Путин у Турској: Ускоро састанак

Руски председник Владимир Путин стиже у Анкару, где ће се састати с председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Свијет 03.04.2018 | 15:09
Путин у Турској: Ускоро састанак
Једна од главних тема разговора биће продаја руских система противракетне одбране С-400 Турској, због чега Вашингтон Анкари прети санкцијама, наводи Тас.

Према ранијим медијским наводима, САД су запретиле санкцијама Турској или одбијањем продаје ловачких авиона Ф-35 уколико Анкара купи руске системе С-400, али је турска влада јасно ставила до знања да од те трансакције неће одустати, подсећа руска агенција.

Русија улаже велике напоре како би Турску снабдела система С-400 до 2020. године, напомиње Тас, али додаје да је помоћник руског председника Јуриј Ушаков рекао, уочи Путинове посете Анкари, да "не зна у ком степену ће руска страна настојати да задовољи захтев Турске".

Иначе, Путин борави у Анкари у оквиру своје прве посете некој земљи откако је поново изабран за председника на изборима 18. марта.

Он ће тамо учествовати на Руско-турском самиту, али и у трилатералним разговорима са Ердоганом и председником Ирана Хасаном Роханијем.

Ушаков је рекао да Путин са собом води импресивну делегацију званичника руске владе и директора великих корпорација.

"Низ контаката без преседана између председника Русије и Турске претходио је самиту. Само у 2017. години, Путин и Ердоган одржали су осам састанака и више од 20 телефонских разговора", навео је Путинов помоћник.

Тема број један разговора у Анкари јесте почетак радова на изградњи нуклеарне централе у турском месту Акују, коју финансира руска страна, а два председника ће, како се очекује, путем видео-линка упутити поздравне речи учесницима тог пројекта, вредног 20 милијарди долара, који ће се окупити на градилишту.

Након видео-конференције, Путин и Ердоган имаће разговоре тет-а-тет, пре свега о кључним питањима на билатералној агенди, као и о регионалним и пограничним међународним проблемима као што је ситуација у Сирији.

"Руске и турске војне и обавештајне службе блиско сарађују у том домену", рекао је Ушаков, додавши да ће два лидера наставити потрагу за заједничким политичким решењима у Сирији.

После разговора, два председника ће председавати састанку савета за председничку сарадњу, с фокусом на енергетски сектор.

АП је јуче оценио да се везе између Русије и Турске продубљују више него икада, у тренутку када Москва срља у дипломатски процеп великих размера због скандала са отрованим контрашпијуном, а Анкара са западним савезницима погоршава односе због питања везаних за људска права и офанзиве на Курде у Сирији.

"Турска и Русија су оставиле по страни традиционално ривалство и разилажења по регионалним питањима како би исковале снажне економске везе", наводи се у анализи, уз посећање да су две стране у децембру постигле споразум о турској куповини руског система ракетне одбране дугог домета С-400 "који је изненадио неке турске савезнике у НАТО".

Поред нуклеарне централе, указује америчка агенција, две земље граде и гасовод "Турски ток" којим ће се руски гас допремати до Турске.

Извор: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ЈАСО ЈАСАН

03.04.2018 13:31

Па не може то тако...чуј Путин иде у Турску а претходно се није консултовао и примио инструкције од Додика. Бит ћеш наружен предсједниче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.хапис ме

03.04.2018 14:09

Овце ти блеје,мани се гурања носа у тудје двористе.

Name

Му

03.04.2018 13:53

Диктатори су сврха сами себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диктатор Ти У Гацама

03.04.2018 14:44

Ценим да овој двојици нико нема петљу да стане на пут.Раде ста хоце.

Name

Колико мало знамо.

03.04.2018 16:49

Руси финансирају нуклеарку у Турској док неки у БиХ мисле да им Турска поклони Ауто пут Сарајево Београд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

музиме

03.04.2018 19:52

Како се ова двојица воле сто се и ми неби вако вољели.Треба се угледати на ова два брата.

ОДГОВОРИТЕ