Везе Русије и Турске све ближе

Везе Русије и Турске постају ових дана ближе него икад, док обе заоштравају односе са западним земљама, пише "Дојче веле".

Свијет 03.04.2018 | 11:35
Везе Русије и Турске све ближе
Путин и Ердоган се састају у Анкари, а у среду ће им се придружити и председник Ирана Хасан Рохани.

Размена дипломатских удараца након тровања бившег двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке упућује Кремљ на тражење нових партнера или јачање старих веза. Слично је са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом који је на мети критика због кршења људских права и гушења медијских слобода, али и офанзиве на курдске области на северу Сирије. 

Зближавање преко енергетике 

Није први пут да тензије са Западом зближавају Владимира Путина и Реџепа Ердогана. Ова двојица се у уторак састају у Анкари, а присуствоваће и свечаности поводом почетка изградње нуклеарне централе Акују, на обали Средоземног мора, коју гради руска државна компанија Росатом. То је, уз изградњу турског тока, најзначајнији енергетски подухват две земље. 

Акују, прва нуклеарка у Турској, производиће 35 милијарди киловатсати електричне енергије што је довољно за десет одсто турских потреба. Централа би требало да кошта 20 милијарди долара, градиће је 10.000 људи, а очекује се да ће почети да ради пуним капацитетом до 2025. године. Најављено је, како преноси агенција Анадолија, да ће посао у електрани наћи 3.500 људи, од чега 248 турских студената који се обучавају у Русији. 

У децембру је закључен споразум о турској куповини руског антиракетног система дугог домета С400, што је био шок за неке турске савезнике у НАТО, тумачи агенција Асошиејтед прес. 

Дан пре посете Путина је Турска затражила од Сједињених Држава изручење једног исламског проповедника заједно са још седморицом следбеника јер су ови наводно умешани у убиство руског амбасадора у Анкари Андреја Карлова 2016. године. То је, како се тумачи, још један знак отопљавања односа Анкаре и Москве, који су били затегнути након обарања руског авиона над границом са Сиријом у новембру 2015. године. 

„Господари“ Сирије 

У среду се двојици лидера придружује и председник Ирана Хасан Рохани. Три земље дуго предводе паралелни дијалог о будућности Сирије упркос супротстављеним ставовима. Док Москва и Техеран и војно подржавају режим Башара ал Асада, Турска се противи његовом останку на власти. Међутим турска офанзива на курдске области није изазвала противљење Русије. 

„То су регионалне силе које су спремне да инвестирају војне ресурсе како би утицале на исход конфликта“, рекао је Синан Улген, из истанбулског Центра за економске и међународне студије за Франс прес. 

Разговори у Анкари долазе након најаве председника САД Доналда Трампа да ће се његова земља „врло ускоро“ повући из сиријског конфликта. Коалиција предвођена Вашингтоном подржавала је најпре јединице Слободне сиријске армије, а затим курдске Јединице народне одбране које су обавиле већи део посла у сузбијању Исламске државе. Након тог повлачења, рекао је Улген, Русија, Турска и Иран постаће „прави господари“ дешавања у Сирији.

(ДW)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Јј

03.04.2018 09:43

Јос им да додје предсједник Кине,не треба им ни америка ни европа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заи Јиан

03.04.2018 09:57

Америка и Европа им не требају, али им требаш ти, јер ти мјесто и јесте Азији, а не у Европи.

Name

Р6

03.04.2018 10:32

Русија је баш пролупала са тим исламистом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р6

03.04.2018 11:11

Турска је примјер цивилизације за Русију а и вас Србе је описменила.

Name

Му

03.04.2018 11:01

За свијет зло долази.Диктатори се умнозавају.Болест се сири свијетом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислиш на Америку?

03.04.2018 11:42

Бруталније диктатуре и терора над својим народом ја не видје од Америчке. Лажни двопартијски систем који је заправо једнопартијски увео предаторски капитализам који непрестано обогаћује богате, а сиромаши сиромашне... Питај Американце колико је сиротиње у Америци.

Name

ГОЈКО

03.04.2018 11:05

Браво за браћу Русе и Турке.Браћа увијек били и остаће тако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАЦНО

03.04.2018 12:03

Само то наси не виде .Лаксе им је метар утјерат у гузицу него милиметар у главу.

Name

Му

03.04.2018 13:08

ТАЦНО: Ста то знаци НАСИ?

Name

Редактор

03.04.2018 11:51

Благо нама Турцима кад зивимо са србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАСО ЈАСАН

03.04.2018 13:18

Е Путине, Путине....сад ћеш бити критикован од Додика зашто идеш у Турску без његовог одобрења. Не бих ти био у кожи.

ОДГОВОРИТЕ