице у сезони, а ватерполо све више повећава репрезентативна такмичења, што није нормално. Ватерполо је тотално другачији спорт, укључујући тренажни процес, а камоли опоравак. Сигуран сам да челни људи из ЛЕН и ФИНА не обраћају пажњу на психо-физичку спрему играча", рекао је Савић на конференцији за новинаре у "Кући ватерпола" у Београду.

Имао је, као и обично, занимљиву опаску:

"Стандарни репрезентативац, који је у националном тиму 8-10 гдинам нема уопште одмора. Ми смо на нивоу НБА играча, наравно, без материјалних додатака".

Он и Владимир Вујасиновић су израчунали: српски репрезентативац у просеку одигра између 85 и 88 утакмица.

"То је стравично! Још ако погледамо тај тренажни циклус... све вам је јасно", рекао је Савић и додао: "Ја сам ово морао да напоменем. Стајем на страну играча и саосећам са њима".

На турниру у Ријеци, првог у историји ватерпола, Србија ће играти без играча мађарског ОСЦ-а Саве Ранђеловића (аркада) и Немање Убовића (сломљен прст) због повреда, а најновија вест је да неће играти ни Стефан Митровић који се ушинуо.

Од раније је познато да голгетер Солнока Андрија Прлаиновић неће играти, јер је заслужио краћи одмор.

Селектор је због ововга у првобитни списак уврстио и ватерполисту Партизана, Петра Томића. Име бека црно-белих написано је на списак уз имена староседеоца Гојка Пијетловића, Душана Мандића, Виктора Рашовића, Милоша Ћука, Душка Пијетловића, Радомира Драшовића, Милана Алексића, Николу Јакшића, Филипа Филиповића, Страхињу Рашовића, Бранислава Митровића, Ђорђа Лазића и Гаврила Субоитића.

Сви заједно учествоваће на завршном турниру новог такмичења, на којем ће Србији ривали у групи бити Црна Гора, Француска и Хрватска.

Уочи пута у Ријеку, селектор Савић је рекао да ће турнир, пре свега, бити искоришћен за атмосферу, али и да се види у каквом су психиочком стању играчи.

"Уместо 15 играча, путоваће 14, али то не мења наше циљеве и намере. Почетак турнира против Црне Горе биће, заправо, реванш за недавни пораз у Подгорици у Светској лиги, против Француске смо фаворити, а онда следи дерби такмичења против Хрватске, који ће, надам се, одлучити о финалу. Сигуран сам да ће бити изузетан турнир, превасходно за нас,јер нисмо могли да се окупимо у последње време како бисмо одрадили неке ствари", рекао је Савић.

Што се тиче јачине турнира, довољно говоре Савићеве речи: "Изузимајући Француску, биће 7 репрезентација које ће бити кандидати за златну медаљу на Европском првенству".

Осврнуо се и на поједине коментаре и питања зашто није водио национални тим као први ренер у утакмицама Светске лиге.

"Да разрешимо ту 'мистерију' око Светске лиге. остоји стратегија и план Ватерполо савеза Србије, јер у овој сезони имамо 5 великих такмичења. Нисмо хтели да ћртвујемо ниједно, јер смо ми Ватерполо савез Србије. Имамо шири списак играча који конкуришу за место у А тиму и то за Олимпијске игре 2020. па и 2024. године. Желели смо да пробамо млађе снаге, а пошто ја физички нисам могао да будем на два места, екипу је водио мој заменик Урош Стевановић".

Још једном се вратио на згнуснут календар такмичења:

"Од данашњег дана, имаћемо минимум 9 репрезентиваца на Фајнал-ејту Лиге шампиона... Завршни турнир Светске лиге је од 18. до 23. јуна, а фајнал-ејт Лиге шампиона се завршава 9. јуна. Математика је проста, остаје само 7 дана за одмор репрезентативаца".

Капитен Филип Филиповић такође се пожалио на пребукиран календар, али је поручио:

"У којем год саставу да играмо, увек идемо на победу. Виљ Србије је био и остаће прво место где год да играмо".

Наставио је:

"Овај турнир Европа куп траје 4 дана, имамо 4 утакмице у кратком периоду, па опнда следе завршнице у националном лигама, Лиги шампиона... Биће напорно, али то не умањује никакву одговорност да у свакој утакмици дамо максимум. Имаћемо лепу прилику да на њиховом базену одиграмо са Хрватском добар меч. Сигурно је да ће бити сјајна утакмица. Неће нам бити лако и може да се деси да не буде најбоље издање репрезентације Србије, али потрудићемо се да се представмо на што бољи начин. Ових 13, 14 играча који путују даће срце да пробамо да победимо све".

УБУДУЋЕ 15 ИГРАЧА У БАЗЕНУ?

ЛЕН и ФИНА су најавили да ће убудуће бити 15 играча у тиму по утакмици, а не 13 као сада.

"То је иницијатива која кренула од српско-црногорско-хрватске линије и одушевљен сам што је ЛЕН, најзад, препознао ту идеју. То је старо парвило, важило је до 2008. године и то је сјајан повратак", рекао је Савић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар